Tillbaka

Det fanns något nytt som inte finns i svensk poesi

2018-12-07
av Emma Olsson
Diktsamlingen Yahya Hassan hade allt emot sig. Ändå valde Norstedts att ge ut den, berättar förläggaren Håkan Bravinger.
Foto: Sara Mac Key

Författarens kaosartade liv bidrog till försäljningen. Men förläggaren Håkan Bravinger menar att Norstedts köpte Yahya Hassan för poesins skull. Den översatta diktsamlingen har sålt i 12 000 exemplar i Sverige.

Dansk-palestinske författaren Yahya Hassan dömdes 2016 till fängelse i ett år och nio månader, bland annat för att han skjutit en man i foten. På sociala medier är det tydligt att författarens liv fortfarande levs långt bortom den ombonade miljön på Norstedts, där förläggaren Håkan Bravingers kollegor arbetar för fullt.

Håkan Bravinger fick höra om en diktsamling som sålt bra i Danmark under 2013.

Det kom ett samtal från Gyldendal-agenten Jenny Thor.
– Hon sa att den här boken hade gått väldigt bra. Och hon sa att anledningen till att det gått väldigt bra var för att den tog upp en problematik som man inte brukar se på det sättet, förklarar Håkan Bravinger.
Han bestämde sig för att läsa diktsamlingen som hade allt emot sig.

Norstedts bestämde sig redan under 1990-talet för att bara ge ut svensk originalpoesi. Dessutom fanns det en risk med dikterna.
– Dansk integrationspolitik lät inte så spännande i mina öron. Visst får det finnas en politisk aspekt, men lyrik­utgivning handlar framför allt om stilistik och poetik. Och om boken gavs ut och diskussionerna handlade om dansk jämfört med svensk integrationspolitik, då skulle jag se det som ett misslyckande, säger han.

Efter att boken kom ut i Danmark blev Yahya Hassan tvungen att få polisskydd. Håkan Bravinger kallar den för ett flerfrontskrig.
– Det fanns en kärna av en ung persons fullständiga ödeläggelse. Och det fanns också en förklaring till denna ödeläggelse, i uppväxt, i mänskliga kontakter och i större politiska skeenden. Så jag blev berörd, säger han.

I texterna går poeten ut hårt mot familjen, integrationen, religionen.

– Jag såg att det fanns något nytt som inte finns i svensk poesi. Det var en kompromisslöshet. Den var helt kompromisslös för kulturella rörelser och politiska rörelser och kärnfamiljens rörelser. Och det omvårdande samhällets rörelse. Ensam – mitt i det här – stod diktens jag. Jag kände att det skulle fungera lika bra här, som i Danmark. Även om kontexten skiljer sig mellan länderna så fanns här en universell berättelse och en stark poetisk röst, säger Håkan Bravinger.

Författarmötet blev stökigt.
– Till att börja med fanns det en hotbild mot honom, så det var säpo-beskydd som gällde. Det hör ju inte till vanligheterna för en boklansering. Sedan var han rätt trött på att prata om sin bok och att läsa sina dikter, säger han.

Journalisterna klagade efteråt.

– Många journalister ville träffa honom för att han var en bad boy. Och så uppträdde han precis som förväntat – som en bad boy. Och så blev de besvikna, de tyckte att han var otrevlig. Där imponerade inte journalisterna på mig, säger Håkan Bravinger.

Men författaren visade upp fler sidor.
– Vi hade fantastiskt trevligt – vi pratade mycket om litteratur han och jag. Han är en väldigt bra poesiläsare. Imponerande. Det gjorde mig väldigt lycklig. Han hade full koll på vad han höll på med. Han var inte ute efter att vara spekulativ eller sensationell. Han var ute efter att skriva poesi, säger han.

På sin Facebook-sida filmar Yahya Hassan hur han blir gripen och handfängslad av två poliser. Det är i juli 2018.

Det finns ett före och ett efter boken, och frågan är hur mycket uppmärksamheten har påverkat författaren.
– Man kanske kan tycka att etablissemanget ville krama honom väl mycket, ge honom litterära priser. Och det kan man väl förlåta etablissemanget. Det var ju en bra bok, säger Håkan Bravinger.

I USA pågår debatten om att förlagskontrakten numer innehåller moralklausuler för författare. Hade Norstedts gett ut boken i dag?
– Ja, det tror jag, men det är klart att allt det som har hänt sedan utgivningen skymmer ju boken som verk. Men jag ser inget skäl till att vi inte skulle kunna ge ut en ny diktsamling av Yahya Hassan. I dagsläget – får jag väl lägga till.

FAKTA

Yahya Hassan

Titel: Yahya Hassan (Yahya Hassan).

Författare: Yahya Hassan, Danmark.

Förlag: Norstedts.

Förläggare: Håkan Bravinger.

Utgivningsår: 2014.

Antal sålda ex i Sverige: 12 000.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.