Tillbaka

Mindre fullprishandel inför julen

2018-11-07
av Kalle Laxgård
Såhär såg det ut i julhandeln 2015. De två senaste åren har försäljningsökningen för detaljhandeln varit svagare än väntat i december – på grund av Black Friday.
Foto: Sara Mac Key

Rekordjul i år igen. Det spår Handelns utredningsinstitut – som samtidigt pekar på att december tappar som handelsmånad.

− Julhandeln flyttar från fullmarginalförsäljning i december till rea i november, säger HUI:s vd Jonas Arnberg i ett uttalande.

Enligt HUI har detaljhandeln haft en stabil utveckling under 2018. Och trenden väntas inte ruckas i december.

Den starka konjunkturen, gynnsam kalendereffekt, minusränta och den fortsatt ökande befolkningen förväntas leda till ytterligare en julhandel med rekordförsäljning. Tillväxten i december beräknas uppgå till 3 procent, skriver HUI i ett pressmeddelande.

Samtidigt tappar den traditionella julmånaden omsättning till den nya handelshögtiden Black Friday.

Försäljningsökningen i december de senaste två åren varit svagare än förväntat och i fjol var november den månad med överlägset högst tillväxt i sällanköpsvaruhandeln, där bland annat böcker ingår.

I år spår HUI en ökning på 2,5 procent i sällanköpsvaruhandeln i december. Även försäljningen på nätet väntas slå rekord.

– Den digitala transformationen innebär att tillväxten i sällanköpshandeln sker på nätet och för att handlarna ska få del av ökningen behöver de alltså finnas online, säger Jonas Arnberg till Market.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.