Tillbaka

Mindre kritik i kulturjournalistiken

2018-02-07
av Sanna Svanström
Ett nytt medieklimat har lett till förändringar i kulturjournalistikens inriktning.
Foto: Ola Kjelbye

Fler kulturtexter men mindre kritik – och kultursidorna fokuserar allt mer på nyheter. Det visar den första delen av forskningsprojektet ”Kulturjournalistikens världar”.

”Kulturjournalistikens världar” undersöker kulturjournalistiken i några av Sveriges största tidningar och i public service från 1985 till 2015, skriver Kulturnytt. Den första delen av projektet visar att kritiken har blivit ett allt mindre segment av den totala kulturjournalistiken, och att nyheter inom området istället har tagit mer plats. En förklaring tros vara förändringar i det journalistiska klimatet, där sammanslagningar av kultur och nöjessidor och krav på multikompetens hos journalister gett fler intervjuer men färre recensioner på kultursidorna.
    – Samtidigt är det viktigt att påpeka att eftersom det produceras mer journalistik i dag överlag så har inte antalet recensioner sjunkit dramatiskt, säger Andreas Widholm, en av forskarna i projektet, till Kulturnytt.

Projektet ”Kulturjournalistikens världar” är ett samarbete mellan Södertörns Högskola och Stockholms Universitet och avslutas 2019.

 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.