Tillbaka

Svenska deckare fortsätter växa internationellt

2009-02-06
av Lasse Winkler
Nyligen hade vi en notis på nätet om Stieg Larssons framgångar i Storbritannien. Bland annat citerade vi en av de tongivande journalisterna som skriver om böcker och som avslutade en hyllande artik...

Nyligen hade vi en notis på nätet om Stieg Larssons framgångar i Storbritannien. Bland annat citerade vi en av de tongivande journalisterna som skriver om böcker och som avslutade en hyllande artikel med orden »Låt oss hoppas på, och leta efter en egen hemmagjord Larsson«.
Tongivande journalister i Storbritannien har på senare tid, oberoende av varandra, lyft fram den skandinaviska deckaren i allmänhet och Stieg Larsson i synnerhet. Här läggs fundamentet för framtidens historieskrivning.
Det är en del i en växande trend som kommer att
leda till att det internationella intresset för svenska deckare och deckarförfattare kommer att öka kraftigt. För även om svenska deckare haft framgångar världen över har de aldrig lyckats på den främsta av marknader, den anglosaxiska. Men det händer just nu.

Inom två år kommer vi att få se mellan fem och tio svenska författare lanseras stort i USA och Storbritannien. Filmer kommer att göras på deras böcker och det svenska sättet att skriva deckare blir norm och höjs till skyarna.
Varför tror jag att det blir så här? Den korta förklaringen heter Stieg Larsson, vars framgångar i USA och Storbritannien är större än någon annan svensk författare tidigare. I USA har den första delen i Millenium-triologin sålt i över 200 000 exemplar och i Storbritannien har del två tryckts upp i en förstaupplaga på 150 000. När den första pocketboken snart ges ut i dessa länder pratar vi om ett massivt genombrott. Lägg till Henning Mankell, som länge hyllats i USA och Storbritannien och nått hög kultstatus i bägge länderna. Med BBC:s nyligen, med framgång, visade Wallanderserie kommer de här två författarna att dra varandra framåt. Tidigare var Mankell ensam om att dra fram svenska författare utomlands.
Jag glömmer inte att massor av svenska deckarförfattare redan har sålts till USA och Storbritannien i många år. Skillnaden den här gången blir att förlagen nu kommer att lansera dem och satsa marknadsföringspengar och prestige på ett sätt man aldrig gjort tidigare.

Det gör att när författare som Åke Edwardson nomineras till årets bästa deckare av Los Angeles Times, vilket hände för något år sedan, och Karin Alvtegen nomineras till samma utmärkelse av den tyngsta institutionen av alla amerikanska deckarinstitutioner, American Crime Writers Association, vilket hände helt nyligen, så kommer de i fortsättningen att lanseras därefter.
Det blir en spännande resa. Jag lovar. Och än fler kommer att vilja skriva deckare i Sverige på gott och ont.