Tillbaka

BLOGG: Möt Londons bokhandlare

2018-03-28
Foto: Julia Gillberg

Snart får bloggen ett nytt inslag! Julia Gillberg kommer att åka runt i London och ta tempen på stans bokhandlare. Vem tycker du att hon ska besöka?

Bokhandelsmångfalden i den brittiska huvudstaden, där jag råkar hålla till, är enorm. Från Hatchards, stadens äldsta bokhandel som slog upp portarna 1797, till Phlox Books i östbelägna Leytonstone som öppnade i somras, representerar Londons lådor en eklektisk blandning av gammalt och nytt, tradition och innovation. Här finns barnbokhandlar, resebokhandlar, bokhandlare som bara säljer böcker på främmande språk, konstbokhandlar, studentbokhandlar, feministiska bokhandlar, alldeles vanliga lokala bokhandlar, och allt däremellan. Men inte nog med det – de blir bara fler och fler! För första gången sedan mitten av nittiotalet ökar nämligen antalet boklådor i London igen.

Men vilka är människorna bakom dessa institutioner? Hur är det att driva eller arbeta i en bokhandel i en världsmetropol? Hur når man fram till kunderna? Vad läser folk just nu i olika lådor runt om i London? Vilka böcker kan de inte få nog av att sälja? Och vad är egentligen nyckeln till en framgångsrik bokhandel?

För att ta reda på det kommer jag att åka runt och träffa bokhandlare i stadens olika delar – och självklart kommer ni att få ta del av dessa möten. Med start nästa vecka, och var fjärde vecka från och med då, blir det nämligen bloggspecial här i SvB: en unik boklåda, ett unikt perspektiv, mängder av inspiration.

Har du en boklåda i London som du är särskilt intresserad av, och som du skulle vilja veta mer om? Vilka frågor skulle du vilja ha svar på – från en särskild bokhandel, eller i största allmänhet? Jag vill jättegärna höra från er, så kommentera mera vetja! Och stay tuned för ”Bokhandelsintervjun: 5 frågor till Londons bokhandlare” – ett återkommande inslag i ditt mediaflöde inom kort.