Tillbaka
Spanske regissören Mario Camus död

Spanske regissören Mario Camus död

FilmTT-AFP

Regissören Mario Camus avled på lördagen i en ålder av 86 år, rapporterar AFP.

Camus film "Bikupan" från 1982, som handlar om efterdyningarna av det spanska inbördeskriget, belönades med Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin 1983.

Följande år lyftes hans film "Den heliga oskulden" upp på filmfestivalen i Cannes, där två av filmens stjärnor vann priset för bästa skådespelare.

Camus bästa filmer var inspirerade av stora litterära verk, exempelvis "Bernardas hus" från 1987, som baserades på Federico García Lorcas pjäs.

Nyheten om Camus död kommer dagen efter den 95-årige spanske dramatikern och skarpa Franco-kritikern Alfonso Sastres död.

"De av oss som älskar film och teater sörjer i dag. Vi tar farväl av två stora kulturpersoner, Alfonso Sastre och Mario Camus", skriver Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Twitter på lördagen.

Spanske filmregissören Mario Camus är död. Arkivbild.
Spanske filmregissören Mario Camus är död. Arkivbild.
Kultklassikern "The lost boys" blir ny film

Kultklassikern "The lost boys" blir ny film

FilmTT

Turerna kring hur och om den klassiska vampyrfilmen "The lost boys" från 1987 ska återuppväckas har nu fått klarhet – det blir en ny film med Noah Jupe och Jaeden Martell, kända från skräckfilmerna "A quiet place" respektive "Det", i huvudrollerna, skriver Hollywood Reporter.

Det fanns långtgående planer på att 1980-talsfilmen skulle omvandlas till tv-serie, när coronapandemin satte stopp för inspelningen.

Nu plockar i stället filmbolaget Warner Bros upp kultklassikern, som ska utspela sig i nutid. Jonathan Entwistle står för regi och filmmanus skrivs av Randy McKinnon.

Originalfilmen, som regisserades av Joel Schumacher, handlar om två bröder som blir terroriserade av vampyrer i ett mc-gäng i den fiktiva staden Santa Carla i Kalifornien. På rollistan fanns några av dåtidens stjärnor – Jason Patric, Kiefer Sutherland, Corey Feldman och Corey Haim.

Noah Jupe, känd från filmen 'A quiet place', får en av huvudrollerna i den nya filmen. Arkivbild.
Noah Jupe, känd från filmen "A quiet place", får en av huvudrollerna i den nya filmen. Arkivbild.
Nick Cave om tiden efter sonens död

Nick Cave om tiden efter sonens död

LitteraturTT

I en ny bok ger artisten Nick Cave sin bild av tiden efter att hans femtonårige son Arthur plötsligt gick bort, skriver The Guardian. "Faith, hope and carnage" är skriven av en journalist från Observer, Sean O'Hagan, och baseras på över 40 timmars intervjuer med Cave.

Nick Caves son Arthur dog för sex år sedan när han föll från en klippa efter att ha experimenterat med LSD. I boken delar artisten med sig om tankar kring förlusten, tro, konst och sorg. Förläggaren beskriver den som "en tribut till stillheten".

Det har varit ett konstigt och förankrande nöje att prata med Sean O'Hagan under dessa osäkra tider, säger Nick Cave.

O'Hagan har känt Nick Cave under 30 år. Enligt honom utforskar boken bland annat dynamiken mellan tro och tvivel i Nick Caves karriär. Den är tänkt att ges ut under hösten 2022.

Nick Cave delar med sig av tankarna efter sonens död i en ny bok. Arkivbild.
Nick Cave delar med sig av tankarna efter sonens död i en ny bok. Arkivbild.
David Sundins turné utökas

David Sundins turné utökas

NöjeTT

David Sundins första stora egna standupföreställning "Nya svenska ord" får nu premiär, ett år efter beräknat premiärdatum, den 9 oktober i Gimo. Och turnén utökas, förutom 35 föreställningar runt om i Sverige under hösten fortsätter turnén under våren, med stopp i bland annat Sundsvall, Nyköping, Halmstad, Helsingborg, Kristianstad och Kungsbacka.

"Vissa har haft biljetter till den här föreställningen i två år så förmodligen finns det förväntningar – som jag aldrig kommer att kunna leva upp till. Men detta till trots är jag otroligt glad att äntligen få spela den här föreställningen", säger David Sundin i ett pressmeddelande.

Föreställningen innehåller nya svenska ord, nya observationer och skämt som sammanfattar David Sundins åtta år som standupkomiker. Han har varit en del av den svenska humorscenen sedan början av 2000-talet, och är också skådespelare, programledare, barnboksförfattare och producent.

Komikern och tv-profilen David Sundin åker nu ut på försenad turné med sin humorshow. Arkivbild.
Komikern och tv-profilen David Sundin åker nu ut på försenad turné med sin humorshow. Arkivbild.
Därför lämnade Dempsey "Grey's anatomy"

Därför lämnade Dempsey "Grey's anatomy"

Tv-serieTT

I en kommande bok avslöjas detaljer om vad som ledde fram till att Patrick Dempseys populära rollkaraktär Derek “McDreamy” Shepherd abrupt lämnade tv-serien "Grey's anatomy".

Den tidigare exekutiva producenten James D Parriot anklagar Dempsey för att ha "terroriserat" sina kollegor tiden innan han lämnade serien i dess elfte säsong, skriver Los Angeles Times.

"Han hade den här hållhaken där han visste att han kunde stoppa produktionen och skrämma människor", säger Parriot i ett utdrag från den kommande boken, som The Hollywood Reporter publicerat, och fortsätter:

"Jag tror bara att han var färdig med serien. Han gillade inte besväret med att komma in och jobba varje dag".

Enligt den tidigare exekutiva producenten Jeannine Renshaw blev det sista strået när skaparen och manusförfattaren Shonda Rhimes med egna ögon fick se Dempseys beteende.

"Derek Shepherd är och kommer alltid att vara en otroligt viktig karaktär – för Meredith, för mig och för fansen", säger Rhimes i utdraget och syftar på seriens huvudperson Meredith Grey som spelas av Ellen Pompeo.

Men många kollegor beskriver honom också som snäll och välkomnande, och säger att han frivilligt gick med på att lämna serien.

"Jag lämnade väldigt tyst. Det var underbart. Det regnade, vilket var väldigt rörande. Jag hoppade in i min (Porsche) Panamera, hamnade i trafikstockning, och två timmar senare var jag hemma", säger Dempsey i boken.

Boken “How to save a life: the inside story of 'Grey’s anatomy'" är skriven av nöjesjournalisten Lynette Rice och släpps den 21 september.

Skådespelaren Patrick Dempsey på ett besök i Sverige 2008. Arkivbild.
Skådespelaren Patrick Dempsey på ett besök i Sverige 2008. Arkivbild.