Tillbaka

Många besök på varje besökare

2009-09-26
av Lars Schmidt
Foto: Ola Kjelbye
Om inte svininfluensan slår till, kommer Bokmässans Anna Falck på den avslutande presskonferensen i morgon att berätta att besöken ligger en bit över 100 000. I verkligheten blir vi långt färre – cirka 75 000.

den officiella historieskrivningen hade Bokmässan 5 000 besökare under sitt första år. Redan året efter var det 26 000. 25 år senare ligger man stadigt på över 100 000. I själva verket är det inte alls så många.
Bok & Biblioteks ägare Svenska Mässan använder sig av Scandinavian Fair Controls, SFC, strikta regelverk för att räkna besökare. I sin årsredovisning anger Svenska Mässan antalet besökare på förra årets Bokmässa till 78 216.
Bokmässans egen siffra för 2008 var lika exakt, men betydligt högre: 101 280.
Hur hänger det ihop?
– Vi följer inte SFC. Deras regler passar inte vår mässa. Vi har ett sånt enormt flöde av besökare på kort tid att det skulle bli fullständigt kaos om vi registrerade var och en, säger Bokmässans vd Anna Falck.
Orsaken är bland annat att SFC:s system är för noggrant. SFC räknar till exempel bara biljetter som registrerats vid ingångarna eller där betalningen är bokförd.
Bokmässans biljetter – som saknar pin-kod och inte går att läsa av med en streckkodsläsare – är en salig blandning av sålda och utdelade biljetter i samarbete med olika partners och så vidare.
En annan felkälla är seminariekorten. Ett fyradagarskort räknar SFC som en besökare. Bokmässan räknar det som fyra. Och det säljs mellan tre- och fyratusen seminariekort.
Inför den avslutande presskonferensen gör Bokmässan en uppskattning där man gångrar och plussar och räknar bort – för att slutligen landa på en siffra som verkar stämma bra med verkligheten.
För tio år sedan var deras egna siffror för antalet besökare nästan dubbelt så höga som SFC:s. Journalister som frågade om orsaken fick svävande svar.
När Anna Falck tillträdde som vd hade hon ambitionen att anpassa siffrorna efter varandra. Det är förklaringen till att Bokmässans siffror mer eller mindre legat still i många år, medan SFC:s stigit.
Den skillnad som finns nu tänker Anna Falck inte ändra på. Hon menar att Bokmässans sätt att räkna faktiskt stämmer bättre med verkligheten än SFC:s.
– Jag skäms inte alls, säger hon.
För att undvika en diskussion om friserade siffror har Bokmässans ledning sedan flera år bytt ordet besökare mot det korrektare ”besök”.
För det är vad det handlar om när de själva räknar, säger de. Tyvärr har skillnaden undgått de flesta journalister som tycker sig höra ordet besökare, och rapporterar därefter.
Hur många unika besökare Bokmässan egentligen har, det är fortfarande ovisst.
– Jag har ingen aning. Men det skulle nog gå att räkna ut, säger Anna Falck.
Kanske ligger sanningen om antalet besökare i förklaringen som grundaren Bertil Falck ger till att SFC:s metoder inte används:
– Det här är ett evenemang, det är fan ingen mässa.

 

  2008 2007 2006 2005 2000
Besök enl B&B 101 280 108 648 102 605 107 091 105 000
Besökare enl SFC 78 216 80 441 72 459 78 125 62 645

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.