Tillbaka

Pilotbok gratis på nätet

2000-03-24
av Hans Strandberg
För första gången finns en samtida roman både i bokhandeln och på nätet. Torkel Wächters roman Samson har sålts på rean, samtidigt som den finns att ladda ned gratis på Internet. Boken handlar om...
För första gången finns en samtida roman både i bokhandeln och på nätet. Torkel Wächters roman Samson har sålts på rean, samtidigt som den finns att ladda ned gratis på Internet. Boken handlar om en pilots livsfunderingar och är skriven av en fackman – Wächter har varit Boeing 767-pilot på SAS interkontinentala rutter, men har nu landat i Barcelona där han arbetar med Internet och filar på en ny roman. Den första kom ut på Natur och Kultur 1997, fick bra recensioner och hade fram till rean sålt cirka 2 000 inbundet och 1 000 i pocket, vilket är helt normalt för en debutant. Wächter skrev i sitt avtal att han ville ha rättigheterna till publicering på nätet. Den går att läsa direkt på skärmen eller ladda ned och skrivas ut på papper (www.samsonfiles.nu) Att sajten, som byggts av författaren, premiärvisades på Internetbokhandeln AdLibris var ingen slump, säger en av ägarna Ylva Svärdson: – Vi har siktet inställt på att så småningom sälja även digitala böcker, så Wächters test är förstås väldigt intressant. Natur och Kulturs försäljningschef Ulf Lidgren blir lite överraskad över att höra att hela boken ligger ute på Internet och därmed är en konkurrent till pappersversionen. Han konstaterar dock att ”boken är på väg ut”. Men om det vore en ny storsäljare? – Hela det här området med elektroniska rättigheter är ju oreglerat, så jag vet inte vad man kan göra. Ni kan ju säga att möjligen har författaren de elektroniska rättigheterna, men han får faktiskt vänta lite? – Jo, och det skulle vi nog göra. Man skulle ju kunna tänka sig att förlagen lanserade en digital upplaga av sina böcker? – Jovisst, och det har ett tag funnits med i våra diskussioner, men det har inte blivit något konkret ännu, säger Ulf Lidgren. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.