Tillbaka

Till minne av Jörgen Peterzén

2018-04-16
av SvB

Förlagsredaktör Jörgen Peterzén, Stockholm, har avlidit i en ålder av 76 år. Hans närmaste är hustrun Hanna samt den tidigare makan Elisabet och deras barn: dottern Tove med maken Per-Edvin samt sonen Theo, och sonen Gustaf.

Jörgen föddes i Kopparberg i Bergslagen. Han kom till Stockholm i slutet av 1950-talet. Ursprungligen var han ingenjör, utbildad vid Stockholms tekniska institut, men han bytte tidigt bana. Han kompletterade sin utbildning med studier vid Stockholms universitet och blev sedan förlagsredaktör, ett yrke som kom att passa honom utmärkt.

Jörgen arbetade på Lindqvist Förlag, Askild & Kärnekull och Legenda och kom till sist till Natur & Kultur, där han blev kvar till sin pensionering. Han sysslade främst med utgivning av fack- och skönlitteratur, inklusive mycket science fiction och fantasy – ett par av hans verkligt stora intressen.

Jörgen var en stor, snäll brumbjörn, en man med både fantasi och förnuft. De vänliga ögonen plirade vaket mot alla besökare bakom glasögonen. Han var vidare oerhört kunnig och tolerant och hade ett levande intresse för andra. Därför blev han också mycket omtyckt.

Han hade flera strängar på sin lyra. År 1971 gav han ut boken Magi: en resa i myt och verklighet som snabbt blev en klassiker inom sin genre. Han gjorde också en stor mängd högkvalitativa översättningar.

År 1972 grundade Jörgen Tolkiensällskapet Forodrim i Stockholm, tillsammans med ett par kamrater. Dessa lämnade dock snabbt det aktiva arbetet. Jörgen blev ensam kvar och ledde föreningen i flera år, tills den fått den nödvändiga stadgan. Det är till stor del hans förtjänst att Forodrim kom att utvecklas till ett levande och viktigt kulturprojekt, en inspiration för bland annat många utövande författare och konstnärer.

Anders Palm

Sam J Lundwall

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.