Tillbaka

Island kan slopa bokmomsen

2018-01-11
av Philip Wallin
Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.
Foto: Wikipedia

Islands nya statsminister Katrín Jakobsdóttir oroas över den negativa trenden på bokmarknaden. Därför planerar hon att ta bort bokmomsen och öka bidragen till unga författare.

I december fick Island en ny statsminister – Katrín Jakobsdóttir, som i grunden är litteraturvetare. Ett av de första förslag hon lagt fram är att slopa momsen på böcker, det rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

– Att lyfta momsen från bokutgivning och bokförsäljning kan innebära en del förändringar för förlagen och bokförsäljningen, säger Katrín Jakobsdóttir till SR.

Bokmomsen kan försvinna redan i år eller nästa år. Det är den negativa trenden för bokförsäljningen och allt svagare resultat i läs- och skrivkunnighet bland unga som får den nya isländska regeringen att föreslå åtgärderna. Dessutom planeras ett höjt bidrag till konstutövare, bland annat unga författare.

– Vi kan bli bättre på att finansiera unga författare som ännu inte säljer i så stora upplagor, för att öka antalet böcker som ges ut på Island, säger hon till Sveriges Radio.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.