Tillbaka

Bäst 2014 enligt SvB

2014-12-22
När jag bad SvB-redaktionen att sammanfatta sitt läsår 2014 var det många som utbrast: ”Vad svårt!” eller något liknande. De flesta konstaterade att våren varit förhållandevis svag och många had...

När jag bad SvB-redaktionen att sammanfatta sitt läsår 2014 var det många som utbrast: ”Vad svårt!” eller något liknande.

De flesta konstaterade att våren varit förhållandevis svag och många hade inte hunnit ta sig an höstens utgivning ännu, även om den var lockande.

Men Lars Schmidt konstaterade också:

”Jag började skriva upp vad jag läst nån gång kring år 2000. På den tiden läste jag typ 30-35 böcker om året. Nu läser inte ens 20!

Var ska det sluta? Vad gör jag istället? Varför?”

Jag har också läst mycket mindre i år jämfört med tidigare år, men i mitt fall kan det möjligtvis bero på att jag fått en liten dotter som far runt och tar all tid. När hon väl sover är jag själv ofattbart trött och vill dessutom hellre umgås med min sambo än sitta med näsan i en bok. Tur då att ljudböcker finns! Som van SvB-läsare vet du säkert att jag är ett stort fan av ljudböcker – nu ännu mer än tidigare.

Men trots stånk och frågor kring vad vi egentligen gör med vår tid nu när vi inte läser, fick vil alla ur oss lite årsbästalistor som jag ska försöka sammanfatta.

Fyra böcker återkom flera gånger:

Beckomberga: Ode till min familj, Sara Stridsberg (Albert Bonniers förlag)

Stoner, John Williams (Natur & Kultur)

Kunskapens frukt, Liv Strömqvist (Galago)

Kanada, Richard Ford (Brombergs) – även om den kom ut 2013 var vi tre som hade med den på vår lista.

 

Så är det några böcker som SvB vill rekommendera från 2014 är det dessa. Andra böcker från floden som nämnts var Bomben av Eric Schlosser (Ordfront), Utan personligt ansvar av Lena Andersson (Natur & Kultur), Förtvivlade människor av Paula Fox (Natur & Kultur) och årets Augustvinnare Liv till varje pris av Kristina Sandberg.

Vilka böcker var dina favoriter i år? Och känner du också att mycket annat slukar tiden, utöver böcker? Är det ett tidens tecken – vi hänger på Facebook eller Instagram eller kollar på The Affair eller någon annan serie på vår fritid?

Nej, låt oss sannerligen hoppas att det inte är så. Och som Kalle Laxgård sa när han lämnade sin lista för 2014:

”Nyårslöftet: att det ska vara enkelt att göra denna lista nästa år!”

 

Låt oss alla ha detta löfte.

God jul och Gott nytt år önskar hela SvB-redaktionen.