Tillbaka

WH Smith åter lönsamma efter pandemin

2022-04-27
av Karin Selåker Hangasmaa

Covid-19 slog hårt mot WH Smith. Nu har kedjan lyckats vända mot lönsamhet och bokhandelskedjan uppger att återhämtningen efter pandemin ”är på god väg”, skriver Bookseller

Precis som Pocketshop här i Sverige har WH Smith, med många butiker i reselägen, haft det tufft sedan pandemin slog till. Nu visar dock företaget i sin senaste delårsrapport en vinst före skatt på 14 miljoner pund, motsvarande ungefär 172 miljoner svenska kronor. Rapporten sträcker sig sex månader fram till den 28 februari 2022, en period kedjan gjorde en förlust om 19 miljoner pund året före. Företagets förklaring till den förlusten var coronarestriktionerna som kraftigt minskade möjligheterna för handel och resande.

Vinsten från försäljningen i butiker på flygplatser och tågstationer ökade enligt rapporten till 10 miljoner pund, ungefär 123 miljoner svenska kronor, från ett minusresultat på 28 miljoner pund. 

I Storbritannien blev resultatet tre miljoner pund, i Nordamerika landade det på 8 miljoner, enligt rapporten. Övriga marknader gjorde en förlust om 1 miljon pund, vilket var en förbättring mot förra året då resultatet landade på minus 6 miljoner pund.

Men pandemin har förändrat kundernas köpmönster, konstaterar kedjan. De skriver att försäljningen i de fysiska butikerna har gått ner mer ungefär 20 procent jämfört med 2019, samtidigt som onlineförsäljningen växer.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.