Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Internationella författarstjärnor gästar festival i Lund
När Novellfest firar 10-årsjubileum står flera välbekanta namn på programmet. Bredvid skånska Maria Maunsbach står bland andra norska Ingvild H Rishøi och brittiska Tessa Hadley.
-
Nobelforskaren: Så passar Han Kang in i Nobelmönstret
Han Kang är mitt i sin karriär, vilket gör hennes Nobelpris till en del av den trend som kunnat utläsas bland de tidigare Nobelpristagarna i litteratur de senaste åren. Det menar Jana Rüegg, som forskat på Nobelpriset.
-
Litteraturkännarna om Nobelpriset: Tråkigt och välförtjänt
Välförtjänt, en besvikelse eller den bästa Nobelpristagaren i vår tid? Åsikterna går isär när SvB frågar fyra litteraturkännare vad de anser om Svenska Akademiens val av årets Nobelpristagare i litteratur.
-
Jubel hos bokhandlarna när Han Kang får Nobelpriset
Hurraropen för årets Nobelpristagare hörs från både den fysiska bokhandeln och internetbokhandeln. Inne på Söderbokhandeln i Stockholm kom beskedet via en Sveriges Radio-sändning ur högtalarna, och togs emot som glada nyheter.
-
Han Kangs svenska förläggare: ”Min största stund”
Den sydkoreanske författaren Han Kang, på svenska utgiven på Natur & Kultur, tar hem årets Nobelpris i litteratur. En förvånad förläggare svarar när SvB ringer efter tillkännagivandet.
-
”Maskiner behöver inte vara bättre än vi, bara tillräckligt bra”
Anders Rydell benämner sig som ”den sista författaren”. Ju större framsteg AI gör, desto mindre efterfrågas den mänskliga konsten. Problemet är att maskiner bara behöver vara good enough. Vi människor vänjer oss vid maskinernas halvfärdiga arbeten, skriver han.
-
Streamingtjänsternas exklusiva innehåll: ”Gynnar inte marknaden”
När Storytel väljer att satsa stort på utvalda författarskap genom exklusiva produktioner, går konkurrenterna en annan väg. På Bookbeat och Nextory ser man inte exklusiva produktioner som ett hållbart alternativ framåt.
-
Kvalitetslitteratur och ökad omsättning i Malmöbutik
Med envetet kvalitetsarbete har Bokvärlden i Malmö, under sina nya ägare, snart tredubblat omsättningen på bara några år. Detta med kvalitetslitteratur på bokborden och jazzmusik i högtalarna.
-
Så fick de mindre förlagen skjuts efter Nobelpriset
På torsdag tillkännages årets Nobelpris i litteratur. Men hur påverkas ett litet förlag av att en författare de ger ut tilldelas ett Nobelpris? SvB har pratat med tre förlag – två av vilka som i kölvattnet av priset fått se rättigheterna övergå till ett större förlag.
-
Trots alla Jävla karlar: storförlust för Polaris 2023
Polaris gör en förlust på över 8 miljoner för 2023, trots en förbättrad omsättning och det faktum att man var hemförlag åt förra årets mest sålda svenska bok. Men enligt Jonas Axelsson, Polaris vd och förlagschef, ser vinden ut att vända redan i år.
-
Biblioteket med förbjudna böcker till utlån
Det började som ett yttrandefrihetsprojekt men blev snart en permanent verksamhet. På Dawit Isaak-biblioteket i Malmö finns böcker som andra inte vill att du ska läsa.
-
Stadsflytten blev ett lyft för Kiruna bokhandel
Ska hela staden flytta, ja, då får bokhandeln haka på. Och för Kiruna bokhandel har den stora stadsomvandlingen blivit ett lyft. – 2023 var ett jättefint år, säger ägaren Tora Lindberg.
-
100 kulturpersoner samtalar om 100 bortglömda författare i ny podd
Läraren och litteraturvetaren Anton Hokonen har startat ”Etthundra döda författare” – en litteraturpodd där han samtalar med kulturpersonligheter om författare som de tycker har börjat falla i glömska.
-
WAPI rekryterar två nya förläggare – från Bokfabriken och Storytel
Efter ett framgångsrikt år i fjol, med en vinst på 8,4 miljoner kronor, har WAPI beslutat att rekrytera två nya förläggare till redaktionen.
-
Delad författarvårdnad för Storytel och Norstedts – igen
Spänningsförfattaren Sammy Jeridi lämnar Bokfabriken för ett flerboksavtal med Storytel och Norstedts. Han blir den andra författaren, efter Denise Rudberg, som både Storytel och Norstedts tillägnar storsatsningar samtidigt. Något de ser som ett ”självklart” samarbete.
-
Så överlever boklådorna i Sveriges mest bokhandelstäta kommun
Simrishamn är en av Sveriges mest bokhandelstäta kommuner. Svensk Bokhandel har träffat tre bokhandlare i kommunen som hittat udda sidosortiment för att klara konkurrensen.
-
Därför satsar svenska aktörer stort i Polen: ”Sverige är populärt”
I Polen är ljudboken liten men potentialen stor. Svensk Bokhandel åkte över Östersjön för att möta svenska förlag och strömningstjänster som vill tälja guld i Polen.
-
Priset ”Årets butik” går till Science Fiction-bokhandeln i Stockholm
När Svensk Handel delar ut pris för ”Årets butik” på Retail Awards 2024 är det SF-bokhandeln i Stockholm som plockar hem pokalen.– Vi är jätteglada, säger Karin Lundwall, vd på SF-bokhandeln.
-
Läsfrämjande bokpris återlanseras: ”Vi har stort momentum”
Bonniers Familjestiftelse, Rabén & Sjögren och Bonnier Carlsen återlanserar det gamla priset Bokjuryn under namnet Stora Bokvalet. I priset agerar alla Sveriges grundskoleelever gemensam jury som röstar fram årets bästa böcker, bland hela årets barnboksutgivning.
-
Linnea Axelssons Ædnan är nominerad till National Book Awards
Ædnan är en av fem titlar som tävlar om National Book Awards 2024 i kategorin översatt litteratur. – Det är ingenting man förväntar sig, säger Linnea Axelsson.
-
Adlibris breder ut sig – förlagen välkomnar ökad konkurrens
Adlibris nya butikssatsningar ritar om kartan i Bokhandelssverige. Nu utmanas Akademibokhandelns övertag vad gäller försäljning i fysisk butik, och den hårda konkurrensen kan göra förlagen till vinnare.
-
Han blir ny COO på Adlibris
Adlibris inrättar rollen Chief Operating Officer (COO) och anlitar en före detta affärsutvecklingschef från Akademibokhandeln och Bokus.
-
Här är Sveriges mest lönsamma boklådor
De mest lönsamma boklådorna ligger ofta i stora eller mellanstora städer och har hög omsättning. Men det finns ett lysande undantag.
-
Flera försäljningsrekord på Bokmässan
Fler besök registrerades på Bokmässan i Göteborg i år jämfört med förra året. Besökarna visade dessutom stor köparglädje, vilket resulterade i hög försäljning för förlagen. Ett förlag gick med vinst tack vare sin nischade inriktning.
-
Tufft år för oberoende boklådor – men en sticker ut
Hedengrens backar, Bok & Bild rasar och NK Bokhandel dras med sviterna efter pandemin. Många oberoende boklådor har haft det tufft under det gångna året. Men det finns ett stort undantag.
-
Så gick det för Sveriges alla boklådor 2023
Den fysiska bokhandeln stod sig över lag starkt under 2023 och gjorde till och med ett bättre resultat på totalen än under pandemiåren. Akademibokhandeln var den stora vinnaren. Nätbokhandeln hade det tuffare och söker nu draghjälp av fysisk butik.
-
Så motarbetas påverkansförsök på svenska bibliotek
Vi behöver skydda bibliotekarier mot de krafter som vill förbjuda böcker. Det menar Tricina Strong-Beebe från New Jersey Association of School Librarians i USA. Hon berättade under ett panelsamtal på Bokmässan hur Sverige bör agera för att inte gå i USA:s fotspår vad gäller ”book bans”.
-
Prisregnet under Bokmässan: ”Folk gillar olika saker”
En stor mängd priser delas årligen ut under Bokmässans fyra dagar. Riskerar prisutdelningarna att stjäla uppmärksamhet från varandra? Prisutdelare och pristagare tror inte det.
-
Hotad genre uppmärksammas med nytt bokpris
I en tid av internetrecept och matfyllda Instagram-flöden är kokbokens plats i hemmet inte längre lika självklar. Det vill Livsmedelsföretagen ändra på – med ett nytt pris.
-
Rättvisemärkta ljudböcker ska ge författare garanterad ersättning
Under fredagen presenterade Författarförbundet sin modell för rättvisemärkt streaming av ljudböcker. Enligt deras modell ska författare ha rätt till en minimiersättning varje gång någon lyssnar på deras böcker.
-
Johanna Hedman: ”Jag är väldigt långsint”
Hennes roman blev 2021 års mest hajpade debut – men också den mest ifrågasatta. Vad hände med Johanna Hedman efter att Litteratursverige ställt sig frågan: Hur bra är egentligen Trion?
-
Jeppe Wikström rekryterad till nytt förlag
Stiftelsen Voice of the Ocean startar bokförlag. Första boken kommer redan i oktober och som förlagschef har den rutinerade förläggaren Jeppe Wikström värvats.
-
Bonnier Carlsen inleder samarbete med Booktok-influencer
Booktok-trenden gör nu sitt första rejäla avtryck på svensk förlagsverksamhet. Till våren släpper nystartade Bonnier Carlsen-imprinten Fenix sina första översatta titlar – i samarbete med en av Sveriges största Booktok-influencers.
-
Kulturministern inviger Bokmässan i Göteborg
Med gemensam bandflätning i Sápmis monter invigde mässans ansvariga Frida Edman, mässans programchef Oskar Ekström, Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman, Johan Sandberg McGuinne från Tjállegoahte och Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand årets Bokmässa.
-
Branschbrandtal under årets litteraturpolitiska toppmöte
Under onsdagen träffades förlagsanställda, akademiker, författare och politiker för årets litteraturpolitiska toppmöte i Göteborg. Mötet tog sin utgångspunkt i att det var tolv år sedan den senaste statliga litteraturutredningen presenterades, och att mycket har hänt sedan dess.
-
Läsardieten med K.G. Hammar
Den före detta ärkebiskopen romandebuterar med boken Den sista resan (Polaris) och har precis läst Jon Fosse för första gången. För SvB berättar han om tro, läsning och skrivande – och tipsar om en oväntad bubblare som han tycker att alla borde läsa.
-
Tellander är tillbaka: ”Tänker mycket på nästa generations läsning”
I februari 2022 tvingades Jonas Tellander hastigt bort från vd-posten i Storytel. Nu är han tillbaka. Med en ny vision framåt och kritik mot sin efterträdare.
-
SvB blir bokmagasin – mindre format och mer material
Lagom till Bokmässan ger Svensk Bokhandel ut sitt nya pappersnummer i ett nytt bokmagasin-format. – Det är egentligen självklart att bokbranschens tidning ska ha en mer bokinspirerad känsla, säger Johan Sandholm, vd och ansvarig utgivare.
-
SF-bokhandeln öppnar ny butik – på samma adress som annan boklåda
I slutet av maj gjorde SF-bokhandeln nyemission, bland annat för att kunna utöka med ytterligare en butik. Det har man nu gjort, bara meter ifrån en annan stor bokhandel.
-
Hallå där, Amanda Schulman!
Amanda Schulman är aktuell med en ny bok och kommer bland annat att prata självhjälpsböcker på Bokmässan. Dessutom testar hon för första gången på hur det är att vara med i en bokklubb – med Pascal Engman.
-
Före detta Storytelchefer vill ge författare betalt i realtid
Höga förskott, små marginaler och sena royaltyutbetalningar. Det är problem som nystartade Edda Pay vill få bukt med – genom att låta författare plocka ut sin royalty när de vill. Allt med hjälp av en algoritm som kan beräkna försäljning ”i realtid”.
-
”Vill du bli författare, din stackars jävel?”
Vad krävs för att bli författare? Det vill du nog inte veta, skriver Augustin Erba i en krönika till landets aspirerande författare. Men han ger trots allt ett par tips – till den som kan tänka sig att äta potatis året om.
-
Författare vill flytta fokus från Stockholm till Göteborg
”Modus Operandi” kallar sig gruppen om tolv västsvenska spänningsförfattare som gått samman för att stärka sin position i Litteratursverige. – Branschen är väldigt fokuserad på Stockholm, säger författaren Kamilla Oresvärd.
-
Anställda på Adlibris om varslet: ”De försöker hitta kryphål”
Förhandlingarna om varslet på Adlibris lager i Morgongåva fortgår. I väntan på besked om vilka som får stanna och vilka som kommer att tvingas gå är stämningen tryckt, menar två anställda som SvB talat med.
-
Högläsning tidigt gynnar barns läsande
Att börja högläsa för sina barn så tidigt som möjligt ökar sannolikheten för att de lär sig läsa snabbare och fortsätter läsa själva, enligt undersökningen ”Barns läsvanor i hemmet” som Akademibokhandeln gjort bland sina medlemskunder.
-
Konsekvenserna av en ökande sommarlyssning
Svenskarnas ljudbokslyssnande ökade under sommaren, trots att antalet abonnenter var i stort sett oförändrat. Siffrorna kan därför säga oss en hel del om ljudbokstjänsternas framtid, menar Marie Nilsson, vd på Mediavision och gästskribent på SvB.
-
Franska PEN varnar för högersväng hos franskt förlag
När ordföranden för franska PEN nyligen besökte Stockholm varnade hon för att en av Frankrikes största förlagsgrupper nu ägs av en högerextrem mångmiljardär.
-
Soaré väntas på 20-årsjubileet för Luleås litterära scen
Lena Andersson, Sara Lidman och Barbro Lindgren är några av över 160 författare som under åren gästat Luleås litterära scen Kontext. I år firar scenen 20 år – med en litterär soaré, rapporterar Norrbottens-Kuriren. Men föreningens framtid hotas av minskat ekonomiskt stöd.
-
Hon lanserar global plattform för förläggare och influencers
Branschkännaren Sam Missingham driver sajten The Empowered Author som hjälper författare att marknadsföra sig själva. Nu startar hon ett liknande initiativ – för booktokers.
-
Årliga diskussionen om Bokmässans priser: ”Svindyrt och värdelöst”
Den 26 september slår Bokmässan i Göteborg upp portarna för 40:e gången. Mycket har ändrats sedan starten 1985, men en sak har förblivit densamma: diskussionen om vad förlagen ska betala för att vara med.