Tillbaka

”Man blir inte rik på att fylla en social funktion”

2018-01-15
av Philip Wallin
Hellbergs bokhandel har legat på samma plats i 110 år.
Foto: Svb/Facebook

Efter 110 år går Hellbergs bokhandel i Kävlinge i graven.

– Situationen blev ohållbar, säger ägaren Bert Hellberg.

Bert Hellberg har drivit Hellbergs bokhandel i skånska Kävlinge i 47 år. De senaste 39 åren tillsammans med fru Karin. 1907 slog familjeföretaget Hellbergs bokhandel upp portarna på Mårtensgatan i Kävlinge, men nu lönar det sig inte längre.

– När bokslutet kom den sista april såg vi att situationen var ohållbar. Jag låg sömnlös några nätter och sedan fattade vi beslutet att stänga.

Var det svårt?

– Både och. Firman är ju 110 år, jag är tredje generationen bokhandlare. Du förstår, då är det jag som är syndabocken, säger Bert Hellberg och skrattar.

Vilken är den främsta orsaken till att det inte gick längre?

– Den digitala utvecklingen. Alla branscher påverkas. Du ser hur det går för H&M. Det kvittar om man ligger i Stockholm eller lilla Kävlinge med 30 000 i kommunen och 8000–10 000 invånare på orten. Men det har funkat fram till nu och då får man vara glad för det.

Vad säger kunderna?

– Många är ledsna. I och med att jag har varit här sedan jag slutade skolan i 15–16 års ålder, så har man byggt upp en stark relation till kunderna. De har sett mig sedan jag var liten påg. Vi fyller en social funktion i bygden, men det blir man tyvärr inte rik på.

Det var ingen i bygden som var intresserad av att ta över?

– Det är det säkert. Men bankerna är som de är. Du kan gå till din bank och fråga om ett lån: ’Det går väl bra’, säger de ’vad ska du köpa?’. Nämner man då bokhandel så undrar de nog om man är riktigt frisk.

Vad kommer ni göra nu?

– Jag är 62 år och nära pension. Sedan är jag och min fru mycket engagerade i kyrkan. Jag har blivit ordförande i Kävlinge församlings kyrkoråd. Och det är ju kultur det också.

Nästa vecka börjar utförsäljningen på Hellbergs bokhandel och Bert Hellberg räknar med att hålla öppet fram till mars.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.