LEDARE

Framåt, tillsammans!

Carina Jönsson om bokbranschens doldisar.

Publicerad Senast uppdaterad

Ibland när folk frågar vad jag jobbar med och jag säger att jag arbetar på en tidning som bevakar bokbranschen, så kommer väldigt ofta kommentaren: »Oj, finns det så mycket att skriva om den att man kan göra en hel tidning?«. Sedan slår det aldrig fel i att folk börjar prata om specifika böcker de köpt och läst, om ljudböcker, om någon bok de beställt som blivit försenad, eller hur »jäkla trevligt det är med en riktig bokhandel ändå«. Och så vidare. Det finns alltid tankar och åsikter. Många nämner förresten också Bokmässan. Den är verkligen inpräntad i folk, trots att många aldrig ens besökt den.

Jag brukar ibland göra egna små undersökningar för att kolla vilka branschpersoner folk känner till. Det högst ovetenskapliga resultatet: Eva Bonnier, Svante Weyler, Eva Gedin, Jonas Tellander, Stephen Farran-Lee, Dorotea Bromberg och Kristoffer Lind. Det är dock oklart om det betyder att jag mest frågar folk som är DN-prenumeranter (möjligt), DN intervjuar ofta just dessa, men än mer står det klart att väldigt många branschpersonligheter är doldisar. Det är kanske bra utifrån att det är författarna och verken som ska lyftas fram, men jag är ändå av åsikten att det är värdefullt för hela branschen om det finns personer i den som syns och tar plats och debatterar, lyfter viktiga branschfrågor och väcker intresse för dem.

Nåväl, i den här katalogen är det ändå främst titlarna som står i centrum.

Det märks att förlagen över lag har haft det bra under det här märkliga året och att det fortsatt råder optimism, katalogen innehåller fler annonser för bokutgivningen än förra årets höstkatalog.

När jag skriver det här har många fått sitt vaccin, det pratas om hur och när vi kan börja öppna upp samhället igen. När jag nyss var ute på lunchpromenad stod folk i kö utanför biblioteket och väntade tålmodigt på sin tur. Till min lokala bokhandel var det inte kö, men där inne pågick samtal mellan en kund och bokhandlaren bakom disken. Och bakom kassan, på en hylla, såg jag SvB:s senaste kataloger uppställda. Och jag fick känslan av att trots att inget är som vanligt är ändå är allt som vanligt. För man vet att när ni håller den här katalogen i handen så fortsätter ni biblio­tekarier att samlas i era inköpsgrupper och diskutera höstens utgivning och vad som ska beställas in. Och ni bokhandlare gör samma sak. Och så alla journalister så klart, som kollar in trender, bestämmer vilka författare som ska intervjuas och spanar in vilka debutanter som ska porträtteras. Och så ni andra som »bara« beställt den för att ni älskar böcker. Ni är rätt många och ni kommer inte att bli besvikna. Med den här katalogen börjar hösten! En höst där vi förhoppningsvis även kan mötas på riktigt igen (eller ja, det är ju sommar nu när ni läser detta, men ni får låtsas!).

Powered by Labrador CMS