Att spara och välja rätt

Om man räknar antalet böcker i årets katalog kommer det ut färre titlar sommaren 2013 än det gjorde sommaren 2012.

Publicerad

Om man räknar antalet böcker i årets katalog kommer det ut färre titlar sommaren 2013 än det gjorde sommaren 2012.

Det kan mycket väl vara så. 2012 var på många håll inte så särskilt muntert för förlagen.  Och när det är svåra tider behöver de skruva på alla rattar för att spara och annonsering är en av de rattarna.

Jag har full förståelse för att man tänker så, men Svensk Bokhandels kataloger fortsätter att vara de viktigaste och de enda ställena där bokhandlare, bibliotekarier och journalister får all utgivning samlad. Att inte finnas där, kan tyvärr göra att en titel får både mindre uppmärksamhet och färre köpare än vad den annars skulle få.

Även om det naturligtvis handlar om annonspengar för oss, är jag övertygad om att i en tid där allt blir mer fragmentiserat, söker vi de platser där allt inom ett visst område är samlat, för att inte irra bort oss på internet eller bland tusen flygblad. När vi startade vår hemsida kallade vi den för just boknavet – en plats där allt inom branschen finns att hitta. Jag tror att framtiden kommer att göra dessa nav än mer nödvändiga – oavsett om de är på papper eller digitalt.

SvB har nyligen rapporterat om att många förlag skär ner på illustrerade fackböcker. Inte nödvändigtvis kokböcker, denna aldrig sinande källa till inkomst för många förlag. I stället är det trädgårdsböcker, pysselböcker och hälsoböcker som får stryka på foten. Detta tycks avspegla sig  i sommarkatalogen som ofta präglats av just fackböcker, vid sidan av pocket och deckare. I år är det mycket färre trädgårdsböcker och annan litteratur som på olika sätt ska hjälpa oss i vardagen.

Vad vi i stället ser är ett fåtal mer lyxigt nischade böcker: hur du brygger ditt öl (gångbar på Södermalm i Stockholm och eventuellt Linnéstan i Göte­borg?) eller barbecue från Texas – långt bortom flintasteken. Det finns också en och annan bok som handlar om att stanna upp och tänka efter, utan att för den skulle ramla ner i new age-fällan.

Det är svårt att dra några generella slutsatser eller peka på tydliga trender i sommarens utgivning, mer än att förlagen verkar spara på krutet. Kanske är det så att vi ser en återgång till två säsonger, som det var tidigare. I våras var det flera stora förlag i USA som pratade om att överge det tredelade bokåret.

Trots nedskärningar och allt prat om tuffa tider talar många om 2013 som ett bra bokår. Inte för att det väller ut titlar från förlagen, utan kanske av precis den motsatta anledningen.

Jag tycker att det är en bra sommarutgivning, för jag tycker mig märka att de förlag som annonserar hos oss har tänkt efter. Det bådar gott inför framtiden. 

Powered by Labrador CMS