Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Storytel når 2,5 miljoner prenumeranter under första kvartalet
Storytel Group gjorde ett positivt resultat och ökade omsättningen under första kvartalet 2025. Streamingtjänsten nådde även 2,5 miljoner betalande prenumeranter.
-
The Book Affair värvar skönlitterär författare från Bonnier och Bookmark
Deckarförfattaren Christina Erikson lämnar den traditionella förlagsmodellen och skriver ett flerbokskontrakt med The Book Affair, förlaget där författaren är medfinansiär i bokproduktionen. – Det är viktigt att man ser det som ett teamarbete, säger Christina Erikson.
-
Färre böcker ges ut – facklitteraturen står för tappet
Kungliga biblioteket släpper varje år rapporten Utgivningspuls, i vilken trender inom den svenska förlagsutgivningen presenteras. För 2024 konstaterar de att den totala utgivningen minskat – och att det är facklitteraturen som ligger bakom tappet.
-
Eva Bonnier – Förläggaren som sätter författaren först
I förra veckan fyllde Eva Bonnier 80 år. Men några tankar på att pensionera sig har hon inte – hon älskar sitt arbete som förläggare för mycket.
-
Mats och Toves guide till Londons boklådor
15 boklådor på drygt två dygn hann Mats Ahlström och Tove Skarstedt med på sin senaste Londonresa. Här är deras guide till Londons boklådor – med betyg för var och en.
-
Agnes Lidbeck till Albert Bonniers efter åtta år på Norstedts
Efter att ha varit på Norstedts sedan debuten 2017 släpper Agens Lidbeck sin nya roman på Albert Bonniers förlag – med ännu fler på gång.
-
Nästan alla Akademibokhandlar lönsamma under årets första kvartal
Bokusgruppen ökade både omsättning och bruttomarginal under årets första kvartal, jämfört med samma period förra året. Dessutom ökade omsättningen för Bokus, mycket tack vare tillskottet i BTJ som förvärvades i december 2024.
-
Så kan svenska bokhandlare inspireras av Londons boklådor
London är och förblir en ledande stad för världens boklådor. Bokhandlarparet Mats Ahlström och Tove Skarstedt åkte nyligen dit för att upptäckta de senaste trenderna. Här är deras rapport för SvB.
-
Ny rapport: Färre ljudböcker för barn och unga
Minskad ljudboksutgivning, ökad utgivning på hybridförlag och alltmer AI i bokproduktionen är några av förra årets tendenser inom barn- och ungdomsboksutgivningen, enligt en rapport från Svenska barnboksinstitutet.
-
James Daunt om bokhandelns framgång och överlevnad
James Daunt är personen bakom bokhandelskedjan Daunt Books. Han är även känd som ”mannen som räddade Waterstones” efter att han tog över kedjan år 2011. I ett samtal med Lasse Winkler, sänt i Förlagspodden, berättar han hur man driver en framgångsrik bokhandel.
-
Barcelona kan konsten att fira Världsbokdagen
Världsbokdagen den 23 april gick dig troligen helt förbi – om du inte befann dig i Barcelona. Där är Sant Jordi årets i särklass viktigaste dag för bokmarknaden och omsätter närmare 300 miljoner kronor. SvB var på plats.
-
Uppstickare med stark tro på pappersboken
Den finska bokmarknaden beskrivs ofta som världens mest digitaliserade – men för de finlandssvenska förlagen står pappersboken fortsatt i fokus. Så också för nya uppstickaren Libraria.
-
Äldre läser mest – unga önskar att de läste mer
En ny statistikrapport från Förläggareföreningen visar att 86 procent av svenskar mellan 18 och 29 år vill läsa mer än vad de gör. Samtidigt anser nästan 15 procent av hela den vuxna befolkningen att läsning inte alls är viktigt.
-
Författarscen Bodafors utökar – program även till hösten
Varje sommar hålls intensiva författarsamtal i småländska Bodafors under namnet Författarscen Bodafors. Tack vare ökat ekonomiskt stöd kan författarscenen i år även erbjuda programpunkter under hösten.
-
Efter 40 år – nu vill Annica hitta ny ägare
Hon var 27 år när hon öppnade butiken tillsammans med sina syskon. 40 år senare letar Annica Ahlqvist en efterträdare till Ahlqvists Bokhandel i Vårgårda. – Jag hoppas verkligen att den kan få finnas kvar.
-
Guldspaden till gräv om hybridförlag
Guldspaden för 2024 gick bland annat till SVT Kulturnyheternas granskning ”Författardrömmar”, där de granskade hybridförlagen Lava och Ekström & Garay. Även en bok, utgiven på Forum, prisades.
-
Gamla stans bokhandel bjuder in till Boksalong
Bokhandeln i Gamla stan har sedan länge utmärkt sig genom sina många evenemang. Nu testar de ett nytt koncept – med anor i 1600-talet litterära salonger.
-
Spotify satsar stort på ljudböcker i Tyskland
Enligt ett pressmeddelande lanserar nu Spotify rejält på den tyska bokmarknaden. Från och med i dag erbjuder strömningstjänsten 350 000 ljudbokstitlar.
-
Hon är ny styrelseledamot i Bokhandlareföreningen
På Svenska Bokhandlareföreningens senaste föreningsmöte utsågs Frida Envall, vd för Ugglan, till ny styrelseledamot.
-
Natur & Kulturs ideella verksamhet växer
Natur & Kultur lade 30 miljoner kronor på sin ideella verksamhet under 2024. Detta år växer den summan till 41 miljoner. – Vi stödjer insatser som bidrar till att stärka demokrati och yttrandefrihet, säger Lotta Brilioth Biörnstad, chef för Natur & Kulturs ideella verksamhet.
-
Nordisk dialog på Stockholms litteraturmässa
Stockholms litteraturmässa fortsätter att växa. I år låg fokus på ljud och litteratur, samt dialog mellan nordiska författare.
-
Natur & Kulturs vd summerar 2024: ”Ett jättefint år”
År 2024 blev ett bra år för Natur & Kultur. Förlagets författare tog emot både Nobelpriset i litteratur och Nordiska rådets litteraturpris. Samtidigt blev rörelseresultatet stiftelsens näst högsta någonsin. Men för kurslitteraturen gick det desto tuffare.
-
Raoul Wallenberg-institutet får bidrag till biblioteksverksamheten
Regeringen delar ut ett engångsbidrag om tio miljoner kronor till Raoul Wallenberg-institutet. Pengarna ska stötta biblioteket, som under hösten varnade för att de skulle tvingas lägga ner om finansiering inte tillkom.
-
Spotify investerar stort i ljudböcker på andra språk än engelska
The Bookseller rapporterade nyligen om att streamingjätten Spotify planerar att investera stort i produktionen av ljudböcker på ”icke-engelska språk”.
-
Optimism och bredd på Bokbranschdagen
Utblickar i andra branscher och en kännbar optimism trots svåra tider. När Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen arrangerade årets upplaga av Bokbranschdagen var mycket sig likt, men detaljerna var finjusterade.
-
Bokreadatum 2026 spikat
Även nästa år startar bokrean på en tisdag – närmare bestämt den 24 februari 2026.
-
”Den stora trädgården” – ny utställningsyta på Bokmässan
Under årets Bokmässa i Göteborg lanseras en ny utställaryta, som går under namnet Den stora trädgården. Tanken är att samla nischade litterära mindre förlag.
-
Han blir ny programansvarig för litteraturscenen
I augusti tillträder Pontus Kipowski som programansvarig för litteratur på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. – Det känns förstås otroligt kul, säger han.
-
Titlarna som sålde bäst i mars
Ruth Kvarnström-Jones fortsätter att dominera topplistorna med hela två placeringar på listan över de fem mest sålda skönlitterära titlarna – för samma titel. Men fackbokstopplistan fortsätter att röras om.
-
Jenny Rogneby ger ut ny kriminalserie på Bookmark
Deckarförfattaren Jenny Rogneby ger ut ny bok – på nytt förlag. Tidigare serier har publicerats av Wahlström & Widstrand och Ordfront, men den kommande boken kommer på Bookmark.
-
Malmöbokhandeln fördubblar sin lokalyta
Queerbokhandeln Page 28 flyttar och får på så sätt dubbelt så stor lokalyta. Det ger utrymme för fler samtal och evenemang.
-
De vinner Stora bokvalet: ”Det känns overkligt”
Stora bokvalet är ett nyinstiftat pris där vinnarna koras av grundskolelever. I år vann Mikaela Fenner Alsin, Mikaela och Erik Wennstam samt Rihab Garci barnens röster.
-
Därför behåller förlagen den engelska originaltiteln
Fler böcker får behålla sin engelska originaltitel när de översätts till svenska. – Förr var det ett no-no att ha en engelsk titel på en svensk bok, men med den här målgruppen är det precis tvärt om, säger Petra Ward, förlagschef på WAPI.
-
Bokhandlareföreningen får nya medlemmar
Nu är Adlibris och Adlibris Pocket med i Bokhandlareföreningen, med 14 butiker. Det klubbades igenom på Bokhandlareföreningens senaste styrelsemöte.
-
Vampyrer, skräck och tullkris på Bolognamässan
På årets Bologna Children's Book Fair var det snarare tullkris än läskris som diskuterades bland deltagarna. Samtidigt är serieromanen fortsatt stark och skräcklitteraturen har tagit sig ut från Norden till resten av världen.
-
Butikerna om konkursen: ”Många som är ledsna”
I måndags kom beskedet att Klackenbergs Böcker & Papper går i konkurs, och från och med torsdag pågår utförsäljning i butikerna. SvB har pratat med butikerna, och med konkursförvaltaren Johan Norén som ser över möjligheten att sälja konkursboet.
-
Förlaget fyller 10 år: ”Finns orsak att vara stolt”
Det var 10 år sedan som bildandet av Förlaget skakade om den finlandssvenska bokmarknaden. SvB har pratat med Sophia Jansson, styrelseordförande i Moomin Characters, och Alexander Kråkström, vd på Förlaget, om hur starten gick till – och hur läget är idag.
-
”Kurvorna i statistikrapporterna är inte drivna av naturlagar”
Förlagen jagar nya bästsäljare med näsan i streamingtjänsternas topplistor och den fysiska bokhandeln har tappat självförtroendet. Det anser Eva Gedin, som vill se fler samtal om magkänsla på Bokbranschdagen.
-
Søren Ulrik Thomsen tar emot Svenska Akademiens nordiska pris
Svenska Akademiens nordiska pris uppmärksammar ”viktiga författarskap i de nordiska länderna”. I år går priset till den danske poeten Søren Ulrik Thomsen.
-
Starkt år för Penguin Random House
Penguin Random House ökade sitt resultat med 8,5 procent under 2024, rapporterar The Bookseller. Ökningen kommer från bland annat en stark backlistförsäljning och en stor omorganisering.
-
Satsar på två nya jättebokhandlar
Tysklands största bokhandelskedja Thalia planerar att öppna två nya bokhandlar som beskrivs som riktiga prestigeprojekt, rapporterar Bookseller.
-
Franska Marion Brunet får Almapriset
Den franska författaren Marion Brunet får årets Almapris. I sina romaner skildrar hon ungdomars revolt mot ett korrupt samhälle.
-
Därför startar alla bokklubb: ”Får mer ut av läsupplevelsen”
Bokcirklandet är inget nytt – läsandet har i alla tider haft en viktig kollektiv dimension. Samtidigt sägs det att ”aldrig någonsin förr” har så många haft bokcirkel som idag. SvB har pratat med tre bokcirklare som alla menar på samma sak: att intresset för bokcirkeln ökar.
-
Stärker det branschöverskridande samarbetet
Förläggareföreningen ansluter sig till Kreativ sektor, en förening som samlar de kreativa näringarnas branschorganisationer.
-
Klackenbergs i konkurs: ”Trist och tråkigt”
Nu står det klart – Klackenbergs Böcker & Papper går i konkurs. Efter att ha varit till salu i två år utan napp lägger kedjan ner.– Det kunde ha varit ett roligare avslut, säger vd Dag Klackenberg.
-
Linda Bondestam nominerad till prestigefyllt barnbokspris
Under måndagen tillkännagavs de nominerade till HC Andersen-priset för 2026. På listan syns förra årets Augustpristagare Linda Bondestam.
-
Fansen fortsätter hungra efter Hungerspelen-uppföljare
Suzanne Collins nya Hungerspelen-prequel har gjort succé på flera marknader efter världssläppet den 18 mars. Även i Sverige har titeln sålt väldigt bra, menar Ulrika Caperius på Bonnier Carlsen.
-
Frida Edman lämnar Bokmässan: ”Önskar henne varmt lycka till”
Under fredagen kom beskedet att Frida Edman, som varit ansvarig för Bokmässan i åtta år, slutar. Hon blir i stället ny vd för Göteborgs Stadsteater.
-
Frilansredaktörerna får branschen att gå runt
Frilansarbetarna bär en stor del av förlagsbranschens ansvar på sina axlar. Utan dem skulle dagens bokproduktion inte fungera. Men hur nöjda är de med villkoren i branschen?
-
Axel Liffner-stipendiet till litteraturkritiker
Kristoffer Leandoer tilldelas Axel Liffner-stipendiet på 30 000 kronor. – Det låter så fånigt enkelt, men uppgiften är att läsa innantill, säger Leandoer till Aftonbladet.