Tillbaka

Bloggen besöker en bokhandel: Halcyon Books

2018-10-22
Foto: Julia Gillberg

Hallå där Matt Hubbard, ägare på Halcyon Books, ett antikvariat i Greenwich (som är på väg att stänga) och ett i Lee i sydöstra London, med ett lager på över 45 000 titlar!

Hur började du jobba med böcker?

– Jag och mina föräldrar hade ett bokstånd på Greenwich marknad och öppnade sedan det första antikvariatet 1995. Greenwich såg väldigt annorlunda ut på den tiden och det fanns säkert femton boklådor i området. Man skulle kunna tänka sig att det var tufft med all konkurrens men tvärt om var det jättebra och drog mycket folk. Det var också vanligt att man delade flera på en butik. I South London Book Centre, som inte finns längre, var vi 20 bokhandlare under ett och samma tak!

Hur har Halcyon Books utvecklats sedan dess?

– Internet var ju en stor faktor som förändrade hur vi jobbar. Omkring år 2000 började vi sälja böcker på sidor som Ebay och Abebooks och i dag sker majoriteten av all försäljning online. Jag är särskilt intresserad av konst, fotografi och ovanliga och rara böcker. Den dyraste boken vi har på lager just nu går på 2 500 pund, så den vågar vi knappast ställa ut på hyllan! Sedan 2015 har vi dessutom två butiker. Egentligen var det tänkt som en flytt eftersom vårt hyreskontrakt i Greenwich var på väg att gå ut, men det slutade med att vi fick hålla öppet på båda ställena ett tag, så Greenwich stänger först nu – om två veckor för att vara exakt. Det ska bli skönt att kunna fokusera ordentligt på en butik.

Vilka är de största utmaningarna med att driva antikvariat?

– På det stora hela går verksamheten bra. Vi säljer mycket till andra länder, så som USA, Tyskland, Italien och Frankrike – och Sverige också! Vår försäljning inom Storbritannien skulle dock kunna öka lite. Det har med konkurrensen att göra såklart. Det kan vara svårt att bli av med vanliga pocketar, särskilt när det finns stora second hand-jättar på nätet som säljer tusentals böcker för så lite som 1pence styck! För oss är det inte värt att jobba så, bättre att ställa ut vanligare böcker i butiken istället. Här i den nya lokalen har vi dessutom kafé och jag har tänkt ansöka om alkoholtillstånd. Det kommer öppna upp möjligheten att planera evenemang och samarbeta med lokala förlag och författare.

Och det roligaste?

– Att köpa böcker. Ibland har jag fått chansen att köpa hela bibliotek och det är oerhört spännande när man kommer över böcker man inte visste fanns. För att inte tala om allt man lär sig när man jobbar med gamla böcker, om nästan allt! Även fast internet är en fundamental del av verksamheten idag hoppas jag också på att så småningom kunna driva en butik där vi bara säljer böcker över disk igen. Det är ändå mycket roligare!

Här hittar du Halcyon Books:

1 Greenwich South Street, London, SE10 8NW

(till 31 oktober)

266 Lee High Road, London, SE13 5PL

http://halcyonbooks.co.uk