”Jag har upptäckt fördelarna med att läsa e-böcker”

Jag, bokslukare och flitig bokhandelskund sedan 40 år, har med stort intresse läst debattinlägget "Till pappersbokens försvar" och skulle vilja ge min syn på några punkter. Jag skulle vilja sätta...

Publicerad

Jag, bokslukare och flitig bokhandelskund sedan 40 år, har med stort intresse läst debattinlägget "Till pappersbokens försvar" och skulle vilja ge min syn på några punkter.

Jag skulle vilja sätta bokens innehåll, själva texten, i centrum. Att läsa en god berättelse, skriven med både berättarteknisk finess och korrekt språkbruk, är en enda lång njutningsfylld upplevelse. Frågan är om vi kan fortsätta att få denna kvalitet om priserna på böcker dumpas till så låga summor som en eller två dollar. Vilken författare skulle ägna åtskillig tid åt att producera en bra och läsvärd text, om han eller hon inte fick tillräckligt betalt? Jag anser att denna yrkeskår bör få rimligt betalt och i gengäld förväntar jag mig god kvalitet på de texter jag köper. Hur ska sedan denna goda berättelse "serveras" oss läsare?

Vi är fjärran från den tid då ett vanligt hushåll (möjligen) ägde några få böcker, som vårdades ömt och betraktades som klenoder. Rika familjer, som hade råd och plats, höll sig med eget bibliotek. Detta innehöll volymer inbundna i skinn, vilka ärvdes genom generationerna.

Numera har dessvärre även pappersboken blivit en slit-och slängprodukt. I en del fall blir den inte ens köpt, öppnad och läst. Jag tänker på de enorma returer av böcker som varje år sker inom svensk bokhandel. En bok har numera mycket kort livslängd i pappersform. Åtskilliga bokläsare har kommit in i en bokhandel och efterfrågat en bok från 2000-talet eller rentav från 2010-talet bara för att finna att den utgått. Dessa kunder får således gå tomhänta från butiken. (Behöver jag nämna att detta inte skulle vara fallet med en e-bok?) Vad händer med dessa returer av böcker? En del av dem kanske går att sälja på den årliga bokrean, men mig veterligen går ofattbara mängder rakt ner i papperskvarnen. Om de siffror jag hört talas om i sammanhanget stämmer, är det ett resursslöseri av enorma mått.

Låt mig berätta hur och varför jag skaffade mig en läsplatta (märk väl, inte surfplatta) och började läsa i detta nya bokformat. Jag hade ett alltmer svällande "bibliotek" bestående av pappersböcker då jag behövde flytta till en mindre bostad. I samband med den nödvändiga utrensningen uppkom tankarna på det praktiska i att äga böcker i e-format i stället. Jag började sondera marknaden för såväl eböcker som läsplattor. Då insåg jag att två stora e-handelsjättar samt en liten fristående bokhandlare i stort sett var de enda som vid den tiden tillhandahöll plattor samt e-böcker. Till min lycka fanns den fristående bokhandlaren inom rimligt avstånd från min egen bostadsort och därför beslutade jag mig för att vända mig till denne. Fördelarna jag såg med detta var att jag skulle kunna ställa alla mina "dumma" nybörjarfrågor direkt till en levande person. Den service jag fick visade sig vara så god att jag ansåg det som en självklarhet att fortsätta vara kund hos denne handlare. Sedan dess har jag varit en flitig köpare och läsare av e-böcker. Jag har successivt upptäckt alltfler fördelar med att läsa e-böcker på en läsplatta.

Efterfrågas inte e-böcker av kunderna i bokhandeln? Min motfråga är då: gör bokhandeln tillräckligt för att visa kunderna på denna möjlighet att läsa böcker? I inlägget kan jag skönja en viss motsträvighet mot böcker i detta format, vilket får mig att undra hur det står till med intresset bland Sveriges bokhandlare för att visa och sälja detta koncept till sina kunder. Att det finns några entusiaster känner jag till, men hur är det med det stora flertalet? Bortsett från denna samvetsfråga, finns det konkreta faktorer som jag misstänker inverkar på huruvida e-böcker efterfrågas eller inte.

E-böcker på svenska är dyra. En sänkning av den höga momsen ner till den moms som gäller för pappersböcker hade varit ett rimligt första steg att ta, gärna så snart som möjligt. Själv anser jag att priset på e-böcker borde ligga i nivå med priset på pocketböcker. Märk väl att jag inte alls är för någon orimlig dumpning till bottennivåer.

Vidare präglas det samhälle vi har idag av snabbhet och bekvämlighet. Både vad gäller musik, film och snart också böcker är det här och nu som gäller: jag är sugen på att se den här filmen, alltså laddar jag ner den från nätet direkt in i mitt vardagsrum. Jag kan omgående luta mig tillbaka i soffan och se den. Samma sak vill jag kunna göra med en bok, även om en bok sedan tar mig längre tid att avnjuta än en film. Fördelen med Amazon är att de har hittat modellen för att kunderna med endast ett klick kan få ladda ner en e-bok direkt i läsplattan.

Jag omfamnar mångfalden. Jag vill läsa med både mina ögon och mina öron. Jag vill njuta av en god berättelse, inläst av en handplockad uppläsare. Men jag vill också låta min egen inre röst färga en berättelse då jag avnjuter den i form av en pappersbok eller en e-bok. Jag vill kunna ta med mig många böcker när jag åker på semester, utan att för den skull behöva betala extra för tungt bagage på flyget. Jag är beredd att betala för att få allt detta. Jag vill dock inte betala överpriser, vilket vi, enligt min åsikt, har på e-böcker idag.

När jag kommer in i en bokhandel (eller för den delen ett bibliotek) och frågar "Har ni boken x?" vill jag gärna få motfrågan "Javisst, önskar du den som pappersbok, e-bok eller ljudbok?"

Powered by Labrador CMS