Tillbaka

Bloggen besöker en bokhandel: The Broadway Bookshop

2018-05-03
Foto: Julia Gillberg

Hallå där Jane Howe, ägare, och Will Spendlove, bokhandelsmedarbetare, på The Broadway Bookshop, en allmänbokhandel belägen på Hackneys berömda marknadsgata vid Regent’s Canal!

Jane, hur kommer det sig att du bestämde dig för att öppna en bokhandel?

JH: Jag har alltid jobbat i bokhandel så det var ett naturligt steg att öppna min egen. Jag hittade lokalen och vi slog upp portarna 2005. Vi byggde hyllorna och all inredning från grunden. Två vänner stannade hela natten och packade upp den första leveransen från Bertrams, några hundra titlar eller så! Sedan dess har lagret växt betydligt…

Vem är er typiska stamkund?

WS: Vi har många lokala stamkunder, framför allt barnfamiljer som kommer in nästan varje vecka. På helgerna drar de lokala marknaderna Broadway Market och Colombia Flower Market mycket folk, både turister och människor från andra delar av London. Trots att de inte nödvändigtvis har kommit ut för att köpa böcker är det få som går härifrån tomhänta!

JH: Demografin har samtidigt förändrats mycket sedan vi öppnade. Även om vi fortfarande har barnfamiljer är de färre nu eftersom det har blivit så dyrt att bo i Hackney. Många har lämnat London helt och hållet. Förutom turister har vi nu också mycket unga par som kommer in och handlar.

Vad är nyckeln bakom en framgångsrik bokhandel?

JH: Customer service. Att bygga kundrelationer och rekommendera böcker är det allra viktigaste.

Vad är speciellt med The Broadway Bookshop – varför ska folk komma och handla hos just er?

WS: Vi är en liten butik men sortimentet här är 100% handplockat. Barnavdelningen är väldigt välsorterad och vi har ett brett utbud av filosofi och essäer. Jag var själv kund här, det var så jag fick jobbet. Vi har böcker i lager som jag kom hit speciellt för att köpa.

JH: Alla böcker vi har är inköpta för att vi själva vill läsa dem. Kunderna och vad de efterfrågar är också en viktig del. De formar i hög utsträckning vårt lager och vi lär oss jättemycket av våra kunder. Det är som ringar på vattnet, en kundrekommendation leder till att vi upptäcker en ny titel, ett nytt författarskap, som i sin tur leder till ytterligare läsupplevelser… 

Vad ligger på nattduksbordet just nu?

JH: Jag försöker alltid hitta en balans mellan att läsa nyutgivet för jobbets skull och sådant som jag verkligen vill läsa. För jobbet läser jag just nu Transit av Rachel Cusk, eftersom att bok nummer tre i hennes serie precis har kommit ut. Och för min egen skull läser jag The World According to Garp av John Irving. De är både familjesagor men Irving skriver med sådan underbar skärpa och energi jämfört med Cusk, som plötsligt känns väldigt blek i jämförelse!

Här hittar du The Broadway Bookshop:

6 Broadway Market, Hackney, London E8 4QJ

www.broadwaybookshophackney.com