Tillbaka

Svensk roman såld till tolv länder

2018-04-12
av Per PeKå Englund
Mattias Edvardsson.
Foto: Caroline Andersson

LONDON. Pan Macmillan i Storbritannien blev tolfte utländska förlag att köpa Mattias Edvardssons spänningsroman En helt vanlig familj.

– Det var sex brittiska förlag med i första rundan och sedan hade vi auktion mellan fyra av dem under torsdagen på London Book Fair, säger agenten Astri von Arbin Ahlander.

Mattias Edvardssons En helt vanlig familj har jämförts med Malin Persson Giolitos internationella succé Störst av allt.

Han har svårt att smälta att hans bok redan sålts till så många förlag utomlands.

– Dessutom finns det bud från fler länder än de tolv som nu har köpt. Det här är helt overkligt. Som författare tycker jag det är tur att jag redan startat i nästa projekt. Det här hade nog pressat mig på ett helt annat sätt annars, säger Mattias Edvardsson.

Boken handlar om en familj som råkar ut för något av det värsta tänkbara och är skriven ur tre olika familjemedlemmars perspektiv.

Ahlander Agency nämner inga summor för gårdagens budgivning, utan konstaterar bara att de är mycket nöjda med utfallet.

– Som sagt; alltihop är overkligt. Men jag kommer fortsätta jobba halvtid som lärare och hämta och lämna barn på dagarna, säger Mattias Edvardsson.

I Sverige ges En helt vanlig familj ut på Forum i juni.

Ahlander Agency uppger också att ytterligare länder köpt in Carolina Setterwalls Låt oss hoppas på det bästa.

– De flesta av de 24 länderna var klara redan innan bokmässan i London. Men visst har vi haft bra och hektiska dagar här, säger Astri von Arbin Ahlander.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.