Tillbaka

Köpa Ipad eller sitta på en sten?

2011-02-15
I fredags var Anna och jag på tredje och sista dagen av Design Boost. Jag har fortfarande inte riktigt fått klart för mig vem det var tänkt för eller vem som betalade, men för oss innebar det att v...

I fredags var Anna och jag på tredje och sista dagen av Design Boost. Jag har fortfarande inte riktigt fått klart för mig vem det var tänkt för eller vem som betalade, men för oss innebar det att vi fick gå och lyssna på en hop intressanta talare (bland annat vår egen chef) och äta otroligt god bulgursallad i en industrichic lokal på Telefonplan. Vi kom tillbaka till redaktionen frampå eftermiddagen, både inspirerade och lite övermätta efter allt snack om digital teknik och bokens eventuellt osäkra framtid. Jag pendlade mellan känslan av att jag borde köpa Ipads till hela familjen eller kanske i stället bara gå och sätta mig på en sten i skogen.

 

Men det är en sak som inte lämnar mig någon ro. Klas Fjärstedt från Norstedts körde en utmärkt grundkurs i digital utgivning, och jag kan äntligen säga att jag verkligen vet vad Epub är och vad som är skillnaden mellan en e-bok och en app. Tack Klas! Med detaljerade powerpoint-bilder visade han e-böckers och appars olika möjligheter, begränsningar och tänkbara funktioner. Boken låg någonstans i vänstermarginalen eller botten på bilderna.

 

Men riktigt mörkrädd blev jag när han pratade om sin två veckor gamla son. Den nyblivne pappan var helt övertygad om att sonen, när han börjar skolan om sex år, inte kommer mötas av läroböcker utan kommer få en Ipad eller liknande. Och alltså, att sonens första möte med boken inte kommer bli med en bok i traditionell bemärkelse.

 

Det är klart att han inte menar det. Det är klart att familjen Fjärstedt också kommer få tre exemplar av Den silvriga barnkammarboken när de firar dop eller namnfest eller vad de nu har. Det är klart att de kommer att få gratisböcker från diverse blöjföretag och fräcka pekböcker och bilderböcker i present av vänner och släktingar. Det är antagligen nästan helt säkert att en kille som Klas redan har en och annan bok hemma som sonen kommer att komma i närkontakt med innan han är sex år och börjar skolan.

 

Men det är ändå här någonstans som jag vill dra ur sladden och gå och sätta mig på den där stenen. När appar och e-böcker inte längre är ett komplement utan en ersättning. När boken har hamnat så långt ut i marginalen på powerpoint-presentationen att den trillar över kanten. Det är här jag plötsligt riskerar att hamna i tröttsamma argumenteringar om bokens egenart och oersättlighet.

 

För inte kan väl den Ipad som Klas Fjärstedt är säker på att hans son kommer att utrustas med på sin första skoldag ersätta de färgglada, fullklottrade matteböcker som mina söner stolt tar hem från skolan, där jag kan se hur de från bok till bok blir bättre och bättre på att skriva siffror. Inte kan väl en Ipad ersätta de tummade läsläxeböckerna där de ringat in alla ord som börjar på A och skrivit en egen berättelse på omslagets insida. Och inte kan väl e-böcker ersätta de brokiga högar av bilderböcker som vi släpar hem från biblioteket varje vecka, bara för att de såg spännande ut, eller hade en gullig pingvin på framsidan, eller kanske handlade om rymdvarelser. Jag får bara inte ihop det.

 

Och en annan sak som riktigt stör mig när det gäller e-böcker och appar för mindre barn är att barnet på något sätt alltid förväntas vara ensam med förälderns Iphone eller Ipad. Vågar du låna ut din Iphone till din treåring? är frågan. Föräldern och barnet som läser en bok ihop i soffan ska bytas ut mot barnet som själv kan styra att berättelsen läses upp, som själv kan få grejer att hända på skärmen. Så att vi föräldrar kan göra något annat. Eller?

 

Så kalla mig teknikfientlig eller vad du vill, men jag blir obehaglig till mods när det här utmålas som något vi ska sträva efter, som något fantastiskt. E-böcker och appar som komplement, gärna, men mer vill jag inte. Och jag tror ändå att de flesta tänker så. Jag hoppas det i alla fall, inte minst för den där tvåveckors-bebisens skull, han på bakgrundsbilden till Klas Fjärstedts Ipad.