Tillbaka

Waterstones köper Foyles

2018-09-07
av Emma Olsson
Waterstones's köper Foyle's.
Foto: Carina Jönsson

Waterstones köper konkurrenten Foyles. Prissumman är okänd.

Familjen Foyle, som stått som ägare sedan första butiken öppnade 1903, har sålt flaggskeppsbutiken vid Charing Cross Road, butikerna vid Royal Festival Hall, Waterloo och Westfield Stratford. Utöver London-butikerna har bokhandelskedjan också tagit över butiker i Bristol, Birmingham och Chelmsford.
Waterstones och dess vd James Daunt gör med andra ord slag i saken, och expanderar.
­– Tillsammans blir vi starkare och bättre positionerade för att skydda och kämpa för den riktiga bokhandeln mot Amazons lockelser, säger han till Bookseller.
Affären beräknas gå igenom innan årsslutet, varvid Foyles nuvarande vd Paul Currie och ekonomichefen John Browne lämnar sina poster.
I ett uttalande gör Christopher Foyle och de andra aktieinnehavarna tydligt att deras butiker kommer att fortsätta under egen flagg: ”James Daunt har försäkrat oss om sin önskan att behålla namnet Foyles och vår distinkta bokhandlaridentitet”.
James Daunt förnekar att Waterstones ägarbolag Elliott Advisers skulle ha pressat honom att expandera.
Foyles försäljning låg på motsvarande 326 miljoner kronor under 2017, med en förlust på dryga miljonen. Waterstones rapporterade samma år en vinst på 212 miljoner.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.