Vi små bokhandlare kämpar för vår överlevnad

Hejsan Lasse Winkler. Bokhandeln är ett minne blott, därför kan du inte få någon debatt. Vi kommer stilla att somna in. Det finns inte en chans att vi ska kunna konkurrera med Coop och ICA

Publicerad

Hejsan Lasse Winkler. Bokhandeln är ett minne blott, därför kan du inte få någon debatt. Vi kommer stilla att somna in. Det finns inte en chans att vi ska kunna konkurrera med Coop och ICA.

Hur duktiga vi än är så kräver bokhandeln mer personal och mycket mer engagemang och kunnande än vad matvarubutiker eller nätbokhandeln behöver göra. Det kostar, och om vi inte kan göra någon förtjänst på det vi säljer – och om vi är de enda som behöver bry oss om releasedatum och så länge vi får hem böckerna i sista hand – så är det kört.

Du Lasse Winkler, som vet så mycket, kan inte du komma med något bra förslag? Min omsättning är två miljoner om året bara på böcker, hur ska jag kunna fördubbla den?

Du ska också veta att vi kämpar för vår överlevnad, vi som älskar böcker, men är små, vi som inte har en massa personal, vi som jobbar i vår bokhandel från åtta på morgonen till sju-åtta på kvällen. Vi bryr oss och oroar oss men vi orkar inte längre debattera i motvind. Vi känner att förlagen gärna vill ha oss som skyltskåp, men de stora rabatterna ges till varuhusen och nätbokhandlarna.

Hjälp oss att se till att vi har samma rabatter som varuhus och nätet även på små volymer, så vi kan konkurrera på lika villkor och att de som startar en försäljning för tidigt sätts åt, som de gör i England. Ge inte bara en pekpinne och ett fy, utan låt varuhusen få vänta en vecka på att släppa nästa storsäljare. Det kommer ni aldrig att våga, fega förlag!

Se till att förläggarna verkligen visar att de vill ha mångfalden, vilket innebär att vi som är små kan fortleva utan att ligga sömnlösa på nätterna.

Som sagt Lasse Winkler, kom igen och se vad vi egentligen gör för boken, vi som är små. Ställ upp på oss lika mycket som du ställer upp och smörar och beundrar både nätbokhandeln, förlagen och varuhusen.

Powered by Labrador CMS