Bojkotta Bonniers!

Som en mindre landsortsbokhandlare följer jag utvecklingen i branschen genom SvB, cirkulär från Bokhandlareföreningen och skvaller från de säljare som besöker oss.

Publicerad

Som en mindre landsortsbokhandlare följer jag utvecklingen i branschen genom SvB, cirkulär från Bokhandlareföreningen och skvaller från de säljare som besöker oss.Efter att ha följt debatten i SvB om nya försäljningsställen för böcker – City Gross, Ica Shop in Shop, Willys, Rusta och nu senast Åhléns – så besökte jag dessa försäljningsställen i en närbelägen stad.

Besöken resulterade i mitt livs bästa och billigaste inköp till min bokhandel: jag köpte titlar för 29,50 upp till 79,50 kronor, inklusive moms! Det innebär rabatter på 35 till 85 procent på de f-priser som vi bokhandlare får köpa böckerna för!

Sedan dess har jag blivit mer och mer förbannad på främst Bonniers och deras prissättning. Via min kedja får jag normalt en rabatt på två till sju procent på f-priserna. Hur kan då dagligvaruhandeln sälja 2010 års romaner för mellan 29,50 och 49,50 när de inbundna böckernas f-priser ligger på 145–149 kronor?

Bonniers rekommenderar via Bokrondellen cirkapriser på inbundna romaner på 320–330 kronor, på kartonnage på 159–176 kronor. Samtidigt säljer de själva sina böcker via Adlibris för 79–184 kronor. Enligt SvB har Bonniers gjort ett rekordresultat medan nästan hela svenska fackbokhandeln har problem med lönsamheten. Denna fördelning av vinster är orimlig!

Boken i Sverige har gjort en utredning: »Vem ska sälja e-böcker?«. Utöver den diskuterade kvaliteten på denna kan man konstatera att Bonnierägda Elib endast vill samarbeta med återförsäljare som kan sälja stora volymer e-böcker, i dag är detta nätbokhandeln!

Som steg 2 i utredningen vill man bland annat intervjua Håkan Rudels, marknadsdirektör för Bonnierförlagen. Hur kan man välja personer som direkt motarbetar bokhandeln, genom sin prissättning till dagligvaruhandeln och Adlibris, att delta i projektet?

Bokhandlareföreningen som vi bokhandlare äger gör ingenting för att hjälpa oss! Man verkar vara fullt upptagen med intriger. Detsamma gäller kedjorna i branschen.

Jag tycker hela den svenska bokhandeln omgående borde bojkotta Bonniers tills man får en prissättning som är gemensam för alla återförsäljare: bokhandel, bokklubbar, dagligvaruhandel etcetera. Jag tycker även att man bör driva kravet på förbud att integrera framåt i handelsleden, typ Rustaavtal och Åhléns, där man nästan bara finner Bonnierböcker, till så låga priser att ingen kan konkurrera med dem.

Första åtgärden bör vara att utestänga Bonnierförlagen från bokdagarna som kedjorna anordnar i maj 2011. Varför ska vi sitta och lyssna på en leverantör som motarbetar bokhandeln? Ingen annan bransch accepterar leverantörer som beter sig som Bonniers!

Jag tycker även att Bokhandlareföreningen och kedjorna omgående ska kräva av kulturministern att Bonniers prissättning och integreringen framåt i leden blir en del i litteraturutredningen!

»Landsortsbokhandlare«

Läs även Håkan Rudels svar på inlägget här: Villkoren följer en logik

Powered by Labrador CMS