Tillbaka

Hallå där, PeKå Englund...

2018-02-05
av Sanna Svanström
PeKå Englund är ny Publisher på SvB sedan första februari.
Foto: Sara Mac Key

…ny Publisher på Svensk Bokhandel. Vem är du?

– Jag är en 49-årig ganska vanlig man, som tillbringat de senaste 34 åren som journalist – och som älskar böcker. Det är nästan så att det är roligare att läsa än att skriva.

Vad är det roligaste att läsa då?
– Siri Hustvedt är min absoluta favorit. Ibland läser jag om Mästaren och Margarita för att den är så bra. Jag blandar annars, gärna skönlitteratur och biografier – och deckare på semestern.

Vad har du jobbat med innan du började på SvB?
– Närmast kommer jag från att ha varit nyhetschef inom Mittmedia. Jag har också varit på Örebrokuriren i ungefär tio år och på Aftonbladet i 16 år, utöver några år här och där på olika tidningar.

Har du någon koppling till bokbranschen sedan tidigare?
– Ja, jag har skrivit ett par böcker. Detta trots att jag inte skulle bli författare, eftersom min morfar – och andra knepiga personer jag träffat – var det. Men sen skrev jag en bok, Född på en söndag, av en slump. Jag hade inte tänkt att ge ut den men sen blev det så i alla fall!

När du inte är på jobbet, vad gör du då?
– Då är jag tre minuter från kontoret i min lägenhet och umgås med min son eller kollar på Netflix. Ibland åker jag till Örebro och umgås lite med mina hästar jag har fött upp där. Jag är pälsdjursallergiker men de är så roliga att umgås med att jag proppar i mig medicin och kör på ändå!

Vad vill du göra med SvB?
– Jag har tidigare jobbat med att utveckla för nätet och det vill jag göra även på SvB. Annars vill jag vara lyhörd för idéerna som finns här och hos läsarna. Det är ett lagarbete och det ska bli superkul att se hur vi vill ta tidningen vidare tillsammans.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.