Tillbaka

Minskad norsk försäljning 2017

2018-01-09
av Sanna Svanström
Jo Nesbøs storsäljare Törst bidrog till att den norska skönlitteraturen hamnade på plus – men för andra genrer gick det sämre.
Foto: Albert Bonnier förlag

Bokslutet för försäljning av norsk allmänlitteratur 2017 visar negativa siffror. Mest backar den översatta skönlitteraturen för vuxna: genren tappar nästan 20 procent.

Nya siffror från norska distributörer visar en nedgång för försäljningen av böcker i Norge under 2017, skriver Bok365. Enligt uppgifterna höll försäljningen jämna steg med föregående år fram till i maj, för att sedan sjunka. Nedgången slutade på totalt minus 2,5 procent jämfört med 2016.  

Mest minskade översatt skönlitteratur för vuxna, som backade med 18,9 procent. Inhemsk skönlitteratur ökade däremot med 12,2 procent – något som till stor del tillskrivs Jo Nesbøs storsäljare Törst. Med den som draghjälp hade kategorin sålt 80 procent av 2016 års totala försäljning redan det första halvåret av 2017.

På den digitala marknaden kunde man också se en viss tillväxt. Försäljningen av e-böcker ökade med 18,6 procent medan ljudboksförsäljningen steg med 10,4 procent.

Detta var dock inte nog för att den totala bokförsäljningen skulle landa på plus då sex av de totalt nio kategorierna backade jämfört med 2016. Den norska Förläggarföreningens ordförande Kristenn Einarsson vill ändå se positivt på det gångna året och poängterar att bokförsäljningen de senaste åren har varit överraskande stabil i en föränderlig medievärld.
   – Inom de olika kategorierna svänger omsättningen från år till år, men nyutgivningar av skönlitteratur och facklitteratur visar en viss nedgång över tid, säger han till Bok365.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.