Tillbaka
2009-12-11

Bidraget går till centrala kostnader

Det skapades för att hjälpa förlag att öka sin marknadsandel på bekostnad av konkurrenterna. Sedan länge går alltmer av marknadsföringsbidragen till att täcka kedjornas centrala kostnader.

Lars Schmidt

I de marknadsföringsbidrag som Bonniers och Bokia kom överens om för 20 år sedan ingick linjal och multiplikationstabell. Bidraget betalades i relation till hur stor andel av bokhandelns annonser som användes till Bonniertitlar.

Bidraget beräknades på initialordern, vilket ledde till att bokhandeln lockades köpa mer än vad man kunde sälja. För förlaget kunde i värsta fall en bok gå med förlust genom att bidraget åt upp den vinst som blev kvar efter returerna.

JB, Ugglan och främst Bokia jobbar alla med marknadsföringsbidrag. Sedan gammalt delar man bidraget i två delar, en som förlaget bestämmer över, en som kedjan använder fritt. Många förläggare klagar över att pengarna främst går till annat än marknadsföring.

Bokias vd Martin Barden menar att det blir allt viktigare för en kedja att positionera sitt varu­märke för att sälja mer böcker. Att marknads­föringsbidraget delvis går till det är inget märkligt.

– Skulle förlagen bli mer nöjda om vi kallade det rabatt i stället? säger han.

Bokia har också infört ett system med A-, B- och C-lägen i butiken som förlaget betalar marknadsföringsbidrag till. På Akademibokhandeln kallas samma sak »kampanjplats«.

Carl Ehrencrona på Ruin förlag kallar bidraget för obsolet.

– Jag tror att det kommer att försvinna och bytas ut mot att man hyr plats i butiken. Jag skulle göra så om jag var bokhandlare, säger han.

2020-07-31

Varför har förlagen pippi på fågelnamn?

FENOMENET. Penguin, Tranan, Korpen, Pelikanen, Albatross, Vaktel, Tukan och så vidare. Varför döper så många sitt förlag efter en fågel egentligen?

Kalle Laxgård

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller Prenumerera