En gigants födelse

Vd:arna på Random House i Storbritannien och Transworld, Gail Rebuck och Mark Barty-King, framhåller att verksamheten pågår som vanligt på de båda förlagen.

Publicerad

s försäkran följdes av den oväntade försäljningen av Random House Inc och dess dotterbolag i Kanada, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika till Bertelsmann, den tyska mediakoncernen som äger Transworld i Storbritannien samt Bantam Doubleday Dell i USA.

    Rebuck säger att det vore "galenskap att slå ihop företagen", eftersom de båda är välskötta och går bra och budskapet hon fått från högre ort är att de båda förlagen kommer att drivas oberoende av varandra.

    Barty-King är också säker på att Random House och Transworld kommer att bevara sina respektive identiteter. Han säger till The Bookseller att principen om det fria ordet alltid varit av yttersta vikt hos Bertelsmann. Enligt Rebuck kom dock beskedet som en stor chock.

    - Jag blev förvånad men insåg genast att det var en stor kupp.

    Affären initierades av Bertelsmanns vd Thomas Middelhoff och beskrivs som"uppfyllandet av en dröm". Priset har inte avslöjats, men med ett försäljningsresultat hos Random House på cirka 1,2 miljarder dollar borde affären ligga på drygt två miljarder dollar.

    Bertelsmann signalerade sin intention att köpa ett Amerikabaserat förlag redan för ett halvår sedan. Sedan dess har man tippat på HarperCollins och Simon & Schuster.

    Köpet gör koncernen till världens största förlag, med en uppskattad försäljning på 2 miljarder dollar. I USA förväntas försäljningen uppgå till 1,6 miljarder dollar, vilket är nästan dubbelt så mycket som närmaste konkurrenten Penguins försäljning.

Powered by Labrador CMS