Tillbaka

Att sälja en bok med förlust

2007-05-28
av SvB
Den 21 juli smäller det. Då kommer sista boken av Harry Potter på engelska. Det kommer att bli en stor fest över hela världen. Inte minst i Sverige. Som ni kan se av nyhetsartikeln härintill så har det köpts in över 150 000 exemplar av Harry Potter and the Deathly Hallows till den svenska marknaden. Smaka på siffran; 150 000 exemplar! Av en engelskspråkig bok! I Sverige
Den 21 juli smäller det. Då kommer sista boken av Harry Potter på engelska. Det kommer att bli en stor fest över hela världen. Inte minst i Sverige.
Som ni kan se av nyhetsartikeln härintill så har det köpts in över 150 000 exemplar av Harry Potter and the Deathly Hallows till den svenska marknaden.
Smaka på siffran; 150 000 exemplar! Av en engelskspråkig bok! I Sverige! Iakttag ögonblicket. Det kommer aldrig mer att hända. Inte under min livstid i alla fall.

Sorgligt då att det för handeln kommer att bli en huggsexa där de flesta kommer att sälja med förlust. Så har det varit länge när det gäller den svenska versionen. Men när det gäller den engelska versionen har handeln i Sverige kunnat hålla uppe priserna eftersom få har trott att det funnits några stora pengar i försäljningen på originalspråk.

Men framgångarna för förra boken, Harry Potter and the Half-Blood Prince på den svenska marknaden gjorde klart för alla aktörer att intresset är enormt.
Därmed sjunker priset eftersom boken då får en annan roll i försäljningen. Den blir så kallad indragare eller föremål för andra marknadsaktiviteter.

Någon börjar och alla andra tvingas följa med. De senaste åren är det ICA som har satt normen. Just ICA vill inte uttala sig i frågan ännu. Man ska sälja boken men det är allt man vill säga för tillfället. Det är märkligt med tanke på att diskussionen i andra länder har varit öppen sedan flera månader. Där har aktörerna satt en ära i att nå ut till presumtiva kunder när debatten väl har startat. Men ICA kanske vet något om marknadsföring som andra inte vet?

Orsaken till att man håller tyst, och till att alla utom nätbokhandeln mörkar när det gäller priset, är att ingen vill vara den som får bära hundhuvudet för prisnivån. Den som får den rollen får också skarp kritik av alla konkurrenter för att de gjort det omöjligt för alla att tjäna några pengar.

Så har det sett ut vid varje Harry Potter-släpp och det är ICA som satt standard de senaste gångerna. Så alla väntar ut ICA.
Men ovasett det så vet vi redan nu att marginalerna försvinner. Nätboklådornas pris i dag, vilket kan sänkas om någon annan lägger sig under, är 149 respektive 159 kronor. Det officiella inköpspriset för återförsäljare är 164,- exklusive rabatt.

Trots det här ska bokförsäljare vara lika glada som alla andra över den här boken. När historien en gång ska skrivas kommer Harry Potters betydelse för läsandet aldrig att kunna överskattas.
Det säger också en hel del om hur förändrad världen är och hur starkt det engelska språket breder ut sig över världen. Det ger en försmak av framtiden, där engelska böcker på originalspråk kommer att ta en allt större marknadsandel i Sverige.