Tillbaka
Röstningsrekord för Stora ljudbokspriset

Röstningsrekord för Stora ljudbokspriset

KulturTT

Omröstningen till Stora ljudbokspriset är avslutad och det är klart vilka som är nominerade i de fem olika kategorierna. Nu kommer jurygrupper att avgöra vilka av dem som kommer att prisas under Storytel Awards den 2 april.

Enligt ljudboksföretaget Storytel som står bakom priset är det fler än någonsin som röstat – 30 000 röster – vilket slår förra året med 10 000 röster.

"Att lyssnarna står för urvalet till nomineringarna innebär ju i grunden att det här är ett “folkets pris”, vilket jag tycker är det finaste pris man som författare och inläsare kan få" säger Åse Ericson, Sverigechef för Storytel i ett pressmeddelande.

Kategorierna är roman, spänning, barn, ungdom och den nya kategorin fakta. Några av de nominerade är "Pulver" av Sara Blaedel, inläst av Helena af Sandeberg, "Tatueraren i Auschwitz" av Heather Morris, inläst av Viktoria Flodström och "Pojken som följer sin skugga" av Kadir Medal, inläst av Magdi Saleh.

Ljubokslyssnare har röstat och nominerat sina favoriter. Arkivbild.
Ljubokslyssnare har röstat och nominerat sina favoriter. Arkivbild.
Generation Tinder söker sin sexualitet

Generation Tinder söker sin sexualitet

LitteraturTT

Glöm "Jack" – huvudpersonerna i dagens generationsberättelser heter Elise eller Sonia. De är unga vilsna kvinnor som pluggar, dejtar på Tinder och är sexuellt utlevande även när de inte mår bra av det.

Elise nätdejtar sent på nätterna och blir alltmer uttråkad av den snälle och välordnade pojkvän som hon inledningsvis så hett åtrådde. Johanna stalkar maniskt pojkvännens ex-flickvän på Instagram för att sedan agera utifrån primitiva svartsjukeimpulser.

Men där Isabelle Ståhls och Johanna Frids sinsemellan väldigt olika generationsromaner "Just nu är jag här" respektive "Nora eller brinn Oslo brinn" till stor del handlade om relations- och identitetsproblematik skildrar Sofia Rönnow Pessah uteslutande och explicit själva sexet.

"Tinder. Som tändstickor för en pyroman", skriver hon. I sin nyutkomna debutroman "Männen i mitt liv", låter hon sin huvudperson Sonia ligga runt ordentligt.

Jag tycker det var härligt att skriva om en sådan person. Man vill ibland se det som att Sonia gör det här bara på grund av sitt bekräftelsebehov, men en del handlar ju om att Sonia vill ha sex, utan att det är så mycket mer, det tycker inte jag alltid får träda fram, hon är själv ganska obrydd över hur många hon ligger med, säger Sofia Rönnow Pessah.

Förhåller sig till sex

De kvinnliga författarna har förvisso blivit fler, men finns det andra och kanske viktigare förklaringar till att deras böcker blir lästa som generationsromaner?

Kvinnors situationer har förändrats på ett helt annat sätt än mäns tror jag, säger Aase Berg, författare och kritiker.

Hon tycker sig se det i hur unga kvinnliga författare förhåller sig till sex, inte minst Sofia Rönnow Pessah. Även om män fortsätter skriva generationsromaner tycker Aase Berg att det på sätt och vis är av större vikt att kvinnor gör det.

Kvinnor har aldrig haft ett fritt sexliv. Några generationer bort var det livsfarligt att ligga runt för det fanns inte preventivmedel, och för min generation handlade hotet om aids. Jag tror inte att kvinnor har haft möjlighet att hitta sin fria sexualitet helt enkelt och därför handlar kvinnliga generationsromaner så mycket om det.

Ångestdämpande ragg

Hur går det då? Sofia Rönnow Pessahs Sonia försöker tillfredställa sin sexuella hunger med en lång rad män och ett par kvinnor, men lider samtidigt av återkommande depressioner. Ofta letar hon, berusad av både alkohol och tabletter, desperata kvart-i-tre-ragg för att dämpa sin ångest.

Dubbelheten och destruktiviteten i Sonias sexuella utlevelse – men också läsarnas egna erfarenheter, tror Sofia Rönnow Pessah – gör att boken blir läst på väldigt olika sätt.

Vissa blir väldigt ledsna, ömmar för henne och ser henne som en tragisk figur, men jag tycker att hon är mycket mer än så. Hon har drivkrafter som en kvinna inte alltid får lov att ha, säger Sofia Rönnow Pessah som aldrig haft några anspråk på att skriva en generationsroman.

Däremot ville hon skildra de gråzoner som inte rymts i metoo-rörelsen. Hennes huvudperson blir utsatt för övergrepp och gör sig också skyldig till minst ett själv. Och hur ska man tänka kring de samlag som den berusade Sonia ger sig in i utan att egentligen känna någon lust? Hon stoppar inte det som sker och begår därmed ett slags övergrepp mot sig själv via ombud.

Det där var en jättestor del i att skriva den här boken. En del män som läst den har berättat att den fått dem att förstå att de kanske har varit sexuellt naiva, de har tänkt att "nu kör vi" för de har liksom fått ett "go". Men det går inte att bara stänga av kommunikationscentralen – det sociala spelet upphör inte så fort man börjar ligga. Det hoppas jag att man tar med sig.

Friare klimat för kvinnor

I vårens bokflod finns fler exempel på kvinnliga författare som skriver om sex, våld och makt. Åsa Beckman, kritiker och biträdande kulturchef på Dagens Nyheter tror att kvinnliga författare "paradoxalt nog" är friare just nu att undersöka sexualitet än vad deras manliga kollegor är.

Att vara manlig författare i dag och beskriva en relation där mannen är dominant är inte helt lätt. Det har varit ett ganska strängt litteraturklimat. Det har ibland varit viktigare att det är rätt än att det är sant, säger Åsa Beckman och hänvisar till en debattartikel i Dagens Nyheter där författaren Johan Heltne berättar om hur förlaget fick honom att tydliggöra skuldfrågan i en våldtäktsskildring på ett sätt som han i efterhand ångrar.
Jag tror att det är ett gynnsamt klimat för kvinnliga författare att berätta sina historier och att skapa generationsberättelser. Kvinnliga författare står i ett slags sökljus, vi får fram författare som vi inte har läst tidigare, men litteraturen mår bäst när vi har massor av röster, säger Åsa Beckman.

Rättat: I en tidigare version av texten fick Isabelle Ståhls roman fel titel.

'Jag tror att min bok handlar om att vi verkligen kan vara lite snällare både mot oss själva och mot varandra än vad vi är', säger Sofia Rönnow Pessah som har debuterat med romanen 'Männen i mitt liv'.
"Jag tror att min bok handlar om att vi verkligen kan vara lite snällare både mot oss själva och mot varandra än vad vi är", säger Sofia Rönnow Pessah som har debuterat med romanen "Männen i mitt liv".
'Vi är beredda att kompromissa i många situationer där vi verkligen inte borde kompromissa' säger Sofia Rönnow Pessah.
"Vi är beredda att kompromissa i många situationer där vi verkligen inte borde kompromissa" säger Sofia Rönnow Pessah.
'Hur upptäcker man signaler? Hur upptäcker man om någon kanske inte vill? För kvinnor blir det framför allt en fråga om att hitta ett språk. Det är okej att förstöra stämningen lite' säger Sofia Rönnow Pessah.
"Hur upptäcker man signaler? Hur upptäcker man om någon kanske inte vill? För kvinnor blir det framför allt en fråga om att hitta ett språk. Det är okej att förstöra stämningen lite" säger Sofia Rönnow Pessah.
I Johanna Frids debutroman 'Nora eller brinn Oslo brinn' stalkar huvudpersonen pojkvännens förra tjej på Instagram och jobbar upp sin svartsjuka till oanad styrka. Arkivbild.
I Johanna Frids debutroman "Nora eller brinn Oslo brinn" stalkar huvudpersonen pojkvännens förra tjej på Instagram och jobbar upp sin svartsjuka till oanad styrka. Arkivbild.
Författaren, journalisten och forskaren Isabelle Ståhl debuterar med boken 'Just nu är jag här' som blev Augustnominerad 2017. Arkivbild.
Författaren, journalisten och forskaren Isabelle Ståhl debuterar med boken "Just nu är jag här" som blev Augustnominerad 2017. Arkivbild.
Ny "Hungerspelen"-bok på gång

Ny "Hungerspelen"-bok på gång

LitteraturTT

En ny del i succéserien "Hungerspelen" är på gång, skriver BBC News. Boken, som ges ut i maj, fokuserar på seriens skurk, president Snow.

Suzanne Collins skrev ursprungligen den dystopiska serien som en trilogi. Den filmatiserades senare med Jennifer Lawrence i rollen som hjältinnan Katniss som går i spetsen för upproret i det fiktiva landet Panem.

Den nya boken i serien utspelas före de andra böckerna och berättar om hur den charmige unge studenten Coriolanus Snow utvecklas till en grym tyrann. En del fans har redan i olika inlägg på Twitter vänt sig mot tanken på att "humanisera" bokens skurk.

Jennifer Lawrence spelade Katniss och Donald Sutherland president Snow i 'Hungerspelen'-filmerna. Arkivbild.
Jennifer Lawrence spelade Katniss och Donald Sutherland president Snow i "Hungerspelen"-filmerna. Arkivbild.
Succéförfattaren lämnar över till sin bror

Succéförfattaren lämnar över till sin bror

LitteraturTT

Efter 24 romaner om Jack Reacher har den brittiske författaren Lee Child fått nog.

Men den hårdkokte vagabonden Reacher ska inte avlivas eller pensioneras. I stället ska han leva vidare med hjälp av författarens yngre bror, som gradvis tar över skrivandet, rapporterar BBC.

Jag älskar mina läsare och jag vet att de vill ha många, många fler Reacher-historier i framtiden, säger Lee Child, som egentligen heter James Grant.

65-åringen tycker att han börjar bli för gammal för att fortsätta serien. Brodern Andrew Grant, 51, är redan en etablerad thrillerförfattare och ska anta författarpseudonymen Andrew Child.

Vi delar samma dna, samma bakgrund och uppväxt. Han är jag för 15 år sedan, full av energi och idéer, säger Lee Child till BBC.

Den första boken om Jack Reacher kom 1997 och böckerna har sålt i enorma upplagor. Figuren har filmatiserats två gånger med Tom Cruise i huvudrollen, och blev nyligen en tv-serie.

James Grant, mer känd som Lee Child. Arkivbild.
James Grant, mer känd som Lee Child. Arkivbild.
Författaren Jan-Olof Ekholm är död

Författaren Jan-Olof Ekholm är död

LitteraturTT

Deckarförfattaren Jan-Olof Ekholm har avlidit, skriver Dagens Nyheter. Han debuterade 1958 med barnboken "Ditt och Datt i urskogen", tio år senare kom den första kriminalromanen "Sista resan – mord!".

Två av hans romanfigurer, journalisten Göran Sandahl, och lantbrevbäraren Ingemar Svensson, återkom i ett flertal böcker. Jan-Olof Ekholm var ledamot av Deckarakademien och aktiv in i det sista. Han blev 88 år gammal.