Mångfalden är hotad

I dag nås vi av nyheten att Bonniers via Pocketgrossisten sluter ett separatavtal med Åhléns. 76 varuhus kommer därmed att ha ett Bonnierföretag som unik leverantör av böcker. Konsumenternas v...

Publicerad

I dag nås vi av nyheten att Bonniers via Pocketgrossisten sluter ett separatavtal med Åhléns. 76 varuhus kommer därmed att ha ett Bonnierföretag som unik leverantör av böcker. Konsumenternas valmöjligheter riskerar att begränsas. NOFF, Nordiska oberoende förlags förening, har vid ett flertal tillfällen varnat för den ökade vertikala integrationen inom bokbranschen. De stora förlagshusen lägger under sig hela distributionskedjan från förlag till slutkund. Små och medelstora förlag riskerar att stängas ute. Mångfalden i svensk litteratur hotas.

Särskilt anmärkningsvärt är att Litteraturutredningen vars direktiv presenterades igår, inte har fått till uppgift att utreda maktkoncentration och vertikal integration inom förlagsbranschen och bokhandel. Det är en utmanande inskränkning i uppdraget som kommer att väcka misstankar om att regeringen går den största mediegruppens ärenden. Om regeringen menar allvar med att värna bokens ställning, måste makt- och distributionsfrågorna upp på bordet. Utredningen måste kompletteras med ekonomisk kompetens. Direktiven måste bli probleminriktade.

Vi befinner oss i en unik förändringsfas för den svenska boken, när stora delar av den fysiska bokhandeln håller på att slås ut med vittgående konsekvenser för svensk litteratur, men regeringen låtsas som ingenting. I förlängningen av Åhléns-affären ligger att Bonniers också tar kontroll över distributionen till Willys 120 butiker med samma ägare.

Vi utgår också från att Sveriges förläggareförening tar bladet från munnen och uttrycker en åsikt i dessa frågor.

Susanne Hamilton

ordförande NOFF

Powered by Labrador CMS