Tillbaka

Årets bästa bokvideo?

2011-09-15
49 filmer är med i årets upplaga av Svensk Bokhandels Bokvideopris. Det är färre än förra årets 63, och den fem man starka nomineringskommittén på SvB:s redaktion har därför haft det något lättare...

49 filmer är med i årets upplaga av Svensk Bokhandels Bokvideopris. Det är färre än förra årets 63, och den fem man starka nomineringskommittén på SvB:s redaktion har därför haft det något lättare i år.

Men inte bara för att det är färre bidrag - utan framför allt för att förlagen i år gallrat i sitt utbud och bara skickat in de filmer som de tror har en chans att bli nominerade.

Okej, ett och annat förlag har förstås skickat in allt vad de gjort, men generellt är kvaliteten mycket högre.

I korthet är årets filmer friare, rappare, proffsigare och i

princip är alla låååångkörare borta; en typisk bokvideo 2011 ligger på dryga minuten i längd. Den typiska trailern är bara hälften så lång.

Det pressar videomakarna att snabbt komma till väsentligheterna. Logiken bakom är enkel: En dålig video som håller på för länge kan skrämma bort folk från att köpa boken.

Alla har inte tänkt den tanken.

Skönt då att förlagen och producenterna håller på att lära sig läxan. Och det fåtal som i år ändå satsat på längre format har oftast en story att visa som ligger bortom boken; en berättelse i ljud och bild med sin egen dramaturgi.

Några kännetecken ur årets skörd: suddig text som spastiskt hoppar är inne, liksom häxor och annat kusligt.

Stokastiskt arrangerade stillbilder är också vanligt. Inget fel i det, stillbilder är ofta skarpa och välkomponerade.

Förra årets helt dominerande genre – författare läser ur sin bok – är på upphällningen. Det är både skönt och lite sorgligt. Kanske är det dags att inse att film och böcker är två helt olika saker.

 

Titta nu på de 15 nominerade bidragen, fem i varje kategori, och rösta fram vinnarna i Bokvideopriset 2011!