Tillbaka

Beslut om e-boksmoms väntas i dag

2017-06-16
av Moa Kärnstrand
Foto: Istock photo

I dag väntas EU:s finansministrar till slut klubba igenom det förslag som möjliggör en sänkning av den svenska e-boksmomsen.

Men en justering i Sverige dröjer ändå till januari 2019.

Att momssatserna ser olika ut för tryckta och digitala publiceringar i Sverige är en konsekvens av gällande EU-rätt, som stoppar unionens medlemsländer från att själva avgöra momssatsen på till exempel e-böcker och digitala tidningar. Bestämmelsen har kraftigt har ifrågasatts av EU:s medlemsländer. Några har försökt att kringgå reglerna med resultatet att de dragits inför EU-domstolen, där de förlorat. 

Förra året presenterade EU-kommissionen ett förslag på ändrade skatteregler som ska förenkla för e-handeln över gränserna inom EU. Enligt förslaget ska medlemsländerna bland annat själva kunna besluta om en sänkt moms på digitala produkter. Det är detta förslag som i dag ska upp i kommissionens Ekofin-råd, som består av unionens finansministrar.

För ett par veckor sedan röstade EU-parlamentet ett rungande ja till ändrade regler.

– Resultatet av deras omröstning sänder ett starkt politiskt budskap, säger Enrico Turrin, biträdande direktör och ekonom på den europeiska förläggarorganisationen, FEP.

Parlamentet har dock bara en konsulterande roll i beslut som rör skatter och Ekofin-rådet måste inte nödvändigtvis lyssna på parlamentet.

Oavsett vilket beslut som fattas i dag, måste det formellt röstas igenom enhälligt på ett nytt möte med rådet. Det kan ta ytterligare upp till två månader.

– Men om de fattar beslut i dag är det så gott som klart, och det är jag övertygad om att de gör, säger Enrico Turrin.

Finansminister Magdalena Andersson och kulturminister Alice Bah Kuhnke lovade på DN debatt i januari att regeringen, så fort beslut är fattat i EU, kommer att lägga fram ett förslag om 6 procents moms på bland annat e-böcker – men förändringen kommer att dröja.

”Ekofin kommer på fredagens möte förhoppningsvis nå en överenskommelse om förslaget och besluta om en allmän inriktning. Den slutgiltiga utformningen av förslaget behöver inväntas innan utformning av den svenska lagstiftningen sker. Förhoppningsvis skulle en lagstiftning kunna finnas på plats som tidigast 1 januari 2019”, skriver finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare i ett mejl till SvB.

– Det är olyckligt att vi ska behöva vänta över ett och ett halvt år, säger Förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder när hon får höra uppgiften.

– Det här är ju en fråga som är väl beredd. När bokmomsen ändrades gjordes det på bara några månader.

När SvB i februari gjorde en rundringning var gängse uppfattning bland branschföreträdare att en sänkning av e-boksmomsen kommer att positivt påverka försäljningen av e-böcker.  

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.