Fria bokhandlare behövs

I Sverige finns 275 stycken privatägda boklådor. Vi sålde böcker för 815 miljoner kronor 2008. Därmed sålde vi böcker för mer än Akademibokhandeln och Bokia Butiks AB tillsammans. Tillsammans är vi alltså den största enskilda aktören på bokkonsumentmarknaden. Större än Adlibris räknat i försäljningskronor direkt till den bokläsande allmänheten.Vi finns ö

Publicerad

I Sverige finns 275 stycken privatägda boklådor. Vi sålde böcker för 815 miljoner kronor 2008. Därmed sålde vi böcker för mer än Akademibokhandeln och Bokia Butiks AB tillsammans. Tillsammans är vi alltså den största enskilda aktören på bokkonsumentmarknaden. Större än Adlibris räknat i försäljningskronor direkt till den bokläsande allmänheten.Vi finns över hela Sverige – på många platser där en kedjebokhandel aldrig skulle överleva; vi gör det för att vi är egna företagare som arbetar med det roligaste vi vet och då är avkastningen på insatt kapital inte det viktigaste.

Vi har var och en själva valt att antingen samarbeta kommersiellt i Bokia, JB-gruppen eller Ugglan, eller att stå helt utanför allt kommersiellt samarbete. Men vi är alla medlemmar i Svenska Bokhandlareföreningen. I dag är även de centralstyrda, och helägda, kedjorna Akademibokhandeln och Bokia Butiks AB medlemmar i Bokhandlareföreningen.

Nu vill Akademibokhandelns vd, Ulf Lindstrand, ändra på Bokhandlareföreningens ändamål för att de nuvarande målen inte passar med Akademibokhandelns nya inriktning. Ulf Lindstrand har också hotat med att Akademibokhandeln lämnar Bokhandlare­föreningen om den inte ombildas till en storförening för alla återförsäljare i bokbranschen. Samtidigt ser Bokhandlareföreningens ordförande sedan 24 år, Dag Klackenberg, tillika vd för Svensk Handel, motsvarande möjlighet att skapa en visionär förening för alla spelare, inklusive förlag, på bokmarknaden i Sverige.

Även vi privata bokhandlare har under flera år varit kritiska till ­föreningens, som vi uppfattat det, brist på initiativ.

I en serie artiklar i SvB för ett år sedan pläderade jag för behovet av förändringar i bokhandelsledet – från fullsortimentsboklådor till urvalsbokhandel – från ensidig priskonkurrens med nätbutiker till mervärde för våra kunder och mer samarbete mellan oss privatägda boklådor. För oss är det ytterst viktigt att det finns en bokhandlareförening som tillvaratar våra intressen.

Vi som deltog i SvB:s studieresa till Books Inc. med flera boklådor i San Francisco-trakten, lärde oss att det finns en framtid för den privatägda bokhandeln – den som kallar sig oberoende – eller med amerikanskt språkbruk, indie som i independent och oberoende.

Den amerikanska Bokhandlareföreningen, ABA, drivs professionellt och framgångsrikt för att utveckla den privatägda bokhandeln. Vi kan göra på ett liknande sätt. Först på programmet står i så fall en intensiv lobbyverksamhet för att återskapa konsumentens förtroende för den privata bokhandeln som det långsiktigt bästa inköpsalternativet för böcker. Vi finns där kunden finns, vi har ett personligt och lokalt anpassat sortiment, vi har kunskap och service och vi är engagerade. Det är klart att Ulf Lindstrand inte vill ha en sådan konkurrens – en gerillabokhandel beredd att slå till var som helst där vi kan sälja böcker med personligt engagemang.

Vi fria bokhandlare behövs för att nu och i framtiden garantera mångfalden av böcker – en av grundförutsättningarna för ett demokratiskt samhälles fria meningsutbyte!

Mats Ahlström, bokhandlare

Powered by Labrador CMS