Säg ifrån nu!

Det är tråkigt att den svenska bokbranschen i allmänhet och Förläggareföreningen i synnerhet har så svårt att inse att de måste agera bortom festtalen.När det brittiska förlaget Gibson Square...

Publicerad
Det är tråkigt

att den svenska bokbranschen i allmänhet och Förläggareföreningen i synnerhet har så svårt att inse att de måste agera bortom festtalen.

När det brittiska förlaget

Gibson Square nyligen attackerades för att de beslutat sig för att ge ut

The Jewel of Medina

av den amerikanska författarinnan Sherry Jones reagerade den brittiska bokbranschen med fördömanden. Amazon och Borders gick direkt ut och lovade att sälja boken för att markera att de inte ville låta sig skrämmas.

I USA flyttade det amerikanska

förlaget fram utgivningen av boken en vecka av samma orsaker. Därför att, som förläggaren sa, romanen ska få en chans att bedömas utifrån sina litterära kvaliteter.

I Sverige är det

dödstyst.

Varför?

Rädsla?

Brist på fantasi?

Troligen det sistnämnda.

Den som följt

händelserna runt utgivningen av

The Jewel of Medina

har haft mer än ett tillfälle att fundera på vilken roll yttrandefrihet, demokrati, religiöst förtryck och ignorans spelar i dagens värld. Allt från det att det amerikanska förlaget Random House i sent skede tog kontakt med en amerikansk akademiker som lämnade ett utlåtande om boken. Ett utlåtande som skrämde skiten ur förlaget som därför hoppade av.

Akademikern gjorde mer

än så. Hon gick ut på nätet och gav sin version i en mejlväxling med några arabiska akademiker. Hennes värdering fick »ben« och ledde till religiös hets på internet. Sedan följde som ett brev på posten en brandbomb i brevlådan hos det brittiska förlaget.

I USA och Storbritannien reagerade bokbranschen, delvis eller helt, direkt. I Sverige ekar tystnaden.

Vad är det

vi inte vill förstå? Att vi verkar i en bransch som till hela sitt väsen kräver och andas yttrande- och tryckfrihet? Att vi alltid, och i alla lägen, måste försvara den?

Det har inget att göra med kvaliteten på

The Jewel of Medina

. Den kan vara bra eller dålig, förolämpande eller ej. Men dess rätt att få bli utgiven måste vi försvara – högt och tydligt. Resten är en diskussion som vi också ska ta, i rätt forum.

Men först måste vi slåss för rätten att få ta den diskussionen, om och om igen.

Därför vore det

inte bara klädsamt men också insiktsfullt om både Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen uttalade sitt fördömande av attacken på Gibson Square och boken.

Ring för all del om ni saknar en bra penna!

ur Svensk Bokhandel nr 16/2008

Powered by Labrador CMS