Tillbaka
ABF och Streetgäris gör eget "Sommar"

ABF och Streetgäris gör eget "Sommar"

KulturTT

"Talet". Det är titeln på en ny podcast som lanseras i sommar av ABF och föreningen Streetgäris. Podden är en reaktion på den kritik som riktats mot bristen på mångfald i klassikern "Sommar i P1".

"Det är inte bara eliten som ska göra sin röst hörd, utan vi behöver en bredd av röster som speglar bilden av Sverige", säger Hanna Kharazmi Holmer, verksamhetschef på ABF, i ett pressmeddelande.

Med hjälp av förberedande studiecirklar har åtta talare skrivit och spelat in berättelser om sina respektive kamper i livet.

De medverkande är läkarstudenten Lina Mohageb som talar om antirasism, Malin Svensson som talar om hur det är att vara adopterad, bibliotekarien Milia Rahman Olsson om normbrytande yrkesroller, den pedagogiska utvecklaren Guled Abdullahi om föräldraskap, läraren Nora Khalil om författarskap, poeten Rahma Omar om separatism och aktivism, aktivisten Juhán Niila Stålka om samernas rättighetskamp och narkossjuksköterskan Fadumo Osman om arv och identitet.

"Talet" har premiär den 28 juni.

ABF och föreningen Streetgäris lanserar podcasten 'Talet' med åtta talare i sommar. Pressbild.
ABF och föreningen Streetgäris lanserar podcasten "Talet" med åtta talare i sommar. Pressbild.
Will Smith ger ut memoarer

Will Smith ger ut memoarer

NöjeTT

Skådespelaren och rapparen Will Smith anser att det vid 52 års ålder är dags att summera sin livsgärning. I höst släpps hans memoarer "Will", rapporterar Hollywood Reporter.

Memoarerna ges ut den 9 november på förlaget Penguin Press, och Will Smith beskriver själv boken som "ett kärleksarbete och en produkt av en djupgående inre resa".

"Jag har jobbat med den de senaste två åren och äntligen är den klar", säger han i ett inlägg på Instagram där han visar upp bokens omslag.

Skådespelaren Will Smith kommer ut med sin memoarer i höst. Arkivbild.
Skådespelaren Will Smith kommer ut med sin memoarer i höst. Arkivbild.
Succénovellen "Kattmänniska" blir film

Succénovellen "Kattmänniska" blir film

FilmTT

Den psykologiska thrillern "Kattmänniska" av Kristen Roupenian fick ett starkt mottagande 2017 och blev också det årets mest nedladdade fiktiva verk i tidskriften The New Yorker.

Historien kretsar kring college-studenten Margot och hennes förhållande till den äldre Robert, som ofta besöker biografen hon jobbar på.

En filmatisering med titeln "Cat people" är nu på gång och för regin står Susanna Fogel ("The flight attendant") och huvudrollerna ska spelas av Nicholas Braun ("Succession") och Emilia Jones ("Coda"), skriver Deadline.

"Vi ska använda Kristens obehagligt träffsäkra novell om fasorna med dejting som en utgångspunkt för att göra en riktig genrefilm", säger regissören Susanna Fogel i en kommentar.

Den amerikanska författaren Kristen Roupenians novell 'Kattmänniska' publicerades i The New Yorker och slog ganska omgående tidskriftens virala rekord. Nu ska den bli film. Arkivbild.
Den amerikanska författaren Kristen Roupenians novell "Kattmänniska" publicerades i The New Yorker och slog ganska omgående tidskriftens virala rekord. Nu ska den bli film. Arkivbild.
Festivalpremiär för Villeneuves "Dune"

Festivalpremiär för Villeneuves "Dune"

FilmTT

Filmfestivalen i Venedig bekräftar att den stjärnspäckade "Dune" i regi av Denis Villeneuve ("Arrival", "Prisoners") får sin världspremiär, utom tävlan, under festivalen i september.

Premiären av nyfilmatiseringen av Frank Herberts klassiska science fiction-roman "Dune" från 1965 har fått skjutas fram flera gånger på grund av pandemin.

Medverkande är bland andra Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård och Javier Bardem.

"Dune", som handlar om maktkampen mellan styrande familjer på ökenplaneten Arrakis, har tidigare filmatiserats av regissören David Lynch 1984 och närmar sig kultstatus. Men den filmen blev en budgetmardröm, fick svidande kritik och tilldelades en utmärkelse för sämsta film samma år.

"Dune" får svensk biopremiär den 17 september.

Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i nyversionen av 'Dune'. Pressbild.
Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i nyversionen av "Dune". Pressbild.
Västanå öppnar igen med läglig spökhistoria

Västanå öppnar igen med läglig spökhistoria

KulturTT

Efter ett år utan föreställningar slår Västanå teater upp dörrarna för publik igen med en uppsättning av Selma Lagerlöfs "Körkarlen".

Det är ett verk som står i överraskande stor samklang med samtiden, enligt teaterns konstnärlige ledare Leif Stinnerbom:

Jag upphör aldrig att förvånas över vilken sierska hon var.

En dödlig sjukdom som angriper luftvägarna skördar offer världen över. Året är inte 2021, utan 1912, och Svenska nationalföreningen mot tuberkulos ber författaren Selma Lagerlöf att skriva ett verk för att öka människors medvetenhet om sjukdomen.

Den resulterande boken blir "Körkarlen", och när Västanå teater öppnar för publik igen på midsommardagen är det med en uppsättning som bygger på Lagerlöfs text.

Det där är så otroligt intressant när man jobbar med historier från andra tider. När man börjar analysera berättelsen är det alltid så att man tänker att det känns så aktuellt, att det kommunicerar med vår egen tid, säger Leif Stinnerbom.

"Längtan är stor"

Han och ensemblen har levt med "Körkarlen" väldigt länge nu. Arbetet med att skriva manus inleddes sommaren 2019, och repetitionerna drog i gång i april i fjol. Trots att allt stängde ned under pandemin fortsatte repetitionerna och diskussionerna över länk.

Att påstå att teaterfamiljen har längtat efter sin publik är därför en underdrift.

Du förstår, det är ystra fålar som är på väg ut i gröngräset, det kan jag tala om. Längtan är stor. Inte minst för att vi känner att vi har en så spännande och aktuell historia.

"Körkarlen" kom till under en tid då Lagerlöf var starkt ifrågasatt som författare. 1890-talsromantiken, hennes litterära huvudfåra, låg i backspegeln. Arbetarrörelsen växte över landet och realism efterfrågades i litteraturen.

"Känslig för kritik"

I sitt arbete med att bearbeta boken till teater har Leif Stinnerbom upptäckt flera nycklar till texten i sina efterforskningar. Han har även funnit ytterligare kopplingar till vår nutid, utöver faktumet att handlingen utspelas med en pandemi som fond.

Det som är frapperande är att Selma Lagerlöf kände sig passé där på 1910-talet. Selma led av detta, hon var otroligt känslig för kritik. Så hon skrev ett brev till en kvinna vid namn Elise Malmros som hon hade träffat i Landskrona och som jag vet är väldigt viktig för romanfiguren syster Edit i "Körkarlen", säger han.

I brevet ställde sig Selma Lagerlöf följande frågor: "Jag undrar om inte orden realism och romantism är vilseledande? Om man inte snarare kunde indela skalderna i en optimistisk och en pessimistisk flock?", och "om man dras till det tunga och misslyckade och bedrövliga i livet, vill man därmed påstå att man skriver sanning?"

2019 läste jag en artikel av Ola Wong, under rubriken "Varför är finkulturen så deppig?", som handlar om exakt samma sak, att det är finare att skriva om elände i alla dess former, säger Leif Stinnerbom.
Så var det även på Selmas tid. Och jag kan känna det nu också, att om man inte går ner i diskbänksrealismen och verkligen grottar ned sig i elände så blir man inte tagen på allvar. Det är inte lika fint att skriva en historia som andas optimism.

"Egentligen en musikteater"

Precis som tidigare år har musiken en central plats i föreställningen på Västanå teater.

Det är synd att vi bara heter Västanå teater för vi är ju egentligen en musikteater. Musiken är oerhört viktig och jag tycker att den har blivit riktigt fräck i år. Det är otroligt kraftfull och vacker musik som kontrasterar spöktemat i pjäsen.
När Västanå teater öppnar för publik igen gör de det med en uppsättning av Selma Lagerlöfs 'Körkarlen'.
När Västanå teater öppnar för publik igen gör de det med en uppsättning av Selma Lagerlöfs "Körkarlen".
Jakob Hultcrantz Hansson och Josef Säterhagen i Västanå teaters version av Selma Lagerlöfs 'Körkarlen'. Pressbild.
Jakob Hultcrantz Hansson och Josef Säterhagen i Västanå teaters version av Selma Lagerlöfs "Körkarlen". Pressbild.