Vi små bokförlag måste få tid att växa

Att vara ett litet bokförlag och försöka synas bland bokförlagsjättarna är inte lätt. Vi kan inte, på några plan, konkurrera med den pr-maskin många stora bok­förlag har. Vi har inte de medel som behövs i den omfattningen och inte heller det kontaktnät som vi förväntas ha. Det är ett tungt jobb att vara egenföretagare inom förlagsbranschen och varje dag handlar om överlevnad för oss små bokförlag.Hur ska vi

Publicerad

Att vara ett litet bokförlag och försöka synas bland bokförlagsjättarna är inte lätt. Vi kan inte, på några plan, konkurrera med den pr-maskin många stora bok­förlag har. Vi har inte de medel som behövs i den omfattningen och inte heller det kontaktnät som vi förväntas ha. Det är ett tungt jobb att vara egenföretagare inom förlagsbranschen och varje dag handlar om överlevnad för oss små bokförlag.Hur ska vi kunna samla på oss erfarenhet, bra medarbetare och kunna växa i lugn takt när man egentligen aldrig får chansen att vara liten och ses som ett seriöst bok­förlag under tiden? Det är som med barn, alla måste få tid på sig att utvecklas. Så även vi. Och med tiden kommer erfarenheten. Men inom förlagsvärlden är det svårt att bara växa, vi måste ju även sälja böcker för att få vårt företag att gå runt. Och om våra böcker inte syns någonstans är det svårt att få något sålt.

När ska vi små bokförlag ses som seriösa? Vi som började med egen­utgivning för att sen ta in andra författare. Vad krävs av oss för att få bättre rykte? Vi vill växa med vår uppgift tillsammans med författarna i våra förlag och ge dem det de är värda: läsare och uppmärksamhet.

Nu till våren släpper Ord Text Mening flertalet titlar, bland annat av Caroline L Jensen och Maria Engelwinge, men vi har svårigheter att synas i de större medierna eftersom etablerade förlag oftast går före.

Det är nästintill omöjligt för oss att få in en recension i en dagstidning, till och med i en lokaltidning. Vi småförlag har däremot blivit bra på att använda sociala medier. Det är ett måste för att vi ska kunna synas överhuvudtaget.

En större mångfald inom bokbranschen och mer öppen attityd mot nyetablerade förlag är något både författare, bokförlag och läsare tjänar på.

Anna Lindvall Olsson
Ord Text Mening

Powered by Labrador CMS