Tillbaka

Haj-Jenny tilldelas debutantpris

2018-04-12
av Carina Jönsson
Foto: Sara Mac Key

Lisa Lundmarks Haj-Jenny kammande hem årets Slangbellan för bästa barn- och ungdomsbok.

Priset delades ut under onsdagen på Författarnas hus Stockholm. Juryn motiverade sitt beslut med följande ord:

”På ett enkelt språk och med underfundig humor gestaltar Lisa Lundmark i Haj-Jenny den stora livsutmaningen att våga stå för den man är – även om man inte tar plats och pratar högt i klassrummet som alla andra. Den lekfulla symboliken med hajen är välfunnen, mitt i prick i barnets fantasi”.

Slangbellan delas sedan 1998 ut av Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av fjolårets vinnare Maja Säfström samt 30 000 kronor.

Förutom Haj-Jenny (Natur & Kultur) var även Allt jag inte sa av Yrsa Walldén (Vox by Opal) och Anton och Teitur av Angelica Öhrn (Kikkuli förlag) nominerade till årets pris.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.