Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Forumförläggare till Bazar – Bazarchef till Albert Bonniers
Under tisdagseftermiddagen tillkännagav Bazar förlag och Albert Bonniers förlag två interna Bonnierrekryteringar. Bazars publicistiska chef Karin Linge Nordh blir nu förläggare på Albert Bonniers förlag, och Forumförläggaren Teresa Knochenhauer blir ny publicistisk chef på Bazar.
-
Albert Bonniers ger ut bok av Tobias Billström
Albert Bonniers förlag kommer att ge ut boken Skarpt läge av den tidigare utrikesministern Tobias Billström, lagom till Bokmässan i Göteborg. Enligt SVT kommer boken bland annat att handla om den före detta ministerns plötsliga avgång.
-
Storytels nya vd: ”Jag känner stor passion för Storytels verksamhet”
Sedan den 1 oktober förra året har Storytel Group en ny vd: Bodil Eriksson Torp. Hon tog över efter Johannes Larcher och har nu hunnit göra dryga tre månader på jobbet. I en intervju med SvB berättar hon för första gången om småländskt driv och passionen för ny teknik.
-
Författarbesöken ökade 2024: ”Väldigt kul att vi hade fel”
Det brukar låta lätt alarmistiskt: att allt fler i landet inte läser. Men författarförmedlingen Författarcentrum bekräftar att intresset för att lyssna på författare ökar. Och en författare sticker ut som överlägset mest eftertraktad.
-
Angela Merkels biografi drev fackboksförsäljningen i Tyskland
I Tyskland ökade bokförsäljningen med 0,8 procent under 2024, rapporterar tyska bokhandelsföreningen Börsenverein. Genren som såg störst försäljningsökning var den annars svaga fackboken.
-
Författarförbundet presenterar nytt mönsteravtal för översättningar
Det nya mönsteravtalet färdigställdes i december och lanserades 10 januari. Avtalet utgår från förbundets tidigare standardavtal, men är nu anpassat till förlagsbranschens digitala omställning.
-
Gamla misstag och nya förhoppningar: Så blir bokåret 2025
Nytt år innebär nya möjligheter (och eventuella misslyckanden). Svensk Bokhandel har frågat fem branschkunniga vad de spår för det nya året, och hur de ska undvika att göra om sina misstag från 2024.
-
Streamat under granen – så gick julhandeln för ljudbokstjänsterna
Julhandeln är sedan gammalt en viktig period rent inkomstmässigt för landets bokhandlare och förlag. Men hur är det egentligen för streamingtjänsterna – säljer de några julklappar?
-
Paulina Sawicki blir ny marknadschef på Bookbeat
Hon har tidigare bland annat ansvarat för Bookbeats Polensatsning. Nu tar Paulina Sawicki klivet upp och blir marknads- och försäljningschef. Hon ersätter därmed Sofia Annerstedt som lämnat positionen efter nio år inom företaget.
-
Ingen succéjul trots ökad försäljning av barnböcker
Årets julförsäljning var varken den bästa eller sämsta i mannaminne. När SvB ringer runt är samtliga aktörer trots allt nöjda. Dessutom tycks barnboken vara på tillbakagång.
-
Aspuddens bokhandel lägger ned: ”Hinner inte med”
Aspuddens bokhandel går i graven efter tolv års trogen tjänst, meddelar bokhandelns ägare Rasmus Redemo i ett inlägg på Facebook. Anledningen är att han inte hinner med att driva den parallella bokhandeln, Östhems bokhandel i Skåne, så som han vill.
-
Stora skillnader i länders syn på AI-översättningar
I Sverige ökar användningen av AI vid översättning till svenska. I andra länder rasar debatten, ofta ilsket, bara när alternativet nämns. Nu vill svenska översättare återigen lyfta ämnet på hemmaplan och uppmanar till bredare diskussion inom Sveriges förlagsbransch.
-
Förlag och bokhandlare om konsten att undvika osålda ex
Rätt upplaga för förlagen, rätt inköp av bokhandeln – konsten att undvika osålda ex är avgörande för ekonomin i bokbranschen. Medan små aktörer går på fingertoppskänsla förlitar sig de stora aktörerna alltmer på avancerad teknik.
-
22-åring blir delägare i Ludvikas bokhandel
Globe bokhandel i Ludvika blir tvåmansdrivet när Rebecka Vikman, 22, kliver in som delägare. Hon kommer att driva bokhandeln tillsammans med Anders Källgren, som varit ensam ägare i fyra decennier, rapporterar Nya Ludvika Tidning.
-
Branschnyheterna som flest ville läsa om 2024
Lava hamnade i blåsväder efter en SVT-granskning, paret Grimwalker planerar att samla sin utgivning på Bonnierägda Forum och Jonas Tellander är tillbaka. Det är några av de snackisar som präglat det gångna året. Här listar SvB branschnyheterna som flest ville läsa om 2024.
-
Bokhandelns personal kan inte leva på sina anställningar
Enligt en rapport från fackförbundet Handels lever tre av tio handelsanställda under fattigdomsgränsen. Inte sällan beror det på ofrivilligt deltidsarbete och för få timmar. SvB har pratat med flera bokhandelsanställda som vittnar om liknande problem på sina arbetsplatser.
-
Julhjälpen: Tre litteraturkännare guidar SvB-redaktionen rätt
Även Svensk Bokhandels redaktion sitter just nu med förhöjd puls inför julafton. Vilken bok ger man egentligen till den där släktingen man inte riktigt känner, och hur vet man om en bok är sexig? SvB-redaktionen lät tre litteraturkännare ge svar på tre överdrivet specifika bokfrågor.
-
Wahlström & Widstrand släpper fantasytitel för unga
Wahlström & Widstrand är inte direkt känt som ett förlag för unga läsare. Men i januari lanserar de en fantasyroman för läsare från nio år. – Det är inget strategiskt beslut. Jag har gjort många norska relationsromaner och det är roligt att överraska, säger förlagets litterära chef Maria Såthe.
-
Saga Egmont lanserar ”spicy” imprint
Saga Egmont följer romance-strömmen och lanserar ett nytt imprint. På nyinrättade Lovebooks kommer fokus att ligga både på trendande titlar och helt nyskriven romance på svenska, delvis influerat av Booktok.
-
Tyska branschtidningen Buchmarkt blir helt digital
Tysklands bokhandelstidning Buchmarkt var nära att gå i graven. Men nu satsar en nedbantad redaktion helt digitalt.
-
Stor ökning av läromedelsinköp i svenska kommuner
Sveriges kommuner rekordsatsade på läromedel under 2023, visar rapporten Läromedelsbarometern från organisationen Läromedelsföretagen. Justerat för inflation har kommunernas satsningar på läromedel ökat med 25 procent på tre år.
-
Kritik mot teknik i barnböcker riskerar att påverka läslusten
Att barnlitteraturen skildrar teknik ur ett alltför negativt perspektiv riskerar att skapa distans till de yngre läsarna. Det säger Jakob Olsson, forskare vid Karlstads universitet, till Nya Wermlands-Tidningen.
-
Läromedelsförfattarna: ”Kurslitteraturen är akut hotad”
Enligt en ny rapport från intresseorganisationen Läromedelsförfattarna minskar försäljningen av kurslitteratur i Sverige med en svindlande fart. – Kurslitteraturen är akut hotad, säger Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna.
-
Stockholms första sakprosafestival slår upp portarna
Fackboken får en heldag i strålkastarljuset när ABF och Författarförbundets sakprosasektion Minerva anordnar den första upplagan av Fackboksfestivalen Minerva.
-
Sofie Sarenbrant släpper ny serie på Forum
Hösten 2026 kommer en ny serie med deckarförfattaren Sofie Sarenbrant. Denna gång blir det Forum som står bakom satsningen.
-
Ideell organisation förlorar tvistemål mot tre av de ”Big Five”
Den ideella organisationen Internet Archive, som bedriver arkivering av internet, kommer inte att överklaga det domstolsavgörande som slagit fast att de måste begränsa tillgången till litteratur på sin hemsida. Det rapporterar Biblioteksbladet.
-
BTJ:s inträde i Bokus: Stort engagemang, få konkreta satsningar
BTJ:s ägare säljer verksamheten till Bokus, som sedan i onsdags äger hundra procent av det nästan 90 år gamla bolaget. Enligt BTJ:s tidigare majoritetsägare handlar det om att två företag som vill arbeta läsfrämjande nu går ihop. På den faktiska agendan finns ännu inga konkreta planer.
-
Topplista: titlarna som sålde bäst i november
I november har Nobelpristagaren Han Kang klättrat till första plats på listan över de bäst säljande skönlitterära titlarna. Hon återfinns även på plats 7, 9 och 17. Ingen av Augustprisvinnarna har ännu letat sig upp på topp 20 – men det kommer topplistan för december att säga desto mer om.
-
Hon tilldelas Naglerpriset 2024: ”En pionjär”
När Naglerpriset delas ut för tredje gången är det Madeleine Grive från 20TAL och Stockholms internationella poesifestival som tar emot det. – Det är med stor tacksamhet jag tar emot detta pris från människor vars arbete jag respekterar så mycket, säger hon.
-
Bokus köper BTJ – ska satsa mer på försäljning till skolor och bibliotek
Internetbokhandeln Bokus köper BTJ och tillträdet sker omedelbart. Förvärvet kan ses som en del i strategin att ta upp kampen om de offentliga upphandlingarna mot Adlibris.
-
Få satsningar på litteraturen när Kiruna blir europeisk kulturhuvudstad
Kiruna har utsetts till europeisk kulturhuvudstad för 2029, och nu påbörjar staden sitt arbete inför året. I den vinnande ansökan syns dock få konkreta satsningar på just litteratur.
-
Inga nyöversättningar av Han Kangs romaner
Han Kangs förlag Natur & Kultur kommer inte att översätta hennes romaner på nytt, rapporterar Sveriges Radio Kulturnytt. Detta trots den kritik som framfördes mot att två av hennes böcker översatts från engelska, inte koreanska.
-
Lotta Olsson lämnar DN – startar bokblogg
I förlagsbranschen omnämns hon som en vägvisare. När Lotta Olsson nu lämnar Dagens Nyheter lämnar hon också hundratals recensioner av genrelitteratur efter sig. Hennes nästa steg blir att fortsätta med det: på egen hand.
-
Missvisande recensioner på Adlibris när utgåvor slås ihop: ”Oliver Trist!”
Hur viktigt är det att en recension ligger under rätt produkt? Inte särskilt, om du scrollar bland recensionerna under boktitlarna på Adlibris hemsida. Här klumpas recensionerna ihop – oavsett format, utgåva eller översättare. Det är inte heller alla tillgängliga böcker som dyker upp i sökningarna.
-
Över 800 000 böcker till skolor efter Skolverkets satsning
Det bidrag om 176 miljoner kronor som regeringen avsatt för inköp av skönlitteratur till skolor har under 2024 gett förlagen en skjuts. Nya siffror visar att drygt 800 000 böcker har köpts in med hjälp av bidraget.
-
Roman om medberoende tilldelas queert litteraturpris
Litteraturpriset Prisma delades under lördagen ut för andra gången, och syftar till att uppmärksamma verk som bidrar till det litterära samtalet om queera liv. Bland annat prisades en roman om medberoende och kärlek under prisceremonin i Malmö.
-
Här är alla vårens böcker
I Vårens Böcker presenteras över 1 200 titlar från 109 förlag. Flera inbitna litteraturkännare debuterar, och fyra nya förlag tar plats i 2025 års första katalog.
-
Storsatsning från Kulturrådet ska främja fritidsläsning
Med det nya läsfrämjandebidraget Mer läsning delas 44 miljoner kronor ut till 150 olika projekt med fokus på läsfrämjande insatser för unga runtom i Sverige.
-
Över åtta miljoner sålda böcker i Danmark förra året
Enligt statistikmyndigheten Danmarks Statistik såldes 8,3 miljoner tryckta böcker i Danmark under 2023. Precis som i Sverige gav julförsäljningen en rejäl skjuts – men två genrer sticker ut i den danska statistiken.
-
De skapar bilderböcker för synskadade
Genom att göra bilder taktila kan personer med olika synskador läsa bilderböcker. Barnklassiker som Gruffalon och böckerna om Greta Gris är några av de titlar som den ideella föreningen ”Living Paitings” har tillgängliggjort under sin 35-åriga verksamhet.
-
Norstedts säger upp B. Wahlströms sista förläggartjänst
Nu lämnar B. Wahlströms sista egna förläggare, efter över 20 år på förlaget. Förläggararbetet ska hädanefter fördelas mellan anställda på Rabén & Sjögren. – Jag är nöjd och stolt, säger Louella Bergman, som gör sin sista dag på B. Wahlströms nästa vecka.
-
Nona vill omförhandla påskrivna avtal: ”Utpressningssituation”
Översättare tvingas välja mellan en lägre sekundärersättning än vad de har rätt till – eller en outgiven pocketutgåva, när Nona planerar sin utgivning inför sommaren. – De försöker pruta på ett avtal de redan har skrivit under, säger Anja Gatu, ordförande på Författarförbundet.
-
”Augustgalan kändes inte jättefestlig”
Litteraturkretsarna behöver bli roligare. Det saknas skoj och lättsamhet på både litteraturevenemang och anrika förlag, och den första som får bakläxa är Förläggareföreningen för årets Augustgala, skriver SvB:s nya gästkrönikör Eva Gedin.
-
Ökad försäljning och större intresse för läsplattor under Black Week
Adlibris gjorde en försäljning ”över förväntan” och intresset för läsplattor ökade med 27 procent hos prisjämförelsesajten Prisjakt under årets Black Week.
-
Marx Mukaru är Ortens bästa poet: ”Jag är hur stolt som helst”
Sextonårige Marx Mukaru från Skarpnäck i Stockholm utsågs i helgen till Ortens bästa poet när den nationella poesitävlingen avgjordes på Kulturhuset i Stockholm.
-
Bonnier klättrar på listan över världens största förlag
På listan över världens 47 största förlag återfinns bara en svensk representant: Bonnier. De har flyttat sig två placeringar uppåt sedan förra året.
-
Företaget som vill ”rubba” marknaden – ger ut 8 000 böcker nästa år
Amerikanska Spines erbjuder författare att betala en summa för att få sin bok redigerad, formgiven och utgiven av AI, med målet att ”rubba” bokmarknaden. Författare rasar på sociala medier.
-
Han skrev årets bästa deckare
Carl-Johan Vallgrens Din tid kommer har utsetts till Årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin.
-
Statens miljonbidrag lyfter förlagen
Regeringens storsatsning på inköp av litteratur för barn och unga gör stort avtryck hos både förlag och återförsäljare. Och statsbidraget väntas bli ännu högre nästa år, uppger Regeringskansliet till SvB.
-
Danska författarföreningen varnar för Hoi
Efter att det Hoi-ägda Superlux gick i konkurs tidigare i höst har kritiken varit hård från den danska författarföreningen. Inte bara står författare utan royaltybetalningar – föreningen varnar nu författare för att skriva på avtal med förlaget.