Tillbaka

BLOGG: Vad läser vi i sommar?

2017-07-04
Marie Calloway
Foto: Ryan Field

Vi är några få tappra som fortfarande jobbar känns det som. Ens sociala medier-flöden svämmar över av glada och brunbrända semesterfirande. I chefredaktör Tove Lefflers flöde flimrar också många böcker förbi. 

Isabel Ståhls Just nu är jag här, Gruppen av Mary McCarthy, Per Hagmans Alla älskare, ingens älskling och förstås Edward St Aubyns romaner om Patrick Melrose. Om alla läste Elena Ferrante förra sommaren är det i år definitivt en ny tetralogi som ligger på mångas läsbord. Även på mitt ska sägas, men jag har inte börjat ännu.

I stället skulle jag vilja lyfta en annan bok som det inte talats lika mycket om. Men först lite bakgrund.

2011 publicerade den då 21-åriga amerikanskan Marie Calloway en text på sin blogg. Den handlar om hur hon kontaktar en känd kulturman i 40-årsåldern. Hon berömmer först hans arbete, men efter några mejl skriver hon: "I would love to sleep w/ you." Till hennes förvåning svarar mannen ja och de tillbringar en helg tillsammans. I texten på hemsidan beskriver hon deras sex i detalj och publicerar även explicita och pornografiska bilder från helgen. Efter några dagar får hon kalla fötter, eftersom hon avslöjar den kända kulturmannens identitet i bloggen, och tar ner den. I stället mejlar hon den till författaren Tao Lin som erbjuder sig att lägga den på kreddiga förlaget Muumuu Houses hemsida. Han föreslår emellertid att Marie Calloway ska kalla texten för fiktion och döpa om mannen. På Muumuu Houses hemsida får mannen och "novellen" namnet Adrien Brody

Efter att förlaget lagt ut novellen på hemsidan blev den snart viral, delvis för att många i New Yorks kulturkretsar visste vem mannen var, trots namnbytet. New York Observer skrev en 1 700 ord lång artikel om fenomenet och läsarna delades snart upp i två grupper. De som tyckte att hon var ett litterärt geni och de som tyckte att hon var ett offer för samtidens narcissism. Hennes inbox svämmade över av hatmejl och hon grävde ner sig i dessa så till den grad att det hela kulminerade i en panikångestattack i hennes föräldrars badrum under deras julfest. Till saken hör att Marie Calloway är en pseudonym och att hennes starkt troende katolska föräldrar aldrig vetat att hon ens skriver.

Alla skriverier ledde i alla fall till att Marie Calloway fick ett bokkontrakt med förlaget New York Tyrant och 2013 kom boken What Purpose Did I Serve in Your Life. De består av Facebook-meddelanden, mejl och texter som oförblommerat beskriver detaljer ur hennes sexliv. Även denna bok har rört upp enormt mycket känslor. Bara det att Dr. Phil bjöd in henne och sedan ställde in, då han och hans redaktion upplevde boken som för utmanande för att ge sändningstid. 

Nu finns boken äntligen på svenska, utgiven av Carl Lindsten förlag (eller förlaget It-lit, det är lite oklart. Carl Lindsten äger oavsett båda). Och den ska jag läsa i sommar!