Tillbaka
Amanda Gormans översättare hoppar av

Amanda Gormans översättare hoppar av

LitteraturTT

Den kritikerhyllade Bookerpristagaren Marieke Lucas Rijneveld skulle ha översatt poeten Amanda Gormans verk till nederländska. Men efter massiv kritik mot att en vit person fått uppdraget hoppar hen av, skriver The Guardian.

Amanda Gorman väckte internationell uppmärksamhet med sitt framträdande vid installationen av Joe Biden som president – och förlag världen över har tävlat om att översätta och ge ut hennes poesi. I Nederländerna valde förlaget Meulenhoff att ge Marieke Lucas Rijneveld, just nu aktuell på svenska med Bookerprisbelönade "Obehaget om kvällarna", i uppdrag att översätta dikterna. Men beslutet väckte snabbt stark kritik.

Journalisten och aktivisten Janice Deul uttryckte i tidningen Volkskrant stor upprördhet över att man inte valt en översättare som liksom Gorman är en "spoken-word-artist, ung, kvinna och tveklöst svart".

"Ett obegripligt val för mig och många andra som uttryckte sin smärta, frustration, ilska och besvikelse via sociala medier", skrev Deul i sin krönika.

Rijneveld (som presenterar sig utan att definiera könsgränser) skriver i ett uttalande att hen är chockad över reaktionen, men att hen förstår dem som känt sig sårade av förlagets val.

Beslutet att låta en vit författare översätta Amanda Gormans poesi till nederländska väckte upprördhet. Arkivbild.
Beslutet att låta en vit författare översätta Amanda Gormans poesi till nederländska väckte upprördhet. Arkivbild.
Nesbø passerar 50 miljoner sålda böcker

Nesbø passerar 50 miljoner sålda böcker

KulturTT

Den norska deckarförfattaren Jo Nesbø har passerat 50 miljoner sålda böcker i världen, rapporterar hans agentur Salomonsson Agency, enligt Svensk Bokhandel. Böckerna har också blivit översatta till 50 språk.

Han är Norges mest säljande författare, enligt Nora Campbell, ansvarig för skönlitteratur på förlaget Aschehoug.

Men 50 miljoner böcker över hela världen visar vilken gigant han är även internationellt, säger hon till Bok365.

Nesbø romandebuterade 1997 med "Fladdermusmannen" och är framför allt känd för sina thrillers om den norske polismannen Harry Hole. I vår kommer han med två nya titlar på sitt norska förlag.

Nesbø har sålt över 50 miljoner böcker. Arkivbild.
Nesbø har sålt över 50 miljoner böcker. Arkivbild.
Då har "Snabba cash" premiär

Då har "Snabba cash" premiär

TvTT

Skriv upp den 7 april i almanackan om du är sugen på Netflix nya satsning "Snabba cash". Då har serien nämligen premiär, meddelar strömningsjätten i ett pressmeddelande.

Evin Ahmad spelar huvudrollen i serien, som skapats av manusförfattaren Oskar Söderlund och författaren Jens Lapidus. Serien är en reboot på Lapidus genombrottsroman "Snabba cash" från 2006, som tidigare även genererat en filmtrilogi.

För regin står Jesper Ganslandt.

Nya 'Snabba cash' får premiär den 7 april. Pressbild.
Nya "Snabba cash" får premiär den 7 april. Pressbild.
Brännbollsyran flyttas fram

Brännbollsyran flyttas fram

MusikTT

Årets upplaga av Brännbollsyran i Umeå flyttas fram med anledning av pandemin. Festivalen skulle ha ägt rum i början av juni men ska nu i stället äga rum den 2-4 september, enligt ett pressmeddelande.

Martin Garrix, Fricky, Molly Sandén, Frej Larsson & ODZ och Bolaget är alla klara för nya datumet i september och fler artistsläpp väntas inom kort.

Fricky får spela på Brännbollsyran i september i stället för i juni. Arkivbild.
Fricky får spela på Brännbollsyran i september i stället för i juni. Arkivbild.
Paul McCartney skriver självbiografi

Paul McCartney skriver självbiografi

LitteraturTT

Det kanske känns som om Paul McCartney redan borde ha skrivit sina memoarer flera gånger om, men faktum är att han nu gör det för första gången.

Har du alltid saknat att få höra berättelsen om Paul McCartneys liv med hans egna ord? Grattis – i höst kommer ex-Beatlens självbiografi "The lyrics: 1965 to the present", skriver Billboard.

I boken berättar McCartney om sitt liv, från tonåren och den tidiga vänskapen med John Lennon, Beatleskarriären och livet som soloartist efter gruppens upplösning. Berättelsen är uppbyggd kring 154 av hans låtar och boken redigeras av den brittiske poeten och Pulitzerpris-vinnaren Paul Muldoon, som också står för förordet.

"Jag har fått frågan om att skriva min självbiografi, men timingen har aldrig varit rätt. Det enda jag har kunnat göra, hemma och på turné, har varit att skriva låtar. När andra uppnår en särskild ålder går de tillbaka till sina dagböcker, men jag har inga sådana anteckningar. Men jag har mina låtar, hundratals av dem, och de har samma syfte. De spänner över hela mitt liv", säger McCartney i ett uttalande.

Boken blir även den första renodlade självbiografin som skrivits av någon av Beatles-medlemmarna.

"The lyrics: 1965 to the present" ges ut den 2 november.

Paul McCartney ger ut sina memoarer i höst. Arkivbild.
Paul McCartney ger ut sina memoarer i höst. Arkivbild.