Tillbaka

Bokjätten utmanar Amazon i USA

2017-11-09
av Philip Wallin
Indigos första butik i USA planeras öppna sommaren 2018.
Foto: Wikipedia/Amazon

Kanadas största bokhandelskedja Indigo har långtgående planer på att öppna butiker i USA. Bedömare menar att Indigo är den aktör som har störst chanser att slå in en kil mellan Amazon och Barnes & Noble. 

– Vi kommer att öppna tre till fem butiker i USA de kommande två åren för att testa marknadens respons, säger Indigos VD Heather Reisman enligt Publishing Perspectives.

Det finns, enligt Publishing Perspectives, två huvudanledningar till att den kanadensiska bokhandelsjätten riktar blicken mot USA just nu. För det första har Barnes & Nobles ställning försvagats betydligt på senare tid – för det andra befinner sig marknaden i ett gynnsamt och rörligt skede då Amazon öppnar fysiska butiker i Seattleområdet.

Enligt amerikanska bedömare har Indigo goda chanser att kapa åt sig marknadsandelar från Amazon. Den slutsatsen görs eftersom Indigo har lyckats bättre på hemmaplan i konkurrensen mot Amazon.ca än vad Barnes & Noble har gjort i förhållande till Amazon.com.

Indigo driver i dag 89 så kallade superstores och 123 mindre butiker i Kanada.

Sommaren 2018 beräknas den första Indigobutiken, på 2 700 kvadratmeter, slå upp portarna i New Jersey. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.