Tillbaka

Fjärde gången gillt för Julian Barnes

2011-10-19
av Tove Leffler
Foto: Alan Edwards
Författarens Julian Barnes tilldelades på tisdagskvällen Man Booker Prize. Det var fjärde gången Barnes var nominerad och han var favorittippad. Vinnarboken The Sense Of An Ending kommer i vår på Forum förlag, som gett ut Barnes sedan debuten.

>22.54 på tisdagskvällen fick förläggaren Viveca Peterson ett sms från Julian Barnes brittiska agent. Äntligen.

– Jag tror att det var samma glädjetjut där, som i börssalen för några veckor sedan, säger Viveca Peterson, som just håller på att skriva ett grattismejl till författaren.

– Jag har inte pratat med honom. Man kan inte ringa så här tidigt, säger hon.

Trots att det var fjärde gången Julian Barnes nominerades till det prestigefyllda priset hade han inte blivit besviken om det inte blivit något den här gången heller, tror Viveca Peterson.

– Jag pratade med hans agent i Frankfurt, som sa att han såklart skulle bli glad om han fick det men han är redan en sådan etablerad och omtyckt författare.

Forum köpte Julian Barnes genombrottsroman Flauberts papegoja 1986 och har gett ut honom sedan dess. Vinnarromanen The Sense Of An Ending kommer inte förrän i vår.

– Vi kanske skulle ha velat ha den ute nu, men vi visste ju inte att han skulle vinna och översättaren måste få sin tid också, säger Viveca Peterson.

Enligt henne har Julian Barnes en ganska stor publik i Sverige redan och ”Booker Prize är inte så välkänt här”, konstaterar hon. Inte som Nobelpriset eller Augustpriset.

– Han är en väldigt smart och intellektuell författare och det har genomsyrat alla hans böcker. Det som gör den här titeln speciell är att det finns mer känsla i den. Det är som om varje mening smakar och han går på djupet. Det gör den ännu mer berörande.

Möjligtvis gör priset att de kommer att trycka en större upplaga.

– Vi ska faktiskt ha vår säljkonferens i dag och det ska bli väldigt roligt att prata om den här boken nu, säger Viveca Peterson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.