Tillbaka
2010-05-21

Skapar egna jobb

Eftersom det är svårt att få anställning i förlagsbranschen väljer många förlagsstudenter att försöka frilansa efter sin examen. Andra väljer att starta egna företag.

Martin Johansson

dastudenten Michael Svedberg har efter sin examen förra våren frilansat för Atlas med formgivning och håller i deras print on demand-tjänst. Det var svårt att få frilansuppdrag så länge han var kvar i Malmö men det ljusnande efter att han valde att flytta upp till Stockholm, berättar han.

– Det är en konstig men spännande tid för bokbranschen i allmänhet. Förlagen anställer inte så mycket folk men det innebär att det finns en del frilansuppdrag: det är fortfarande saker som måste göras.

Även Anna Lovind har haft fullt upp med frilansandet sedan examen i Stockholm förra våren. Bland annat som redaktör åt främst Damm Förlag.

– Jag tycker att det har flutit på rätt bra trots att det lät pessimistiskt under utbildningen, säger hon.

Anna Lovind poängterar att hon har fått jobba för det, även om det gick lättare än hon trodde. Kontakterna som ledde till frilansuppdragen fick hon via sin praktik.

– Jag satsade redan från början på att frilansa. Eftersom det har gått så bra så har jag inte sökt några andra jobb.

 

Frida Eriksson, Lund 2009, hade också tänkt sig att frilansa som redaktör. Men det var svårt att få uppdrag:

– Jobben baseras mer på kontakter än på annons.

För att ha kvar kontakten med branschen valde hon i stället att tillsammans med sin sambo Nisse Bolding starta nätantikvariatet Litteretro. Fast hon undviker gärna ordet antikvariat.

– Jag tycker att antikvariaten är väldigt bra men de har inte följt med sin tid. Jag vill utveckla konceptet eftersom många unga inte vet vad ett antikvariat är. Därför kallar jag det för en secondhandbokhandel för att följa med de nya generationerna.

Idén hade funnits länge, men det förlösande ögonblicket kom när de båda besökte en loppmarknad och Nisse lyckades hitta en finlandssvensk upplaga av Georges Simenons Den gula hunden från 1942. En bok som han letat efter i flera år. Tanken slog dem att de borde starta något där du kan hitta »böcker som du inte visste att du letade efter«.

Webbutiken lanseras nu i maj, och har drygt 2 000 böcker i lager. Till en början kommer all verksamhet att skötas via hemsidan även om en fysisk butikslokal hör till framtidsplanerna.

Böckerna hittar de främst på lopp­marknader, nätet och i andrahands­butiker. I framtiden hoppas Frida Eriksson även kunna sälja nya böcker från mindre förlag som har svårt att nå ut i bokhandeln.

Frida Eriksson trivs med att driva något eget men vill i framtiden gärna kombinera det med att frilansa i förlagsbranschen.

– Det här ger fler möjligheter. Alla vill ha någon med erfarenhet och får man inget jobb så får man skaffa erfarenheten själv.

Erik Larsson, som läste i Stockholm 2009, har startat ett eget förlag.

– Jag är väldigt nöjd med förlagskursen. Främst med det kritiska perspektivet på branschen som man får genom att studera olika teorier, säger han.

Att få jobb inom branschen har inte lyckats för Erik Larsson trots att han sökt runt 130 jobb, allt från korrekturläsning till bibliotekstjänster. Tankarna på ett eget bokförlag fanns redan innan kursen och när arbetssökandet inte gav något resultat startade han Persona Förlag.

– Förlaget ska ge ut icke anglosaxisk samtidsprosa och kontrakt är skrivna för två italienska titlar som kommer ut våren 2011, säger han.

 

Förlaget sköts från ett kontor som han delar med andra småförläggare. Ambitionen är att Erik Larsson ska kunna leva på förlaget men nu jobbar han också inom vården.

– Det blir dubbla heltider men det går bra i nuläget. Det är en oerhört kreativ situation.

Översättningen och formgivningen lägger han ut på andra men sättningen gör han själv. Inspiration och kunskaper från kursen och praktiken på förlaget Tranan har också under­lättat i den kreativa processen med det nya förlaget.

Erik Larsson är medveten om att det kan bli tufft i början. Han har tagit ett banklån och gått in med egna pengar, men han brinner för den översatta litteraturen:

– Den är kraftig underrepresenterad i dagens bokutgivning och det behövs en radikal förändring. Likriktningen är dålig för hela bokbranschen och framförallt för läsarna, säger han.

 

Läs övriga artiklar:

Fyra av tio står utanför

Erfarenhet och vidgade vyer hjälper

Många tröttnar på jobbjakten

Mindre teori, tack ...

... men lärosäte säger nej

2022-05-30

De små boklådornas år

BOKHANDELSSPECIAL. Ökad omsättning och högre vinst – totalt sett gynnades bokhandeln i Sverige av pandemin visar årets Bokhandelsspecial. De riktigt stora vinnarna är de mindre boklådorna, ofta på små orter eller i stadsdelar utanför Stockholms innerstad.

 

Kristian Lönner

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller teckna en digital prenumeration för att få ta del av artikeln och allt annat på SvB.se.