Tillbaka

Svensk bok blir Netflix-serie

2017-09-07
av Kalle Laxgård
Malin Persson Giolito
Foto: Anna-Lena Ahlström

Fenomenet med tv-serier som baseras på böcker blir allt vanligare. Nu blir Malin Persson Giolitos succédeckare Störst av allt den första svenska originalserien på Netflix.

De senaste åren har tv-serier baserade på böcker – som Game of Thrones och The Handsmaid’s tale – dragit mångmiljonpublik.
Nu bekräftar produktionsbolaget FLX att man jobbar med den första svenska originalserien till Netflix – baserad på Malin Persson Giolitos roman Störst av allt.
Enligt Expressen står Camilla Ahlgren, som tidigare skrivit manus till bland annat Bron, för adaptionen av boken, som handlar om en skolskjutning i ett fiktivt Djursholm. 
Produktionsbolaget FLX har tidigare skapat serier som Solsidan och gjorde filmatiseringen av Jonas Jonassons bästsäljande Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann.
– Vi är väldigt glada över att samarbeta med Netflix och att göra Störst av allt till det allra första svenska Netflix-originalet, säger Pontus Edgren, en av ägarna till FLX, i ett pressmeddelande.
Inspelningarna inleds nästa år men ännu finns inget premiärdatum satt.
Erik Barmack, vd för internationella originalserier på Netflix:
– Sverige har en stark tradition med många stora kriminalromaner och serier och vi har letat efter något speciellt inom den genren. Vi är glada över att få förverkliga Malins stora roman och jobba med Camilla, en av de bästa tv-skribenterna globalt, säger han i ett uttalande.
För ett år sedan köpte Netflix rättigheterna till att göra långfilm av en annan svensk bok, Jonas Bonniers Helikopterrånet. Boken gavs ut av Albert Bonniers förlag tidigare i år.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.