Gunnel Hedenblad: Kunder är inte dumma!

Gunnel Hedenblad

Under 2016 års rea säljs fler ”nya böcker” än någonsin förut. De är också mycket billigare än de äldre reatitlarna. En författares senaste bok är flera tior billigare än äldre reatitlar av samma person. 

Böckerna det handlar om är ett tiotal av höstens och julens storsäljare. Kunderna kunde då köpa dessa för cirka 200 kronor styck, men kan nu fynda dem för 49, 69 eller 79 kronor. Helt vansinniga priser.

Andra utgåvor, som storpocket för cirka 100 kronor eller pocket för 89, kommer inte ut förrän senare under våren. Och det är ju faktiskt också kanonbilligt. Pocket är för lågt prissatt i Sverige.

Vad är det här för bakvänd prisfilosofi?

Kanske var böckerna inte så bra egentligen? Eller har förlagen tryckt alldeles för många exemplar. Så kan det väl inte vara?

Men varför ge bort de allra nyaste och intressantaste titlarna för en spottstyver?

Flera av dem har inte varit i handeln i mer än 4-5 månader. Det måste finnas en karenstid på ett år innan böcker får reas ut.

Varför ska kunder köpa storsäljare i julklapp till nära och kära nästa år? Det är ju smartare att ge dem ett presentkort på 200 kronor så kan de köpa 3 eller 4 storsäljare i februari till samma pris som de köpte ett exemplar för innan jul.

I pressen kan man just nu läsa att klädhandeln har börjat inse att man inte kan hålla på med reor hela tiden. Det finns ingen ekonomi i det och kunderna lär sig att vänta tills det blir rea.

Jamen, säger någon, man kan ju låta bli att ta in storsäljarna. Sorry men nej. Alla bokhandlare måste hänga med i racet. Man framstår som dum om de nya titlarna inte finns på rean. De finns ju hos alla andra.  Vi lär våra kunder, sakta men säkert, att det är så här det är.

Rean i år är full av en massa andra fantastiska böcker, till otroligt låga priser för kunden, men med en prisbild som gör att både bokhandlaren och förlaget kan tjäna pengar.

Vart är vi på väg?

Det frågar man i tv-programmet På spåret. Men det är ju en lek. Underhållning. Det här är blodigt allvar. Hur ska det gå med bokrean om några år?  Hur många bokhandlare kan fortsätta leva på sin julförsäljning?

Powered by Labrador CMS