Tillbaka

BLOGG: Halleluja! – eller fasta bokpriser

2018-09-05
Foto: Julia Gillberg

Ugglan vill undersöka möjligheten att införa fasta priser. Författarföreningen är positiv (de har de väl alltid varit?). Och jag? Vad tycker jag? Att det är skitbra – såklart!

Jag har egentligen aldrig förstått argumenten mot ett återinförande av fasta bokpriser. Böcker kommer att bli dyrare? So what? De är redan alldeles för billiga. Och dessutom – är vi helt säkra på det? Tidigare undersökningar visar att de två främsta konsekvenserna av att avskaffa fasta priser, som Sverige gjorde på 70-talet och Storbritannien gjorde på 90-talet, jämfört med de länder som behållit fastprissystemet (till exempel Frankrike), är att oberoende lådor fått ge vika för stora kedjor och att bästsäljare blivit billigare – medan andra böcker blivit dyrare.

När frågan debatterades igen i Storbritannien förra sommaren påpekades det även att de väldiga rabattkraven från stora aktörer innebär att förlagen sätter ett högre utpris på boken (i Storbritannien jobbar man som bekant med Recommended Retail Price – det vill säga det som är tryckt på baksidan – och högre rabatter, snarare än F-pris). Detta slår återigen mot de mindre aktörerna, som sällan har råd att sälja en bok för under det satta utpriset. Bokens ”verkliga” pris har alltså gått upp – det är bara det att giganterna kan saluföra den för hälften av det.

Det samma gäller i Sverige. Boken har ju ett verkligt pris, oavsett vad vi väljer att sälja den för. Jag har tjatat om det här förut, men jag har verkligen extremt svårt för bokrea. Inte bara bokrean med stort B, det vill säga den i februari, utan all realisation eller prisdumpning av böcker. Vill vi ha en frisk bokbransch måste vi börja pröjsa vad böcker faktiskt kostar – och det gemensamt. I nuläget är det de små, oberoende bokhandlarna som får betalar för att de stora kedjorna och internet ska kunna kränga bästsäljare för en spottstyver och ha sommarrea. Var ligger långsiktigheten i det? På vilket sätt gynnar det läsarna, författarna, översättarna – branschen – frågar jag mig, i det långa loppet?

Ska vi införa det gamla fastprissystemet? Självklart inte. Poängen är initiativ måste tas för att reglera prissättningen på böcker så att marknaden blir mer hållbar och mångfalden kan värnas – både när det kommer till att hålla oberoende lådor öppna och att säkra tillgången till en varierad utgivning. I Belgien har boken till exempel ett fastpris de första sex månaderna. I Storbritannien pratas det också om att förlag bör producera specialutgåvor av stora titlar som bara får säljas av oberoende – något som gjordes med bland annat Philip Pullmans senaste bok.

Jag hoppas att vi kommer att se nya, kreativa förslag även i Sverige.