Tillbaka
Seriepionjären Aline Kominsky-Crumb död

Seriepionjären Aline Kominsky-Crumb död

KulturTT

Den amerikanska serietecknaren Aline Kominsky-Crumb är död, skriver DN. Kominsky-Crumb var en förgrundsgestalt inom feministiskt autofiktivt serieskapande och banade väg för en lång rad kvinnliga serieskapare.

Kominsky-Crumb var medlem i det kollektiv som grundade den feministiska antologin "Wimmin's comix", som kom ut mellan 1972 och 1992 och kretsade kring sexualpolitik, homosexualitet och kvinnlig frigörelse. Senare skapade Aline Kominsky-Crumb bland annat serien "Twisted sisters" med Diane Noomin.

Aline Kominsky-Crumb blev 74 år.

Aline Kominsky-Crumb. Arkivbild.
Aline Kominsky-Crumb. Arkivbild.
Andrea Lundgren får Mare Kandre-priset

Andrea Lundgren får Mare Kandre-priset

LitteraturTT

Andrea Lundgren får årets Mare Kandre-pris för "romaner och noveller som samtidigt är breda och excentriskt egensinniga".

Hon romandebuterade 2010 med "I tunga vintrars mage". Har också givit ut "Glupahungern" 2014 och novellsamlingen "Nordisk fauna" 2018. Hennes senaste bok, "Den underjordiska solen", kom tidigare i år.

"Andrea Lundgren uppehåller sig ständigt på den tunna gränsen mellan det mänskliga och det djuriska, mellan det vilda och civiliserade, och mellan barnets drömska landskap och vuxenvärldens sköra vardaglighet", lyder en del av juryns motivering.

Priset delas ut årligen på Stockholms internationella poesifestival till en författare som skriver i Mare Kandres anda. De senaste två åren har det dock inte blivit någon prisutdelning. 2019 års pristagare var serietecknaren Nina Hemmingsson.

Andrea Lundgren får årets Mare Kandre-pris. Arkivbild.
Andrea Lundgren får årets Mare Kandre-pris. Arkivbild.
Kurdo Baksi tilldelas Dawit Isaak-priset

Kurdo Baksi tilldelas Dawit Isaak-priset

KulturTT

Författaren och journalisten Kurdo Baksi tilldelas årets Dawit Isaak-pris, för att "under flera decennier ha fört en orädd och orubblig kamp för det fria ordet, med medmänsklighet och glödande engagemang."

Priset delas ut av Publicistklubbens västra krets till personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter och prissumman är på 10 000 kronor.

Dessutom tilldelas Marie Oskarsson Johannapengen för projektet This is Angered och Kristian Wedel får PK Västras stora pris för sin kåsörkonst.

Kurdo Baksi prisas för sin kamp för det fria ordet. Arkivbild.
Kurdo Baksi prisas för sin kamp för det fria ordet. Arkivbild.
Böcker om Rosengårds katter blir utställning

Böcker om Rosengårds katter blir utställning

LitteraturTT

Författaren Anja Gatus barnboksserie om katter i Rosengård får liv i en ny utställning.

Vid sidan av Alfons Åberg, Muminfamiljen och Pettson och Findus intar nu också djurprofiler som kattspionerna Samira Karlsson, Pälsa, Kattis och kråkan Håkan barnkulturhuset Funnys Äventyr i Malmö. De kommer från Anja Gatus barnboksserie "Kattspionerna på Rosengård".

Anja Gatu debuterade som barnboksförfattare 2015 med "Passa bollen, Kosse!". Hon har saknat barnböcker med miljöer från miljonprogrammets höghusområden och vill berätta om Rosengård på ett lekfullt sätt.

"Om barnböcker och utställningar alltid utspelar sig i Bullerby-liknande miljöer med idel blonda barn, skapas en känsla av utanförskap av upplevelsen att bara vissa miljöer och barn förtjänar en plats i litteraturen. Och om de enda historier som kommer från miljonprogrammen handlar om våld och misär, blir bilden av de områdena alltför endimensionell och bidrar till fördomar", säger hon i ett pressmeddelande.

Miljöer som nu byggs upp utifrån Anna Nilssons illustrationer är bland annat de lummiga gårdarna, falafelvagnen, baklavakonditoriet och Möllans torgstånd. ”Kattspionerna på Rosengård – för dig som älskar djur och spänning” öppnar 16 december.

Anja Gatus katter flyttar in på barnkulturhuset Funnys Äventyr i Malmö. Pressbild.
Anja Gatus katter flyttar in på barnkulturhuset Funnys Äventyr i Malmö. Pressbild.
Så blir Farrokhzads och Lindes litteratursäsong

Så blir Farrokhzads och Lindes litteratursäsong

LitteraturTT

Jamaica Kincaid, Warsan Shire och Ocean Vuong – det är några av de författare som har bjudits in till Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i vår, den första litteratursäsong som har utformats av de nya litteraturansvariga Athena Farrokhzad och Ida Linde.

"Till Internationell författarscen har vi bokat namn vi själv längtar efter att få lyssna på. I år kommer också ovanligt många poeter till scenen", skriver Athena Farrokhzad i ett pressmeddelande.

Även senegalesiske Mohamed Mbougar Sarr ska framträda, liksom Elena Medel från Spanien, Hernan Diaz från USA och norska Steinar Opstad.

En workshop om skrivande och aktivism finns också på programmet. Nytt är dessutom serien Favoriter om favoriter, där besökare bjuds in att diskutera sina favoritböcker med Linde och Farrokhzad – samt vid två tillfällen med de gästande författarna Torbjörn Flygt och Balsam Karam.

Den somalisk-brittiska poeten Warsan Shire, som bland annat har skrivit diktsamlingen 'Välsigna dottern', kommer till Sverige. Arkivbild.
Den somalisk-brittiska poeten Warsan Shire, som bland annat har skrivit diktsamlingen "Välsigna dottern", kommer till Sverige. Arkivbild.