Tillbaka
Statlig polsk tv skippar sändning av Nobel

Statlig polsk tv skippar sändning av Nobel

TvTT

När författaren Olga Tokarczuk på tisdag tar emot Nobelpriset i litteratur kommer få i hemlandet Polen kunna ta del av det. Den polska public service-kanalen TVP kommer inte att sända prisceremonin, skriver DN.

Under timmarna då ceremonin pågår sänds i stället bland annat en sitcom-serie, en dokusåpa, och en långfilm, skriver tidningen.

Sedan det konservativa nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS) tog makten 2015 har tonläget i tv-bolaget TVP förändrats till att bli mer regeringsvänligt och kontrollerat, har experter tidigare vittnat om för TT.

Olga Tokarczuk har samtidigt i flera års tid retat upp Polens nationalister genom att öppet avglorifiera den polska historieskrivningen. Polens regering har tidigare blockerat henne från den lista över kulturarbetare som har rätt till statligt stöd för lansering utomlands.

Potester mot att prisceremonin inte sänds i Polen hörs från flera håll. Bland annat från senatorn Bogdan Zdrojewski från oppositionella Medborgarkoalitionen (KO).

"Vad är det makthavarna är rädda för? Sin landsmaninna?”, säger han i ett uttalande, uppger DN.

Ett upprop för att Nobelceremonin ska sändas i polsk tv sprids nu även på nätet, enligt DN.

Olga Tokarczuk vid en pressträff i Börshuset i Stockholm. Arkivbild.
Olga Tokarczuk vid en pressträff i Börshuset i Stockholm. Arkivbild.
Monster och spänning när Nelly Rapp blir film

Monster och spänning när Nelly Rapp blir film

FilmTT

Vampyrer, varulvar och Frankensteinare. Det blir gott om monster när "Nelly Rapp" gör debut på biograferna nästa år.

Den kommer nog att bli som en barnskräckfilm, säger tioåriga Matilda Gross, som spelar huvudrollen.

Matilda Gross har tagit knappt två månaders ledigt från mellanstadievardagen hemma i Staffanstorp för att spela huvudrollen i Nelly Rapp-filmen. Eller ledigt och ledigt.

Det blir långa dagar både i samband med inspelningarna och på helgerna, då hon har fullt upp med hemuppgifter för att ta igen det hon missar i skolan.

Det kommer att kännas ovant att komma tillbaka till skolan efter jul, men det ska bli jättekul att träffa mina kompisar, för jag har saknat dem, säger hon.
Jag träffar någon kompis ibland när jag är hemma på helgen, men jag behöver också plugga mycket så att jag kan ta det lugnt på kvällarna efter inspelningen.

Matilda Gross har tidigare bland annat varit med i "Matilda the musical" på Malmöoperan. Men att filma är ändå något helt annat, tycker hon.

Det är väldigt mycket som händer bakom kameran, som man inte tänker på när man tittar på en film. Det är väldigt spännande.
Man tar om scenerna så himla många gånger från olika vinklar, för att få olika bilder. Så om vi jobbar en hel dag kanske det blir bara fem minuter i filmen.

Kylslagna inspelningar

Monsterakademin, där Nelly Rapp lär sig allt om att vara monsteragent, har byggts upp i de gamla berghangarerna på nedlagda Säve flygplats på Hisingen.

Mörka bokhyllor fyllda med gamla böcker står uppradade längs ena väggen och här och där hänger gamla skolplanscher med information om troll, zombier och andra monster. Även borden är fyllda av dammiga böcker och dokument. Allt som en monsteragent behöver, helt enkelt.

Den som ska spela en sådan behöver dessutom, tydligen, också vara väl påklädd. Det är rätt kylslaget i hangarerna, konstaterar Marianne Mörck, som spelar "Lena-Sleva".

Det är inte så glamoröst som folk kanske tror, det här epitetet filmstjärna. Det är mycket jobb och det är kallt. Jag har i alla fall fem byxor på mig just nu, säger hon.

Matilda Gross håller med.

Jag har nog… fyra lager byxor och fyra tröjor. Men när vi filmade ute på natten hade jag åtta tröjor och sju byxor.

Widmark stolt

Nelly Rapp är den senaste av författaren Martin Widmarks karaktärer som blir film, efter filmatiseringarna av böckerna om LasseMajas detektivbyrå och om Halvdan Viking.

Den här dagen är Widmark på inspelningsbesök tillsammans med Christina Alvner, som illustrerat de närmare 20 Nelly Rapp-böckerna som kommit ut hittills.

Det här är den yppersta skådiseliten som gestaltar karaktärer som jag har hittat på. Det är väldigt hedrande och samtidigt lyfter de det hela en nivå till. Jag är väldigt glad att det tolkas på ett så bra sätt, säger Widmark.
Det är ju inte jag som gör filmen, men jag kan ändå bli lite stolt över hur otroligt fint Matilda spelar.

I de övriga rollerna syns till exempel Johan Rheborg, Björn Gustafsson och Lily Wahlsteen.

"Lite läskigt"

Filmen utspelar sig på ett höstlov, när Nelly Rapp har skickats till sin morbror Hannibal. Hon får reda på att han är en monsteragent och blir snart även själv indragen i samma arbete.

Filmen ska ha premiär lagom till halloween nästa år – vilket nog kan bli rätt passande tror Matilda Gross.

Den blir nog mer för lite äldre barn än för små barn, säger hon.
Jag tycker nästan själv att det är lite läskigt ibland, fastän jag vet att det är på låtsas.
Matilda Gross under filminspelningen av 'Nelly Rapp – monsteragent'.
Matilda Gross under filminspelningen av "Nelly Rapp – monsteragent".
Matilda Gross med Marianne Mörck, som har en hektisk höst. 'Det kom två filmer på en gång, så jag har åkt lite i skift emellan. Plus konserter och andra saker, som allt jobb inför att jag ska vara julvärd', säger Mörck.
Matilda Gross med Marianne Mörck, som har en hektisk höst. "Det kom två filmer på en gång, så jag har åkt lite i skift emellan. Plus konserter och andra saker, som allt jobb inför att jag ska vara julvärd", säger Mörck.
'Nelly räddar människor från monstren. Men hon räddar också monstren från människorna', säger författaren Martin Widmark som skrivit böckerna om Nelly Rapp.
"Nelly räddar människor från monstren. Men hon räddar också monstren från människorna", säger författaren Martin Widmark som skrivit böckerna om Nelly Rapp.
Utöver Matilda Gross är bland andra Johan Rheborg och Marianne Mörck med i filmen. Premiären är planerad till nästa höst. 'Det känns lite konstigt att det är så lång tid. Jag vill ju redan nu se filmen fastän vi inte ens filmat klart, man går och väntar', säger Gross.
Utöver Matilda Gross är bland andra Johan Rheborg och Marianne Mörck med i filmen. Premiären är planerad till nästa höst. "Det känns lite konstigt att det är så lång tid. Jag vill ju redan nu se filmen fastän vi inte ens filmat klart, man går och väntar", säger Gross.
Nio författare får stora stipendier av förlag

Nio författare får stora stipendier av förlag

LitteraturTT

Bokförlaget och stiftelsen Natur & Kultur tilldelar nio svenska författare varsitt stipendium på 100 000 kronor, "för uppmuntran till fortsatt kvalificerat litterärt arbete", skriver förlaget i ett pressmeddelande.

De nio författarna är Ashraf Bagheri, Helena Granström, Cecilia Hansson, Johan Heltne, Eija Hetekivi Olsson, Josefin Holmström, Göran Sonnevi, Sara Stridsberg och John Swedenmark.

Natur & Kulturs särskilda stipendium har delats ut till nio författare årligen sedan 2011. Bland tidigare mottagare finns bland andra Klas Östergren, Jonas Hassen Khemiri och Steve Sem-Sandberg.

Sara Stridsberg är en av årets mottagare av Natur & Kulturs särskilda stipendium. Arkivbild.
Sara Stridsberg är en av årets mottagare av Natur & Kulturs särskilda stipendium. Arkivbild.
Kosovo bojkottar Nobelceremoni

Kosovo bojkottar Nobelceremoni

KulturTT

Kosovos ambassadör kommer inte att delta vid utdelningen av Nobelpriserna nästa vecka. Det skriver landets utrikesminister Behgjet Pacolli i ett inlägg på Facebook.

"Kosovo kommer inte att delta i Nobelceremonin i Stockholm i år. Jag bekräftar att vår ambassadör Shkendije Geci Sherifi kommer att bojkotta evenemanget på grund av den kontroversiella Nobelprisvinnaren Peter Handke, en vän och anhängare av Milosevics politik", skriver Pacolli, som också skriver att han förväntar sig att Albaniens ambassadör "agerar på ett liknande sätt".

Inlägget har delats vidare på Facebook av Kosovos ambassad i Sverige.

Samtliga utländska ambassadörer som är stationerade i Sverige bjuds in till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm, enligt Nobelstiftelsens rutiner.

Svenska Akademiens beslut att tilldela den österrikiske författaren Peter Handke årets Nobelpris i litteratur har mött skarp kritik på flera håll, på grund av Handkes ställningstaganden om krigen i det forna Jugoslavien. Han har fördömts av en lång rad författare, journalister samt av amerikanska och svenska Pen.

Men det finns också de som anser att debatten bygger på felaktigheter och tolkningsfrågor utan enkla svar.

När Handke själv fick bemöta frågor om kontroverserna vid en pressträff i Stockholm i veckan var han snabb att avfärda dem.

Det är en väldigt invecklad fråga, som skulle ta lång tid att svara på, jag tror inte det här är rätt forum för det, sade han om sin syn på varför åsikterna är så polariserade.

TT har sökt Kosovos ambassad.

Kosovo hoppar över Nobelfestligheterna i protest mot Handke. Arkivbild.
Kosovo hoppar över Nobelfestligheterna i protest mot Handke. Arkivbild.
Fel i citat i text om Peter Englund

Fel i citat i text om Peter Englund

RättelseTT

I en TT-artikeln från fredagen den 6 december om författaren och akademiledamoten Peter Englund, som meddelat att han inte kommer att delta i årets Nobelvecka, förekom ett felaktigt citat.

Rätt är Englunds beslut, enligt honom, inte kommer som en överraskning för övriga akademiledamöter.

"Detta är inte en nyhet för mina kamrater i Akademien", skriver Englund i ett mejl.