Lerindränkta böcker i Italien läggs i frysboxar
Historiska böcker och manuskript som skadats under de förödande översvämningarna i norra Italien har lagts i frysboxar i hopp om att de ska kunna räddas.
Volontärer och karabinjärer har jobbat tillsammans för att transportera böcker och dokument från översvämmade bibliotek till staden Cesena, skriver The Guardian. Där har de placerats i industrifrysboxar hos Orogel, ett företag specialiserat på frysmat. Genom snabb nedfrysning kan en del av vattnet avlägsnas.
Vi använder vanligen den här metoden för mogen frukt och mogna grönsaker, men jag hade aldrig förväntat att den här snabba proceduren skulle kunna användas även för det litterära arvet, säger Bruno Piraccini, företagets vd till nyhetsbyrån Ansa.
Vid sidan av dödsfall, tusentals hemlösa och stor materiell förstörelse har de häftiga regnen i regionen Emilia-Romagna drabbat även kulturarvet: Tolv bibliotek, däribland källarbiblioteket i San Benedettos katolska seminarium i Cava, samt sex arkeologiska fyndplatser är skadade och den italienska regeringen har avsatt cirka 60 miljoner kronor till räddningsåtgärder.

Bortglömd roman ges ut efter 70 år
En tidigare okänd roman av den amerikanske författaren James M Cain har hittats i Library of congress i Washington. Cain slog igen med sin debutroman "Postmannen ringer alltid två gånger" som filmats flera gånger, och hans noirskildringar influerade både andra författare och filmare.
När den amerikanske förläggaren Andrew Gulli beställde fram Cains efterlämnade dokument i kongressbiblioteket upptäckte han en tidigare opublicerad roman, "Blackmail", bland dokumenten uppger The Guardian.
Jag gör alla de här efterforskningarna i arkiv och många många gånger blir jag besviken, berättar han.
Just denna gång hittade han i stället en kortroman på 150 sidor från 1950-talet. Enligt Gulli skriver James M Cain i samma tradition som Raymond Chandler och nästan lika bra som han. "Blackmail" handlar om en blind krigsveteran från Korea och ska nu ges ut.

Witt-Brattström skildrar paret Martinson
Ebba Witt-Brattström arbetar med en ny biografi om Moa och Harry Martinsons gemensamma liv och författaräktenskap. Boken med titeln "Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd" kommer att ges i höst eller nästa vår, berättar Witt-Brattström i en intervju i Dagens Nyheter.
Hon förklarar att hon vill vänta lite med utgivningen av sin egen bok med tanke på Johan Svedjedals omfattande och färska biografi om Harry Martinson.
Moa Martinson är en författare som följt Ebba Witt-Brattström genom livet, och vars författarskap hon också skev sin doktorsavhandling om. Witt-Brattström skrev också manus till filmen "Moa Martinson – landsmodern", då tillsammans med regissören Maj Wechselmann.

Författare: Varför är Sverige sämre än Norge?
Författarförbundet ser en ny svensk boklag som ett sätt att trygga litteraturens framtid. Förbundets företrädare tycker att svenska politiker borde lära av sina norska kollegor.
I en debattartikel i Expressen skriver Grethe Rottböll och Per Wirtén, ordförande respektive styrelsemedlem, att svenska politiker borde låta sig inspireras av sina kollegor i andra europeiska länder, däribland Norge.
Författarförbundet anser att både författare och förlag får för låg ersättning från de svenska ljudboksplattformarna, och menar att flera stora utländska förlag just därför vägrar sälja rättigheter för ljudböcker till Sverige.
Länder som Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Österrike, Italien och Spanien har lagstiftat om fasta bokpriser. Nu kommer även Norge att få en sådan boklag, som bland annat innebär att nya böcker inte går att strömma under de första tolv månaderna. Däremot kan inlästa böcker under den tiden köpas till fasta styckepriser för nedladdning, något som förbättrar villkoren för författare och översättare, anser Rottböll och Wirtén.
"Varför ska Sverige vara sämre än Norge?", skriver de.
Förbundet har inte tagit ställning i frågan om fasta bokpriser men de två företrädarna tycker det är dags att på nytt undersöka ett sådant system även i Sverige.

Polisdotter skriver om morden i Malexander
Hon är elva år gammal och befinner sig på en lägerresa i Danmark när hennes pappa, polisen Olle Borén, tillsammans med en kollega skjuts till döds den 28 maj 1999. Händelsen är en av de mest uppmärksammade i svensk kriminalhistoria. Nu har Sara Borén Jedebäcks skrivit en bok om sitt liv efter polismorden i Malexander i Östergötland.
I "Det hände en sak i Sverige igår" ägnas förövarna minimalt utrymme. I stället är det offren och de anhöriga får komma till tals. Hur är det att vara barn till någon som går till jobbet precis som alla andra föräldrar, men med den skillnaden att i hennes pappas jobb ingick det att han skulle vara beredd på att offra sitt liv?
Hon skildrar också den intensiva mediebevakningen som drabbade de anhöriga. ”Min pappas död var inte bara min. Medierapporteringen kring polismorden i Malexander har i perioder varit mycket intensiv. Samtidigt som vi anhöriga försökt att få fortsätta leva våra liv", skriver hon.

