Tillbaka

Nordisk förlagstrio i nytt samarbete

2018-10-12
av Emma Olsson
Stephen Farran-Lee och Klas Östergren ska omtolka Ibsen.

FRANKFURT. Natur & Kultur, norska Oktober och danska Rosinante slår ihop sina påsar och bildar NOR – ett forum för sampublicering. Första böckerna, av tre kända nordiska författare, förväntas till Frankfurt 2019.

Natur & Kultur-förläggaren Stephen Farran-Lee är på väg till Skåne för ett möte med Klas Östergren, en av de tre nordiska författare som är först ut inom NOR-projektet. Han, norska Vigdis Hjorth och danska Merete Pryds Helle ska skriva varsin roman med avstamp i Ibsens verk.

Böckerna är tänkta att publiceras lagom till Frankfurtmässan 2019, när Norge är värdland.
De tre förläggarna bakom projektet har länge letat efter ett samarbete.

– Förläggeri ska vara ett kreativt arbete, inte bara att sälja. Vi vill beskriva trender, starta trender och sprida skandinavisk litteratur i världen, säger Stephen Farran-Lee, till Svensk Bokhandel.

Inspirationen kommer från the Hogarth Shakespeare initiative, där förlaget publicerar kända författares omtolkningar av dramatikerns verk.

Förhoppningen är att sprida annan nordisk litteratur än den som säljer mest.
– Krim har fått så mycket uppmärksamhet utomlands, vi är inte i fas med det. Jag tänker att det här är det första steget för att komma fram till fler samarbeten, säger Stephen Farran-Lee.

Varför Ibsen?
– Vi vill beskriva ett andra modernt genombrott. Ibsen var kopplad till det första. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.