Tillbaka

BLOGG: Jag vet vad du vill läsa

2018-06-13
Foto: Julia Gillberg

Äntligen kommer svaret på frågan som jag vet att ni alla har längtat efter. Vad läser Londonborna (läs: mina kunder) egentligen i sommar?

Massor av fantastiska böcker, är svaret. Efter att ha stressat med olika deadlines och inte haft mycket tid för egen läsning, har jag äntligen unnat mig lite nya bokinköp (och faktiskt lyckats läsa de flesta av dem). Och fy tusan vad mycket spännande grejer som har kommit ut i vår!

Låt mig presentera mina topp-fyra go-to rekommendationer just nu. Semester coming up?  Inga problem. Följande är vad jag skulle sälja på dig – och ingen av dem finns på svenska.

1. Standard Deviations av Katherine Heiny

För dig som vill ha en klassisk sommarläsningsbok – smart, hysteriskt rolig, lättsam men inte för lättsam – är Heinys relationsroman ett vattentätt kort. I den får vi möta den frispråkiga och översociala Audra, som beskrivs genom hennes man Grahams ögon, tillsammans med deras tioåriga, autistiska origamiproffs till son, samt Grahams ex-fru (var det egentligen hon som var den rätta?!). Karaktärerna är oförglömliga, jag skrattade högt redan på första sidan, och boken håller hela vägen igenom.  

2. The Incurable Romantic av Frank Tallis

För dig som föredrar fakta men vill läsa något underhållande (och extremt spännande) är Dr Tallis senaste bok om kärlek och besatthet din sommarbok. Frank Tallis är psykoanalytiker (och, eh, deckarförfattare) och boken är full av berättelser om riktiga patienter som blivit galna av kärlek på olika sätt. Välskrivet och fascinerade är det också en väldigt sympatisk bok som – liksom Tallis själv skriver – alla som någonsin varit kära (dvs. alla) kan känna igen sig i.

3. Asymmetry av Lisa Halliday

För dig som föredrar litterär fiktion på hög nivå, även i sommarvärmen – look no further än Lisa Hallidays debutroman. Boken är berättad i två delar, och det är först på slutet man som läsare förstår hur de hänger ihop. I del ett träffar vi Alice, en ung förlagsassistent som inleder en relation med en mycket äldre, världsberömd författare (bygger på Hallidays relation med den nyligen avlidna Philip Roth), och i del två introduceras vi för irak-amerikanska Amar som blir kvarhållen på Heathrow flygplats när han är på väg till Kurdistan för att besöka sin bror. Stilistiskt intressant, väldigt gripande, och full av litterära, kulturella och musikaliska allusioner, är det en bok olik något annat jag läst.

4. Priestdaddy av Patricia Lockwood

För dig som inte kan få nog av tragikomiska uppväxtskildringar – köp poeten Patricia Lockwoods osannolika biografi på momangen. Huvudpersonen är Lockwoods pappa – en vapengalen, elgitarrsspelande katolsk präst med, eh, fem barn. Trots att Lockwoods föräldrar beskrivs närmast som seriefigurer i en galen mellanvästern-romp, och man gapflabbar konstant, anas också en mörkare undersida av maktlöshet, sexism och våld.

Er tur! Sälj på mig något? Vad ska jag plocka upp hemma i Sverige i sommar?