Tillbaka
2018-06-08

»Är jag författare tar jag på mig fluga«

Att ge ut en bok på förlaget där man jobbar ser många som en omöjlighet. Men Mattias Boström har gjort just det – men det krävdes lite övertalning.

 

Sanna Svanström

Mattias Boström kan verk­ligen kallas en förlagsman. I mitten på 1990-talet startade han egna enmansförlaget Boströms i Lund och presenterade författare som Michael Connelly och Stephen Fry för den svenska marknaden. När han 2000 flyttade till Stockholm och blev förläggare på Forum saknade han det mångsidiga arbetet. Då gick han till nystartade Piratförlaget, där han fick utforma sin egen roll som produktionsansvarig.
    – Jag var bara knappt ett år på Forum och det var roligt att vara förläggare, men jag längtade tillbaka till småpysslandet. Jag ville göra allt möjligt! säger han.

Ett drygt decennium senare livetwittrade Boström under sändningarna av BBC-serien Sherlock. Glada tillrop och frågor strömmade in till hans sociala medier. En av dem var: »När kommer boken?«
   – Då tänkte jag »Vilken bok?« Men så insåg jag – någon tyckte att jag borde skriva en bok om Sherlock Holmes. Ärligt talat började jag skriva dagen därpå!
   Idén till fackboken Från Holmes till Sherlock växte snabbt fram. Men att det skulle vara just på Piratförlaget boken skulle komma ut var långt ifrån självklart.
    – Jag hade aldrig tänkt på Piratförlaget som ett förlag för mig: Man brukar ju inte komma ut på det förlag där man jobbar. Men det var Ann-Marie (Skarp, reds. anmärkning), min chef och numera förläggare, som övertalade
mig. Jag var lite tveksam i början: »Funkar det att jag sitter på två stolar?« Ann-Marie tyckte att »Det struntar vi i! Vi brukar alltid gå vår egen väg ändå!«

Och hur tycker du att det har varit?
    – Jag tycker att det har gått bra – men du ska egentligen fråga mina kollegor, haha!

Bra kommunikation med arbetskamraterna och bokens tydliga paketering tror han har varit viktiga byggstenar för att arrangemanget skulle fungera. Men visst har det funnits funderingar, tillägger han.
    – Gentemot kollegorna tror jag inte att författarrollen är ett så stort problem, utan det är snarare mot de andra författarna på förlaget man måste förhålla sig: De kan tro att man får fördelar. Därför tror jag att det är viktigt att jag har behandlat min bok styvmoderligt och sagt »Nä, vi lägger inte pengar på en annons för min bok …«
   Han skrattar och lägger till att det är den enda nackdelen han har upplevt med upplägget – att han ibland har känt att han håller sin bok i strama tyglar.

Även om det var första gången på Piratförlaget var Mattias Boström ingen nybörjare på att ge ut böcker. Han hade tidigare gjort sudoku-böcker ensam och olika humorböcker tillsammans med kompisar. Men trots att hans namn hade prytt böcker i femton års tid såg han sig inte som författare innan Från Holmes till Sherlock:  
    – Jag gick aldrig in i någon författarroll – jag var bra på att göra böcker och på att stöpa om en kul idé till en bok. Men i och med Från Holmes till Sherlock har jag börjat se mig själv som författare vid sidan om min förlagsmansroll.
   Han tror att han, genom att befinna sig på båda positionerna, har lärt sig saker som gynnar både honom och hans kollegor.
    – Jag har fått mycket mer förståelse för våra författare, hur de reagerar och tänker. Det kan vara en sådan sak som Bokmässan, hur mycket koncentration och för­beredel­ser sådana saker kräver. Det ska man respektera författarna för, det är mycket mer än de fem, tio minuter som man är på scen, säger han.

I dag rör sig Mattias Boström vant mellan rollerna på förlaget. Han har också hittat en strategi som bokstavligen går ut på att han visar vilken hatt han bär för dagen på Piratförlagets kontor.
    – När jag är författare tar jag på mig väst, fluga och kavaj – när jag är förlagsperson är jag vanligt klädd. Då vet mina kollegor vilken Mattias jag är just den dagen!

 

Mattias Boström

Mattias Boström är produktionsansvarig på Piratförlaget, där han kom ut med fackboken Från Holmes till Sherlock 2013. Från Holmes till Sherlock har under 2018 åter stått på agendan då den nominerats till det internationella priset Edgar Award. Mattias Boström har också drivit ett eget enmansförlag och arbetat som översättare.

2022-09-21

Här är Ingemars nya scen

PÅ PLATS: Under 24 år bjöd Ingemar Fasth in de stora författarna till Stockholm och Internationell författarscen. Nu tar han dem till ett litet småländskt industrisamhälle – som just lärt sig att tro på framtiden.

Kristian Lönner

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller teckna en digital prenumeration för att få ta del av artikeln och allt annat på SvB.se.