Tillbaka
Rushdie kommer inte att marknadsföra ny roman

Rushdie kommer inte att marknadsföra ny roman

LitteraturTT

Fem månader efter det våldsamma attentatet mot Salman Rushdie kommer författarens nya roman, "Victory city", dock utan några offentliga framträdanden från Rushdie.

Hans agent Andrew Wylie berättar att Rushdies återhämtning går framåt, men att han inte kommer att tala inför publik i samband med att nya romanen ges ut, skriver The Guardian. "Segerstaden" som kommer på svenska i april var färdigskriven innan Rushdie blev knivhuggen under ett framträdande på Chautauqua Institution i delstaten New York. Efter attentatet har Salman Rushdie förlorat synen på ett öga och kan inte längre använda en hand.

"Victory city", som romanen heter på engelska, publiceras den 9 februari. I samband med utgivningen medverkar författarna Margaret Atwood och Neil Gaiman vid ett gratis onlineevent som arrangeras tillsammans med Amerikanska Pen, Kanadensiska Pen och Engelska Pen.

Även om Rushdie inte göra några offentliga framträdanden är han tillbaka på Twitter där han bland annat stöttat sin kollega, författaren Hanif Kureishi, som genomgått en ryggradsoperation efter att ha fallit illa under ett besök i Rom. Även han twittrar:

"Min vän Salman Rushdie, en av de modigaste män jag vet.... skriver till mig varje dag och uppmuntrar mig att ha tålamod. Han borde veta. Han ger mig mod."

Salman Rushdies nya roman kommer på engelska 9 februari och på svenska i april. Arkiv.
Salman Rushdies nya roman kommer på engelska 9 februari och på svenska i april. Arkiv.
Dansk akademiledamot död

Dansk akademiledamot död

LitteraturTT-Ritzau

Den danske författaren och poeten Henrik Nordbrandt är död, uppger familjen via det danska förlaget Gyldendal. Nordbrandt tillbringade stora delar av sitt liv i Turkiet, Grekland, Spanien och Italien. Sin kringflackande tillvaro förklarade han med en känsla av hemlöshet.

Efter flera nomineringar fick han år 2000 Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen "Drömbroar" som samma år gavs ut i svensk översättning av Jonas Ellerström.

Efter debuten 1966 gav Henrik Nordbrandt ut ett 30-tal diktsamlingar varav "Handens skälvning i november" samt "Stoftets tyngd" tillhör dem som givits ut på svenska. Han var också verksam som översättare och skrev resejournalistik. På svenska introducerades han 1980 genom en av sina barnböcker, "Uppbrott och ankomster". I Danmark var han känd för sin kritiska hållning till det danska, något han skildrade i diktsamlingen "Vi danskerne" från 2010. Det hindrade inte att han 2014 blev invald i Danska Akademien.

Henrik Nordbrandt blev 77 år.

Henrik Nordbrandt blev 77 år.
Henrik Nordbrandt blev 77 år.
Bokhandlare spår sämre tider

Bokhandlare spår sämre tider

LitteraturTT

Bokförsäljningen i Sverige har de senaste två året pekat rakt uppåt. Men julhandeln 2022 visade på ett försäljningstapp jämfört med i fjol. Flera bokhandlare tror att guldåren är över och spår nu en fortsatt minskning.

Julen 2021 var en fest för Sveriges bokhandlar, inte minst för Ugglan Bokhandel som har 80 butiker från Kiruna i norr till Ystad i söder. Men julen 2022 var en dystrare tillställning. Viktigt att ha i åtanke, påpekar Ugglans vd Anders Billing, är dock att december 2021 var något av ett unikum. En jämförelse kan därför vara missvisande.

Tyvärr lyckades vi inte leva upp till förra årets fantastiska siffror, säger han.

Ugglan gjorde i december 2022 ett försäljningstapp på 6,5 procent jämfört med rekordåret 2021, vilket Anders Billing tror beror på att de positiva effekterna som pandemin hade för Sveriges bokhandlare nu har klingat av och försvunnit.

Men tittar man på helåret 2022 var inte tappet lika stort som det var i december, och det finns förstås enskilda bokhandlar som lyckades riktigt bra, säger han.

Klarar en lågkonjunktur

Anders Billing tror alltså inte att det är svenskarnas försämrade privatekonomi som orsakade tappet. Effekterna av inflationen, de stigande räntorna och energikrisen ligger fortfarande en bit längre fram på vägen, om det nu ens blir några effekter.

Bokhandeln har aldrig legat högst upp när det har varit högkonjunktur, men den har heller aldrig legat längst ned när det har varit lågkonjunktur. Men visst, till skillnad från mat kan man leva utan böcker, även om det blir ett tråkigt liv. Dessutom är vi förstås beroende av hur det går för modeindustrin och andra branscher som drar folk till gallerior och centrum där vår butiker ligger. Så det är lite bekymmersamt, säger han.

Bokusgruppen, där bland annat Akademibokhandeln med 100 butiker ingår, vill inte kommentera den senaste julhandeln förrän de släpper sin rapport för det fjärde kvartalet 2022. Susanna Gyllenbåga, som är pressansvarig, säger dock att man under året som helhet har sett en återgång för försäljningen både på nätet och i butik.

Vad gäller framtiden hänvisar Susanna Gyllenbåga till Bokusgruppens rapport för det tredje kvartalet, där man kan läsa att oroligheter i omvärlden såväl som det stigande ränteläget och den fortsatt höga inflationen hemma i Sverige riskerar att slå hårt mot deras kunder, och att det i sin tur kan påverka omsättningen negativ.

Håller i sina pengar

I skuggan av kedjorna och Adlibris finns också mindre, fristående bokhandlar i stil med barnbokhandeln Läslusen i Uppsala. Ägaren Eija Lietoff berättar att även för Läslusen försäljning pekade nedåt julen 2022 jämfört med året innan.

Julruschen i butiken uteblev. Det gjorde den även under pandemin men då vägdes det upp av ökad onlineförsäljning. Nu minskade även den. Jag har en känsla av att folk köpte julklappar redan under hösten, ifall det skulle bli ännu sämre tider, säger hon.

Eija Lietoff tror liksom Anders Billing att det är för tidigt att säga om man nu har gått tillbaka till det normala post pandemin eller om den minskade bokförsäljningen är början på en trend. Ser hon till sig själv lutar det dock åt det senare svaret.

Jag är ju själv en kund och man håller hårdare i pengarna nu, säger hon.

Kostnaderna ökar

En bokhandel som sticker ut är Science fiction bokhandeln med butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. I december 2022 ökade bokhandeln sin försäljning med hela 13 procent jämfört med samma månad 2021. Året som gick var överlag ett rekordår.

Vi säljer böcker stadigt, men under julhandeln är det ett annat köpmönster. Vi säljer då mycket kort-, bräd- och rollspel, säger Maths Claesson, vd och marknadschef.

Men det finns orosmoln på horisonten. Bokhandeln säljer mycket engelskspråkig litteratur och är beroende av import från huvudsakligen USA. Frakt- och importkostnaderna ökar stadigt. Samtidigt höjer förlag och grossister priserna.

Allt vi kan göra är att höja våra, säger Maths Claesson.
Försäljningen av böcker har de senaste åren gått från rekordnivå till rekordnivå. Men julhandeln 2022 bröt den positiva trenden och försäljningen pekade nedåt. Arkivbild.
Försäljningen av böcker har de senaste åren gått från rekordnivå till rekordnivå. Men julhandeln 2022 bröt den positiva trenden och försäljningen pekade nedåt. Arkivbild.
Räntorna stiger liksom inflationen, men det behöver inte påverka Sveriges bokhandlar. Historiskt sett har bokhandeln klarat sig relativt bra under lågkonjunkturer. Arkivbild.
Räntorna stiger liksom inflationen, men det behöver inte påverka Sveriges bokhandlar. Historiskt sett har bokhandeln klarat sig relativt bra under lågkonjunkturer. Arkivbild.
Bokhandlarnas försäljning under julhandel 2022 var svagare än under rekordåret 2021. Arkivbild.
Bokhandlarnas försäljning under julhandel 2022 var svagare än under rekordåret 2021. Arkivbild.
Är bokköp något vi drar in på när vi får mindre pengar att röra oss med? 'Till skillnad från mat kan man leva utan böcker, även om det blir ett tråkigt liv', säger Anders Billing, vd Ugglan Bokhandel. Arkivbild.
Är bokköp något vi drar in på när vi får mindre pengar att röra oss med? "Till skillnad från mat kan man leva utan böcker, även om det blir ett tråkigt liv", säger Anders Billing, vd Ugglan Bokhandel. Arkivbild.
Tusentals efterfrågar bemannade skolbibliotek

Tusentals efterfrågar bemannade skolbibliotek

LitteraturTT

Bemanna skolbiblioteken – det uppmanar tusentals författare, forskare och lärare i ett upprop. Förlaget Hegas lämnar nu över en 70 meter lång pergamentrulle med underskrifter till skolminister Lotta Edholm.

Politikerna missar vilken viktig roll skolbibliotek har, anser företrädare för bokförlaget Hegas. Under valrörelsen 2022 författade de ett brev om bibliotekens betydelse, som i skrivande stund har undertecknats av 1601 människor.

"Alla vet att bemannade skolbibliotek behövs i svensk skola. Ändå duckar politikerna för frågan", säger Hilma Olsson, förläggare på förlaget i ett pressmeddelande.

Bland de som har skrivit under finns till exempel den förre utbildningsministern Gustav Fridolin, Boel Westin, ordförande i Almaprisjuryn och professor emeritus i litteraturvetenskap, författaren Martin Widmark samt Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges lärare.

Den 30 januari överlämnade Hilma Olsson och förlagschef Kinn Danielsson underskrifterna till skolminister Lotta Edholm, med förhoppningen att hon ska agera.

"All forskning visar att skolbibliotek inte bara är avgörande för barns läsutveckling, utan också för goda studieresultat i alla ämnen. Det är dags att göra slag i saken och bemanna skolbiblioteken", skriver Olsson och Danielsson.

Kinn Danielsson och Hilma Olsson (till höger) lämnar ett upprop för skolbiblioteken till skolminister Lotta Edholm.
Kinn Danielsson och Hilma Olsson (till höger) lämnar ett upprop för skolbiblioteken till skolminister Lotta Edholm.
Hilma Olsson och Kinn Danielsson med uppropet för skolbibliotek.
Hilma Olsson och Kinn Danielsson med uppropet för skolbibliotek.
Johanna Ekströms anteckningsböcker ges ut

Johanna Ekströms anteckningsböcker ges ut

LitteraturTT

Albert Bonniers förlag ger ut författaren Johanna Ekströms anteckningsböcker, skrivna från 2019 till 2022. Ekström gick bort förra året i sviterna av cancer, 51 år gammal.

"Och väggarna förvandlades till världen runt omkring" är "en tankebok i skuggan av döden", som handlar om bland annat kärlek, kärlekssorger, drömmar och skrivande. Den innehåller också vännen, författaren och förläggaren Sigrid Rausings reflektioner och presenteras som "ett avbrutet samtal som fortsätter".

Johanna Ekström debuterade vid tjugotvå års ålder med diktsamlingen "Skiffer" och gav ut ett tiotal böcker, bland annat de självbiografiska skildringarna "Om man håller sig i solen" och "Meningarna".

Johanna Ekströms dagböcker ges ut. Arkivbild.
Johanna Ekströms dagböcker ges ut. Arkivbild.