NYHETER

Prestigefyllt pris är tillbaka

Seriefrämjandets pris Urhunden.

Seriefrämjandets pris Urhunden har haft uppehåll sedan 2021. I år återvänder det med full kraft.
– Vi räknar med att det blir pampigare, högtidligare och lite mer show, säger Ola Hammarlund på Seriefrämjandet.

Publicerad Senast uppdaterad

I år väntar pompa och ståt när det prestigefyllda priset Urhunden återuppstår.

Ola Hammarlund, sekreterare i Seriefrämjandet, berättar att man redan 2020 och 2021 började experimentera med en högtidligare inramning av priset. Planer på förnyelse hade funnits länge, men till slut ställde sig en pandemi i vägen för utvecklingsarbetet. Seriefrämjandet beslutade därför att pausa priset och ta tiden till att ordna ordentlig finansiering, för att slutligen återvända starkt.

– Vi räknar med att det ska bli pampigare, högtidligare och lite mer show, säger Ola Hammarlund.

”Dinosaurie i högborgerlig miljö”

Urhunden har funnits sedan 1987 och delar (vanligtvis) årligen ut pris i två kategorier: föregående års bästa originalsvenska seriebok, och föregående års bästa översatta seriebok. Prisets namn kommer från serietecknaren Oskar Andersson, känd som OA, och hans serie om Urhunden.

– Jag brukar beskriva Urhunden som en korsning mellan hund och dinosaurie. De flesta historierna om honom handlar om hur han och hans husse kommer till någon högborgerlig miljö, och Urhunden börjar äta allt han ser. Och blir straffad för det av husse, berättar Ola Hammarlund.

Mellan 1994 och 2018 delade Seriefrämjandet även ut priset Unghunden, som var ett specialpris för insatser för barn- och ungdomsserier. Men enligt Ola Hammarlund var kriterierna för Unghunden så pass breda att priset till slut gav en känsla av lägre status än sin föregångare.

– En del såg det som lite av ett tröstpris. Så vi kände att det var bättre att lägga ner det och koncentrera oss på huvudpriset.

Efter att Seriefrämjandet kraftsamlat under åren de pausat har de också samlat sig rent ekonomiskt.

– Seriefrämjandet har gått igenom en rätt tuff period på några år. Med ekonomiska problem och annat. Nu har vi förändrat organisationen och mycket annat.

Prisar missgynnad genre

Syftet med Urhunden är att uppmärksamma seriemediet. Ett relativt missgynnat medium, både vad gäller den allmänna opinionen och rent ekonomiskt, menar Ola Hammarlund.

– Seriemediet behöver främjas och dess fördelar framhävas. Ett jättebra sätt att göra det är genom att visa upp de bästa verken inom mediet.

Varför är seriemediet så viktigt?

– Seriemediet är ett berättande med bildmedium. Det har alla det visuella mediets fördelar gentemot litteraturen, samtidigt som det också är ett statiskt medium. Om du gör ett världsbygge som du ser på, så kan du i en serie stanna upp som läsare. Smälta in, titta på, gå över en bild och miljöerna ordentligt. Det kan du inte i en film därför att filmen rör sig.

Ola Hammarlund ser också fördelar i att serier blir avbilder av författares exakta föreställningar.

– Seriemediet är förmodligen det mest personliga medium som finns. Författaren kan fästa sin vision på pappret. Det är det läsaren ser. I alla andra medier sker någon form av mellansteg, som kameramän, skådespelare, scenografer … I serier finns det en serieskapare och en läsare.

Man skulle också kunna argumentera för att det är sämre att läsaren inte kan bilda sin egen uppfattning om vad hon läser.

– Det är ett argument som förekommer. Men det beror på vad man är ute efter. Om man vill ge en direkt kommunikation mellan upphovsmannen och läsaren så är seriemediet överlägset. Om man vill se upphovsmannens personliga vision så är det en enorm fördel. Det är ingen slump att väldigt mycket serier har en självbiografisk tematik. 

De väljer vinnarna 

I år består Urhundens jury av Robert Aman, seriehistoriker, Elias Ericson, serieskapare, Gabriella Gomez, marknadsförare, Yvette Gustafsson, serieskapare, och Simon Wigzell, seriebloggare. Urhunden tar emot anmälningar från utgivare fram till den 28 april.

– Juryn har väldigt fria händer. Vid juryns bedömning ska hänsyn tas till variation och hög kvalitet, såväl till innehåll som till utformning, säger Ola Hammarlund och läser ur prisets stadgar.

Prisets första urval kommer att innebära fem nomineringar i vardera kategori. Nomineringarna presenteras på Stockholms Internationella Seriefestival (SIS) den 25–26 maj. Tillkännagivandet av vinnarna kommer att ske i september. Under vilka omständigheter det kommer att ske är fortfarande hemligt.

– Vi är tillbaka, det ska bli fantastiskt. Vi har stora planer, och det kommer att bli stort när utdelningen kommer, säger Ola Hammarlund.

Powered by Labrador CMS