Tillbaka

Långdraget avtal i hamn

2018-07-02
av Emma Olsson
Foto: Lilla Piratförlaget/Bonnierförlagen

Förhandlingarna mellan förlaget och Författarförbundet har pågått i ett års tid, och bitvis varit infekterade. Men nu är parterna överens om ett ettårigt avtal. I det får Bonniers inte igenom förslaget om klumpersättning för flera format.

Bonniers tvingas alltså backa om sitt huvudförslag: de ville se en grundersättning som ska täcka utgivning i flera format, om det visar sig bli aktuellt.

– Vi fick inte ihop ekonomin i det tänket, Författarförbundet och vi. De ville ha mycket mer betalt för den frihet vi behövde, än vad vi var beredda att betala, säger Magnus Nytell, rättighetsdirektör vid Bonnierförlagen.

Han förklarar att företaget är ”halvnöjt” med avtalet. Bonniers kommer att få betala för format som tillkommer efter det att avtalet är upprättat, till exempel för ljudböcker.
­– Därför håller avtalet bara ett år och sedan upphör det att gälla, säger han.

I det nya avtalet ingår en minimiersättning, en nivå för barn- och en för vuxenlitteratur. Nytt är också att det i ersättning även ingår sociala avgifter och semesterersättning, något som översättarna numera får hantera själva och som innebär minskad administration från Bonniers sida.

– Det blev minskat stök och bök, säger Magnus Nytell.
Grethe Rottböll, ordförande för Författarförbundet är nöjd.

– Vi tycker att de har varit lyhörda. Det har tagit lång tid men de har varit öppna och funderat, säger hon.

Som en röd tråd genom den långa förhandlingen ligger tvisten om vems verklighetsbeskrivning som gäller. Förlagets, som positionerar sig på en vikande marknad, eller översättarnas som kämpar för sina rättigheter.

– Oavsett förändringar på marknaden måste vi se till att översättarna inte drar det kortaste strået. Vi måste jobba här och nu, säger Ludvig Berggren, förbundsombud på Författarförbundet.
Han är också nöjd över att förslaget med klumpersättning för alla format slopats. Men tycker att det är svårt att få en detaljerad överblick av exakt vad den nya överenskommelsen innebär.

– Det är svårt att få överblick om det blir en höjning eller en sänkning av arvodena. Som vi tror nu så ser det hyfsat ut – och vi är glada över att ha ett avtal på plats, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.