Tillbaka

Hon guidar bokslukare

2013-09-13
av Jenny Damberg
Foto: Rebecka Eriksson, Charles Pryor, privat, Andrew Montgomery, Summit Entertainment/LLC
På uppdrag av Bibliotekstjänst har författaren och Svenska Dagbladet-kritikern Elise Karlsson skrivit guiden Unga böcker för alla åldrar. Själv är hon 32 år gammal och helt i målgruppen.


– Tanken är att den här boken ska fungera bra för människor i min egen ålder som älskat Hunger­spelen och letar efter nästa bok att sluka. Samtidigt hoppas jag att unga läsare också ska hitta den.

Elise Karlssons egen läsarbana gick direkt från Tvillingarna på Sweet Valley High till en exklusiv läs­diet av klassiker och experimentell samtidsprosa, berättar hon.
– Fast så en dag insåg jag att jag börjat läsa Harry Potter och att alla kompisar redan hade plöjt True Blood-serien och Twilight och att man inte bara trivs rätt bra med att nöjesläsa böcker på det sättet, utan också får ut en hel del av det. Nu för tiden finns det ju snackisar som alla ska läsa, och det kan lika gärna vara en Dan Brown-thriller skrivna för vuxna som Cirkeln.
När du nu har gått igenom en stor mängd ungdomsböcker, är det något, någon typ av berättelser eller någon genre, som du tycker saknas på den svenska marknaden?
– Det finns böcker som jag tycker är underuppmärksammade. En strålande författare som Karin Tidbeck försvinner lite för att de flesta tidningar och tidskrifter inte vet om de ska behandla det hon skriver som ungdomsböcker eller vuxenböcker. Medan hennes böcker mottar sci-fi- och fantasypriser och hyllningar utomlands recenseras de knappt i Sverige.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.