Tillbaka

BLOGG: Världens bästa kollegor

2018-04-12
Foto: Julia Gillberg

Vad är det bästa med att jobba i bokhandel? Det är en fråga som jag har fått fler gånger än jag kan räkna. 

Svaret har sett olika ut lite beroende på var jag har befunnit mig. Kunderna, brukar jag oftast säga: att få prata om böcker med folk hela dagarna. Eller böckerna själva, har jag ibland sagt: att känna att man är längst fram i ledet när det kommer till att förmedla bra och viktig litteratur. Men det senaste halvåret, och ännu mer specifikt den senaste veckan, har jag tänkt om. Det bästa med att jobba i bokhandel är ändå kollegorna.

Varför har den här enorma insikten slagit ner just nu? Jo, därför att jag under flera års tid knappt har haft några. På det stora hela skulle man kunna säga att man kan koka ner det till skillnaden mellan en liten bokhandel, och en något större bokhandel. Det finns såklart fördelar och nackdelar med båda. I en mindre bokhandel får man göra mer (läs: allt, i alla fall där jag har jobbat), man har bättre överblick över sortimentet, och det är lättare att hålla det rent och snyggt – helt enkelt lättare att driva ett tight skepp. Men i en större bokhandel har man... kollegor!

När jag flyttade från den lilla butiken där jag och min min enda kollega (55-åriga Rodney, som började jobba i sagda bokhandel samma år som jag föddes – jag skämtar inte) hade arbetat tillsammans i ett och ett halvt år, till en butik där jag hade typ fem kollegor i blandade åldrar och med olika bakgrunder, var det alltså på riktigt en närmast religiös upplevelse. Jag kunde inte sluta fånle på tunnelbanan på vägen hem. Jag kände mig pirrig som om jag var nyförälskad. Jag hade tillbringat en hel dag med att få uppdateringar om vad alla dessa proffs hade läst de senaste veckorna, vad de inte kunde få nog av att sälja just nu, samt deltagit i animerade diskussioner om vad vi skulle placera i skyltfönstret. Med andra ord, jag hade tillbringat åtta underbara timmar med att vara en del av en dynamisk boksäljargemenskap. Och det måste ni väl ändå hålla med om är den bästa gemenskapen?

Det är kanske att betrakta som en branschhemligehet, men jag säger det ändå. Kunder är inte ens hälften så kul som kollegor. Inga människor är nämligen så intressanta, trevliga och underbara som de som jobbar i bokhandel. Så är det. The cat is out of the bag!